Coronavirus

Avertisment OMS: „Traiectoria acestei pandemii este în plină expansiune”

Publicat: 12 apr. 2021
imagine 3d coronavirus
Traiectoria acestei pandemii este în plină expansiune. Ea creşte în mod exponenţial

Luni, 12 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că pandemia de coronavirus a atins un punct critic și este în plină expansiune.

Astfel, Maria Van Kerkhove, însărcinata tehnică a OMS cu lupta împotriva COVID-19, a transmis că traiectoria acestei pandemii crește în mod exponențial. Totodată, ea consideră că pandemia poate fi controlată în ”câteva luni” dacă se iau măsuri adecvate.

”Ne aflăm în prezent într-un punct critic al pandemiei COVID-19”, avertizează, într-o conferinţă de presă, însărcinata tehnică OMS cu lupta împotriva covid-19 Maria Van Kerkhove.

”Traiectoria acestei pandemii este în plină expansiune. Ea creşte în mod exponenţial”, avertizează ea.

”Aceasta nu este situaţia în care vrem să ne aflăm la 16 luni de la începutul pandemiei, în pofida faptului că dispunem de măsuri de control eficient”, subliniază Maria Van Kerkhove.

OMS nu este de acord cu impunerea pașapoartelor de vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu susține în prezent utilizarea „pașapoartelor de vaccin” pentru călătorii din cauza grijei cu privire la echitate.

Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență al OMS, a declarat că este îngrijorat că o astfel de cerință ar putea agrava problemele privind echitatea vaccinului.

El a declarat reporterilor că OMS sprijină certificatele de vaccin ca o modalitate de a furniza o evidență medicală pentru persoanele care au fost vaccinate, dar problema capătă o altă dimensiune atunci când certificatele sunt utilizate pentru a putea merge la serviciu, la școală sau pentru a călători.

Ryan a spus că până când mai multe țări vor avea acces egal la vaccinuri, nu ar fi etic să se solicite dovada vaccinării pentru călătorii.

„Avem deja o problemă uriașă a echității vaccinurilor în lume. Impunerea cerințelor pentru certificarea vaccinării înainte de călătorie ar putea amplifica inechitatea. Dacă nu aveți acces la vaccin într-o țară, veți deveni izolați ca țară pe măsură ce intră pașapoartele de vaccinare în uz”, a declarat acesta.

Certificatul verde de vaccinare. Avertisment OMS

Începând cu 1 iunie 2021, Uniunea Europeană intenționează să introducă în uz certificatul de vaccinare. Conform informațiilor furnizate acest document nu este unul discriminator ci care doreșete să standardizeze certificatele eliberate la nivel european pentru a fi folosite drept o dovadă de călătorie.

Cu ajutorul acestora se poate face dovada vaccinării, a trecerii printr-o infectare cu noul coronavirus sau a efectuării unui test PCR.

„Vrem să ajutăm statele membre să reinstituie libertatea de mișcare, într-un mod responsabil şi în care putem să avem încredere.

Am adoptat o comunicare comună către o redeschidere graduală a granițelor, ce subliniază punctele importante pe care trebuie să le avem în vedere, măsurile pe care trebuie să le luăm de la stare, tratamente şi vaccinuri.

Aceste puncte au scopul de a ne ajuta la redeschiderea granițelor, dar o precondiție pentru redeschiderea granițelor este vaccinarea. De aceea doresc să vă ofer câteva informații în legătură cu eforturile noastre de vaccinare.

Suntem cu două săptămâni înainte de finalul primului trimestru de la începutul vaccinării în UE. Aşa cum era de așteptat, debutul a fost dificil, dar am făcut progrese”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, la mijlocul lunii martie.

Adauga un comentariu