Veşti pe care trebuiesc ştiute de către cei care s-au gândit să-şi petreacă concediul în Grecia. Muncitorii din statul elen au început de joi, 10 iunie 2021, un protest faţă de planurile pe care le are Guvernul de a reforma legislaţia în domeniul muncii. Aceasta reforma care va submina drepturile angajaţilor şi va permite companiilor să introducă un program de lucru prelungit.
Aceste proteste care urmează să fie organizate în decursul zilei de astăzi şi vor fi organizate de către cele mai importante sindicate din sectorul public şi privat din Grecia. Acest protest va paraliza transportul public şi menţine feriboturile la chei. Mai multe coloane de manifestanţi intenţionează să se reunească în centrul capitalei Atena.
„Această reformă nu va trece”, susţine sindicatul lucrătorilor din sectorul public ADEDY.
În urmă cu o luncă când s-a anunţat proiectul de reformare a legislaţiei, Guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis care a subliniat că măsurile avute în vederea vor moderniza o legislaţie „învechită” care datează din urmă cu câteva decenii, înainte de era Internetului, când majoritatea muncitorilor intrau în schimb la aceiaşi oră. Conform Executivului de la Atena aceasta reforma va putea oferi muncitorilor mai multă flexibilitate cu privire la programul de muncă şi va putea combate exploatarea, orele suplimentare neplătite şi munca nedeclarată, care alimentează sectorul gri al economiei.
Care a fost cea mai contestata parte a reformei
Cea mai contestat parte a proiectlui legislativ, care va urma supus să fie supus votului începând cu săptămâna viitoare, va permite angajaţilor să lucreze chiar şi 10 ore într-o singură zi şi să poată beneficia în altă zi de un program mai scurt. Dar sindicatele se tem că noua prevedere îi va forţa pe angajaţi să accepte programul de munca prelungit.
De asemenea, proiectul legislativ conferă muncitorilor dreptul la deconectare în afara orelor petrecute la birou, introduce o „carte de muncă digitală” pentru a monitoriza, în timp real, orele de muncă ale angajaţilor, şi, de asemenea, majorează la 150 de ore pe an numărul orelor suplimentare legale.
Cei care au criticat proiectul de reformă susţin că Guvernul vrea să majoreze programul de lucru zilnic de la 8 la 10 ore pe zi şi să elimine săptămâna de lucru de cinci zile precum şi acordurile colective, şi, de asemenea, să facă mai dificilă organizarea de greve. Partidul de extremă stânga Syriza a apreciat că proiectul de lege este o „”monstruozitate” şi a cerut Guvernului să îl retragă. „Nu ne vor târî înapoi în secolul 19”, a subliniat Syriza.