Actualitate

Avertismentul dur al medicului Alexandru Rafila: „Nu cumpărați Remdesivir, autorizat în SUA, pentru tratamentul COVID-19, de pe internet”

Publicat: 03 mai 2020
ALT=
Ce spune Alexandru Rafila despre numărul mare de cazuri noi de COVID-19

Medicul și profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, transmite cetățenilor să nu încerce să achiziționeze de pe internet Remdesivir. Remdesivir este noul medicament autorizat în Statele Unite ale Americii ca terapie pentru Covid-19, pentru că produsul care ar fi de vânzare pe internet în mod sigur este contrafăcut.

Acest medicament nu se găseşte în farmacii, ci se administrează doar în unitățile medicale, injectabil, nu sub formă de pastile, şi numai pacienţilor în stare critică.

„Eu sunt convins că deja se găseşte pe internet. Dar nu se găseşte de fapt medicamentul, se găseşte un nume şi un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă şi nu se administrează preventiv!”, a avertizat profesorul Rafila.

El a ținut să adauge că au existat probleme cu persoane care au luat cantităţi mari de hidroxiclorochină preventiv – şi în România, şi în alte ţări.

”S-a mai întâmplat şi în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecţii parazitare şi ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenţia profesorul Rafila.

De altfel, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este destul de rezervat în privinţa eficienţei acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informaţiile sunt contradictorii.

Nu au fost făcute suficiente studii şi, spune profesorul, trebuie luat în calcul şi factorul politic şi economic care apare în recomandarea acestei terapii.

„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgenţă de agenţia americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numeşte enzima respectivă, şi acţionează prin blocarea acelei enzime.

Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecţiei cu virusul Ebola. A mai fost utilizat şi în alte infecţii produse de alte tipuri de coronavirus şi acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecţia cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, sâmbătă seară.

„N-aş spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea aşteaptă un medicament care să rezolve problema pacienţilor cu forme grave şi aşteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de aşteptare”, a punctat profesorul Rafila, adăugând că e bine că avem un medicament, că există un astfel de tratament care a dat rezultate şi care, în opinia sa, chiar dacă a fost autorizat în SUA, va continua să fie testat.

Adauga un comentariu