Local

Bani pentru biserici din județul Iași! Consiliul Județean dă 600.000 de lei pentru reabilitarea lăcașurilor de cult

Publicat: 26 apr. 2022
Mănăstirea Sângeap Basaraba, din comuna Scobinți, județul Iași
Consiliul Județean Iași va aloca bani pentru biserici, suma fiind destinată lucrărilor de reabilitare și întreținere

Mai multe biserici din județul Iași vor beneficia de fonduri pentru reabilitare. Consiliul Județean Iași va aloca circa 600.000 de lei pentru refacerea unor lăcașuri de cult din unele localități

Plenul Consiliul Județean (CJ) Iași se va reuni în cursul zilei de miercuri, 27 aprilie 2022, într-o nouă ședință ordinară a instituției.

Pe ordinea de zi vor figura mai multe proiecte de hotărâre, printre care și unul legat de reabilitarea unor lăcașuri de cult din județul Iași. Conform proiectului de hotărâre, CJ Iași va aloca 600.000 de lei pentru reabilitarea a 39 de lăcașuri de cult din localitățile județului.

Bani pentru biserici din județul Iași

CJ va aloca fonduri pentru 35 de biserici din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, alte 3 din cadrul Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice, dar și pentru una din cadrul Eparhiei Moldovei – Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România. Printre lăcașurile de cult ce vor primi fonduri se numără Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Gâștești, municipiul Pașcani, care va beneficia de 10.000 de lei pentru finalizarea unor lucrări de reparații curente.
Parohia ”Sfântul Cuvios Paisie Aghiotantul și Sfânta Veronica” Podu Iloaiei va beneficia de 16.350 de lei pentru continuarea lucrărilor la biserica parohială. CJ a mai alocat fonduri pentru alte biserici din județ.

Se dau fonduri pentru 39 de biserici din județ

Fondurile vor fi împărțite pe mai multe categorii de lucrări, conform proiectului de hotărâre ce va fi adoptat de plenul Consiliului Județean.

”Se vor da 10.000 de lei pentru lucrări de reparații curente și întreținere la biserici, lucrări de reparații curente exterioare la biserici, lucrări de reparații curente la acoperișul bisericii, lucrări de reparații curente constând în finisaje interioare și exterioare la biserici, lucrări de reparații curente şi lucrări de construire pentru împrejmuiri la biserici, lucrări de reparaţii curente şi lucrări de construire la case parohiale. Se vor mai da 13.000 de lei pentru lucrări de pictură la lăcașurile de cult, altele decât cele care aparţin de mănăstiri”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cum se împart banii dați de CJ Iași pentru biserici?

Pentru Parohia Romano-Catolică ”Sfânta Fecioară Maria Îndurerată” Bârnova, se vor aloca 16.350 de lei pentru continuarea lucrărilor de construire la biserica parohială. Alți 10.000 de lei se vor da pentru Parohia Romano-Catolică Podu Iloaiei, cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, pentru lucrări de întreținere. Și alte biserici vor beneficia de fonduri.

”Se vor mai acorda 16.350 de lei pentru lucrări de construire la biserici, lucrări de reparații capitale şi dotarea cu utilitați la biserici, lucrări de construire constând în consolidare şi reparații capitale la acoperișul bisericilor, lucrări de construire constând în restaurare şi reabilitare biserici, lucrări de construire pentru case sociale, lucrări de construire pentru paraclise”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Se refac biserici-monumente istorice din județul Iași

În proiect se arată și faptul că se vor aloca fonduri pentru continuarea unor lucrări la bisericile-monumente istorice din județul Iași. Pentru Mănăstirea Sângeap Basaraba, din comuna Scobinți, implicată într-un scandal în urmă cu mai mulți ani, pentru continuarea lucrărilor de pictură la biserica parohială, se vor aloca 40.000 de lei.

”Alți 18.000 de lei se vor da pentru lucrări de construire constând în restaurarea bisericilor-monumente istorice, altele decât cele care aparţin de mănăstiri, dar și 40.000 de lei pentru lucrări de construire a altarelor de vară care aparţin de mănăstiri, lucrări de pictură la bisericile parohiale care aparţin de mănăstiri”, se mai arată în proiectul ce prevede acordarea de bani pentru diferite biserici din județul Iași.
Comentarii
  • Felicitări, Ceaușescu a construit o industrie , laturile de după 89 mii de biserici plus un colos de beton langa casa poporului

Adauga un comentariu