Titlurile zilei

Bătaie de joc în centrul Iașului! Cercetătorii care încaseză degeaba salarii nesimțite au sechestrat un proprietar în curtea institutului

Publicat: 22 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bătaie de joc în centrul Iașului Cercetătorii care încaseză degeaba salarii nesimțite au sechestrat un proprietar în curtea institutului

În urmă cu doi ani, Lucian Răchiteanu a cumpărat un teren în incinta INCERC, aflat pe strada A. Șesan. A cheltuit 150.000 de euro, dar reprezentanții Institutului l-au blocat. Terenul nu are nicio cale de acces. Inclusiv activitatea institutului este blocată pentru că nu mai există cale de acces. Cercetătorii au refuzat să ajungă la un compromis, preferând să stea degeaba acasă și să încaseze lunar salarii nesimțite. La nivel central, șeful INCERC este arhitectul Vasile Meiță, cel care a proiectat casa lui Liviu Dragnea și care este menținut în funcție și de conducerea PNL. Apelați telefonic, reprezentanții INCERC nu au răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

Conflict imobiliar în centrul Iașului! Proprietarul unui teren de 1.124 metri pătrați, situat în curtea Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN – INCERC”, filialal Iași, de pe strada Prof. Anton Șesan, nr.37, nu se poate folosi de propriul bun.

Lucian Răchiteanu se lovește de încăpățânarea șefilor din Institut, care nu vor să ajungă la nicio înțelegere. Terenul deținut de Răchiteanu nu are cale de acces, fiind practic imposibil de valorificat. De peste doi ani, proprietarul a trimis tot felul de adrese pentru găsirea unei soluții pe cale amiabilă. Proprietarul a apelat la un evaluator pentru a stabili cuantumul despăgubirilor pentru perioada 2017-2019, când s-a constatat lipsa de folosință a terenului.

Specialiștii au considerat că Răchiteanu poate cere despăgubiri în cuantum 34.592 euro. În tot acest timp, activitatea institutului este blocată pentru că nu mai există cale de acces. Practic, cercetătorii ieșeni nu au mai avut activitate în ultimii ani și au preferat să stea acasă și să încaseze lunar salarii de peste 5.000 de lei net. La nivel central, șeful INCERC este arhitectul Vasile Meiță, cel care a proiectat casa lui Liviu Dragnea și care este menținut în funcție și de conducerea PNL.

Toți se fac că plouă

Culmea este că cei de la INCERC pot oricând să asigure o cale de acces, fără să afecteze patrimoniul Institutului și să-și deblocheze propria lor activitate, dar pur și simplu nu o fac, neexistând argumente clare, preferând să stea degeaba acasă și să încaseze salarii nesimțite.

„În mod constant, reprezentanții Institutului au înțeles să transmită într-o modalitate mai mult sau mai puțin echivocă faptul că nu sunt interesați în soluționarea problemei juridice semnalate în sensul propus de subsemnatul, însă în toate situațiile au dat de înțeles că nu sunt interesați în a respecta hotărârile judecătorești prin care se dispune restituirea proprietății, în prezent a subsemnatului”, arată Lucian Răchiteanu într-o adresă transmisă Ministerului Cercetării și Inovării (MCI).

În 2017, Răchiteanu a plătit pentru teren suma de 150.000 de euro către Sigfried Moscovici. Cel din urmă s-a judecat pentru dreptul de proprietate, în final terenul fiind retrocedat. Apelat telefonic, Vasile Meiță, directorul general INCERC, nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere despre conflictul din curtea Institutului.

Vor terenul înapoi

În 2018, INCERC a lăsat de înțeles că s-ar dori redobândirea terenului aflat acum în proprietatea lui Răchiteanu.

„INCERC și-a exprimat punctul de vedere prin adresa nr.2368/VM/2018, apreciind că instituirea oricărui drept asupra terenului aflat în domeniul public al statului și aflat în administrarea sa ar afecta activitatea Institutului. Mai mult, INCERC identifică ca unică soluție promovarea de către ministerul de resort (Ministerul Cercetării și Inovării) a procedurilor de dobândire (redobândire) a dreptului de proprietate asupra terenului deținut de către petent, pentru ca Institutul să-și desfășoare în continuare activitatea în condiții normale. În cazul soluționării acestei situații de către instanțele judecătorești, există riscul generării unor costuri suplimentare, cu efect asupra bugetelor instituțiilor implicate”, se mai arată în adresa trimisă către MCI.

Zonă cu probleme

Institutul a făcut o nouă victimă și cu un chiriaș ce ocupa un spațiu de pe terenul din A. Șesan. Depozitul de materiale Vega a fost falimentat, după ce INCERC a hotărât să evacuze chiriașul. Patroana Lica Onofraș a înregistrat datorii generate de neplata utilităților, de aproape 60.000 lei.

„În cazul în care nu veți achita suma datorată în termenul anterior menționat, ne vedem obligați să vă acționăm în judecată, pe lângă debit și penalități de întârzieri calculate la zi, urmând a suporta și cheltuielile de judecată (…) vă punem în vedere eliberarea spațiului la expirarea preavizului de 15 zile”, se arăta în notificarea transmisă la începutului anului 2019, semnată de directorul INCERC.

Vom reveni în edițiile următoare cu amănunte incendiare despre lipsta activității INCERC Iași și despre felul în care poți câștiga lunar salarii nesimțite fără să faci absolut nimic.

Adauga un comentariu