Titlurile zilei

Bătaie pe 3 milioane de euro între mahării asfaltului! Mii de ieșeni din nordul regiunii vor rămâne îngropați în noroaie din cauza scandalului creat de controversatul Ioan Echimov. Imagini de coșmar cu șoseaua Boroșoaia – Plugari (EXCLUSIV) – DOCUMENT

Publicat: 27 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bătaie pe 3 milioane de euro între mahării asfaltului Mii de ieșeni din nordul regiunii vor rămâne îngropați în noroaie din cauza scandalului creat de controversatul Ioan Echimov. Imagini de coșmar cu șoseaua Boroșoaia - Plugari EXCLUSIV - DOCUMENT
Două firme din județul Iași se bat pe un contract de 3,4 milioane de euro privind asfaltarea unui drum din nordul regiunii. Licitația a ajuns la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

Un contract de 3,4 milioane de euro a ajuns să fie disputat la sânge între două firme cu mari probleme din județul Iași. O lucrare pentru reabilitarea DJ 281 B Boroșoaia-Plugari a fost atribuită firmei Enviro Construct SRL. Procedura a fost însă contestată de societatea Eky Sam SRL, firmă patronată de controversatul Ioan Echimov. Astfel, lucrarea de asfaltare a 7 kilometri pe unul dintre cele mai proaste drumuri din județ va rămâne în continuare suspendată. Diferența de preț ofertată de cele două firme a fost de 1 milion de lei

Detalii șocante de pe urma unei licitații derulate de o autoritate aflată în subordinea Consiliului Județean Iași. Reabilitarea DJ 281 B Boroșoaia – Plugari (DJ 282) a ajuns la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Procedura derulată de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) a ajuns în atenția Consiliului după ce unul dintre ofertanți s-a arătat nemulțumit de soluția comisiei de licitație. Concret, procedura de reabilitare a DJ 281 B Boroșoaia – Plugari (DJ 282) pe 7 kilometri (km 18+268-25+272) a fost atribuită firmei Enviro Construct SRL.

Cu toate acestea, licitația a fost contestată de Eky Sam SRL, firmă patronată din umbră de controversatul Ioan Echimov. Cele două societăți de drumuri din județul Iași au mari probleme în a-și respecta contractele, ambele fiind implicate în diverse scandaluri. Drumul județean din Plugari este unul dinte cele mai proaste din tot Iașul. Cei circa 2 mii de locuitori ai comunei sunt nevoiți să circule zilnic în condiții de groază.

Scandal pe un drum din județul Iași. Lista nemulțumirilor ajunse la CNSC

Inițial, la licitație au depus oferte 12 societăți și asocieri de firme. Eky Sam SRL a făcut o contestație la CNSC lungă de 26 de pagini. Oferta Eky Sam SRL s-a clasat pe locul 2, după cea depusă de Enviro Construct SRL.

„Oferta depusă de Enviro Construct SRL este inacceptabilă și neconformă deoarece nu face dovada experienței similare solicitate prin fișa de date a achiziției. Ofertanții aveau obligația de a face dovada realizării în perioada de referință a unor lucrări similare de 17 milioane de lei. Ofertantul Enviro Construct a prezentat ca experiență similară 3 contracte de lucrări, valoarea fiind de 8,1 milioane de lei. Ofertantul a început executarea lucrărilor în afara perioadei de referință de 5 ani. Oferta Enviro este inacceptabilă și neconformă deoarece nu îndeplinește cerința privind dovada lipsei datoriilor restante cu privire la plata taxelor și impozitelor”, se arată în contestația depusă de Eky Sam la CNSC.

În plus, firma lui Ioan Echimov a mai prezentat și alte nemulțumiri în contestația respectivă. Pe de o parte, fima lui Echimov blamează o societate care a mai avut probleme și pe alte artere din județul Iași.

Diferență la mustață pentru reabilitarea drumului din județul Iași

Termenul de execuție a lucrărilor este de 8 luni, iar firma lui Echimov susține că Enviro Construct SRL nu îl poate respecta. Asta pentru că nu are personal suficient, dar și pentru că mai are și alte proiecte în derulare. Oferta firmei Enviro Construct SRL a fost de 12.454.916 lei (2.5 milioane euro), în vreme ce oferta Eky Sam SRL a fost cu un milion de lei  mai mare. Practic, ambele firme au subevaluat lucrarea, diferența fiind de 900 de mii de euro față de valoarea estimată.

Rămâne ca CNSC să se pronunțe și să arate dacă va accepta contestația Eky Sam SRL, iar Direcția de Drumuri va relua procedura. Fima lui Ioan Echimov este binecunoscută în județul Iași pentru faptul că a prins lucrări de milioane de euro în mandatul anterior la CJ Iași. Unele contracte au fost derulate cu scandal. De altfel, fima Eky Sam SRL a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene în urmă cu câțiva ani. Vom reveni!

Vezi AICI Contestația DJ 281B Borosoaia- Plugari

Adauga un comentariu