Titlurile zilei

Bătălia corporațiilor străine pe cel mai mare cartier rezidențial din Iași: Banca Națională a Greciei, interzisă de turci în ansamblul Green Park

Publicat: 22 nov. 2019

Fostul dezvoltator al ansamblului Green Park, aflat în insolvență, este în război total cu noul proprietar al cartierului rezidențial. Future Investiții Imobiliare a cerut în instanță dreptul de a intra în perimetrul ansamblului alături de lichidatorii judiciari, pentru evaluarea unor bunuri aflate încă în proprietatea sa. Acțiunea este realizată pentru plata unor datorii către National Bank of Greece, însă instanța a respins cererea pentru intrarea în perimetrul cartierului. Turcii de la Inter-Doga au plătit 8 milioane de euro pentru ansamblul rezidențial, 5 milioane de euro fiind împrumutați de la OTP Bank

Cele două mari companii cu capital străin care sunt implicate în ansamblul rezidențial Green Park au ajuns în conflict deschis. Asta se întâmplă la scurt timp după ce dezvoltatorul proiectului, Future Investiții Imobiliare SRL, a fost nevoit să cedeze mare parte din proprietatea din zona Tătărași după ce a intrat în procedura insolvenței. Concret, firma cu capital german Inter Doga, controlată de un cetățean turc pe nume Gunay Doga, a plătit anul trecut 8 milioane de euro israelienilor de la Future Investiții Imobiliare SRL, companie aflată în continuare în insolvență.

Pentru că evaluatorii „au omis” să menționeze în procedurile de insolvență două imobile care ar aparține încă israelienilor, aceștia au încercat în repetate rânduri să facă o evaluare a acestora. Este vorba despre două blocuri turn care nu au fost încă finalizate. Cei de la Inter Doga s-au opus însă vehement, motiv pentru care israelienii au deschis un dosar în instanță.

Au cerut în instanță acordul de a intra în cartier

Astfel, cei de la Future Investiții Imobiliare SRL au solicitat la Tribunalul București o ordonanță președințială pentru autorizarea accesului în blocurile B9 și B10 din cartierul Green Park.

„Solicită să se autorizeze reclamantul prin lichidator judiciar să pătrundă în incinta blocurilor B9 și B10, dar și în perimetrul locurilor de parcare împreună cu reprezentantul băncii în vederea evaluării acelor imobile”, se arată în pronunțarea instanței de la Tribunalul București.

Reanalizarea imobilelor B9 și B10 a fost solicitată întrucât acestea nu s-au publicat în rapoarte și din eroare nu s-au transmis, asta în condițiile în care israelienii încă sunt proprietari pe unele terenuri de sub blocuri. „Debitorul este proprietarul terenurilor pe care se află acele construcții, este titularul autorizațiilor de construcții, iar banca are calitate de creditor garantat și deține o ipotecă asupra terenurilor și asupra construcțiilor înscrise în Cartea Funciară”, se mai arată în pronunțarea magistraților.

Noul proprietar refuză accesul evaluatorilor

De cealaltă parte, reprezentanții Inter Doga SRL au refuzat accesul evaluatorilor în cartier pe motiv că deține drepturi de superficie. Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia.

„Inter Doga refuză accesul în incinta blocurilor pe motiv că ar deține un drept de superficie asupra unor terenuri din cadrul ansamblului rezidențial Green Park”, se arată în motivarea celor de la Inter Doga.

Cele două blocuri turn nu au fost încă finalizate, motiv pentru care este necesară evaluarea acestora.
Reamintim faptul că, prin cererea înregistrată de creditorul National Bank of Greece, s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenței împotriva debitorului Future Investiții Imobiliare SRL.

Magistrații nu au eliberat ordonanța președințială

Magistrații de la Tribunalul București au refuzat cererea făcută de Future Investiții Imobiliare SRL pentru a intra în incinta cartierului cu evaluatorii. Aceștia au precizat că o ordonanță președințială este eliberată doar în cazuri de urgență pentru prevenirea unei pagube iminente, iar aici nu a fost cazul.

„Nu este întrunită condiția neprejudecării fondului, prin măsura solicitată pe calea ordonanței presedințiale tinzându-se către atingerea chiar a obiectivului solicitat prin cerere, și anume intrarea în incinta blocurilor B9 și B10, precum și în incinta/perimetrul locurilor de parcare aferente amplasate în Mun. Iași, ansamblul rezidențial Green Park, împreună cu evaluatorul băncii”, se arată în pronunțarea magistraților de la Tribunalul București.

Noul proprietar, legături cu președintele Turciei

Inte Doga SRL, controlată de Gunay Doga, cu cetățenie turcă și germană, a achitat la începutul lui 2018 o sumă de 9 milioane de euro. În cadrul tranzacției au fost vândute 6 blocuri construite pe o suprafață de 48.000 mp. Este vorba despre 181 de apartamente, 15 garaje și 194 de boxe și parcări subterane. Gunay Doga este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Gunay Doga a împrumutat o sumă de 5 milioane de euro de la OTP Bank cu puțin timp înainte de parafarea tranzacției. În cadrul acestui împrumut, Inte Doga SRL se obliga să nu înstrăineze, să nu închirieze, să nu vândă și să nu demoleze imobilele fără acordul OTP Bank pe perioada derulării contractului.

De cealaltă parte, Future Investiții Imobiliare SRL este controlată prin intermediul unor offshoruri înregistrate în paradisuri fiscale ca Cipru sau Insulele Virgine, fiind vorba despre companii precum Universel Trade LTD și Luzex Development LTD. Firma a obținut o autorizație pentru construirea a 12 blocuri, dar au fost construite doar 9. Firma a intrat în insolvență cu datorii de aproximativ 24,3 milioane euro. Creditorii garantați sunt Banca Națională a Greciei – 6,059 milioane euro, Banca Românească SA – circa 8 milioane euro, dar și Inter Doga SRL cu aproape 14 milioane de euro.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu