Local

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, despre demiterea managerului Beatrice Rancea: „Voi analiza cum poate fi aceasta demisă”

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu despre demiterea managerului Beatrice Rancea Voi analiza cum poate fi aceasta demisă
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Sindicatul ARTIS Moldova, reprezentat legal de Marius Aftaragaci, sindicat constituit la nivelul Operei Naționale Române Iași și afiliat la Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură (FSIC) a organizat vineri, 02.10.2020 (împreună cu FSIC), la ora 12:00, la Terasa Ravel din cadrul complexului Palas, localizate central, în cadrul Ansamblului Palas și în vecinătatea simbolului Iașului – Palatul Culturii, o conferință de presă în care au fost supuse dezbateri cu referire la anumite nemulțumiri ale angajaților.

În mijlocul conferinței de presă organizată de angajații Operei Naționale Române Iași a intrat în direct, cu sindicatul angajaților nemulţumiţi de la ONRI, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. Acesta a vorbit în legătură cu abuzurile față de angajații ONRI. A precizat faptul că va analiza lucrurile semnalate de angajații sindicatului ONRI.

„Voi analiza toate lucrurile pe care mi le-aţi semnalat dumneavoastră, şi aici vorbesc de cele care sunt noi. Luni, împreună cu colegii din Minister voi avea o întâlnire de lucru pentru a putea vedea şi analiza situaţia demiterii doamnei Beatrice Rancea. Trebuie să facem totul prin respectarea legii ca să nu existe situaţii în care instanţă să repună în funcţie pe aceasta”, le-a transmis angajaților nemulţumiţi ministrul Culturii.

Subiectele dezbătute în cadrul conferinței de presă

Printre subiectele dezbătute în cadrul conferinței de presă au fost menționate următoarele:

– Concluziile Raportului Corpului de Control al Ministerului Culturii în urma controlului efectuat la Opera Naţională Română din Iaşi, în perioada februarie-martie 2020;

– Detalii despre decizia managerului Beatrice Rancea de concediere a balerinului Prim Solist al Operei Naţionale Române din Iaşi, Vlad Mărculescu;

– Aspecte legate de nepunerea în aplicare a unor Hotărâri Judecătoreşti;

– Practici manageriale abuzive la care au fost supuși angajații, membrii Sindicatului ARTIS Moldova, precum și alți angajați din afara sindicatului;

– Probleme legate de hărţuirea la locul de muncă, de aplicarea unor decizii discriminatorii de către conducere, procese împotriva propriilor angajaţi;

– Diverse probleme legislative.

Mesajul artistului instrumentist al Orchestrei Operei Naţionale Române Iași

Marius Aftaragaci, artist instrumentist al Orchestrei Operei Naţionale Române Iași, a cerut ministrului Culturii ca managerul ONRI, Beatrice Rancea, să fie demisă din cauza managementului defectuos pe care l-a abordat. De asemenea, acesta a precizat faptul că acțiunile de protest vor fi continuate și în instanță având în vedere faptul că situația de față nu mai poate fi acceptată.

„Cerem ministrului Culturii demiterea managerul Beatrice Rancea pentru managementul defectuos. Situaţia în care ne aflăm este cauzată de deciziile luate împotriva colegilor noştri, dar mai ales a prim balerinului Vlad Mărculescu. Vom continua acţiunile noastre de protest, vom continua acţiunile noastre în instanţă având în vedere faptul că în această manieră nu se mai poate accepta ceea ce se întâmplă în cadrul ONRI”, a declarat Marius Aftaragaci.

Prim balerinul ONRI, Vlad Mărculescu către ministrul Culturii

În cadrul conferinței de presă, prim balerinul Vlad Mărculescu a intrat şi el în dialog telefonic cu ministrul Culturii. Acesta i-a transmis un mesaj emoţionant: „În curând domnule ministru eu nu voi mai avea ce mânca! Vă implor să faceţi dreptate până când nu vor pleca din ţară toţi marii artişti”. Acesta după ce a încheiat convorbirea cu Bogdan Gheorghiu a izbucnit în lacrimi.

„În final, aş vrea să-i mulţumesc tatălui meu care îmi oferă un procent din pensia lui pentru a avea cu ce trăi şi ce mânca. Nu există pe pământul acesta un lucru pe care Dumnezeu să nu-l vadă la câtă nedreptate este”, a conchis Vlad Mărculescu.

Adauga un comentariu