Actualitate

Bebelușul unui politician din Maramureș, testat pozitiv cu noul coronavirus. Cel mai tânăr caz activ din România

Publicat: 13 oct. 2020
bebeluș în spital
Bebeluș în spital

Un bebeluş născut în urmă cu doar cinci săptămâni a fost testat pozitiv recent cu noul coronavirus. Micuțul a devenit cel mai tânăr caz activ din România. Bebeluşul este fiul unui politician care, la rândul său, a fost diagnosticat cu coronavirus. Acesta este din judeţul Maramureş, însă a fost transferat la Cluj, acolo unde medicii vor face tot posibilul pentru a fi în siguranţă.

Rata de pozitivare creşte alarmant în România, iar incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă, a afectat şi un nou-născut de numai cinci săptămâni. Bebeluşul a devenit astfel, cel mai tânăr pacient cu virusul care a suferit mutaţii şi care are capacităţi nebănuite.

Coronavirusul a început să ia vieţi şi în rândul copiilor. Săptămâna trecută, un copil în vârstă de patru ani a fost răpus de coronavirus şi devenea astfel, cea mai tânără victimă a virusului ucigaş.

”Un copil din grupa de vârstă 10-19 ani a murit din cauza infecţiei cu coronavirus”, anunţa miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Cum se manifestă COVID-19 la copii. Simptomele diferă de cele ale adulților

Cum se manifestă COVID-19 la copii. Simptomele diferă de cele ale adulților. Mihai Gafencu, medic pediatru, atenționează părinții referitor la simptomele pe care cei mici le pot avea, dacă se infectează cu noul coronavirus. Majoritatea simptomelor sunt atipice și tocmai de aceea trebuie să fie foarte atenți.

”La copil, nu manifestarea respiratorie uneori domină, ci și tulburarea gastro-intestinală. Semnalul care a ajuns până și anecdotic, de pierdere a gustului și mirosului, la copil nu prea se întâmplă, sau dacă îl pierd, poate nu-l relatează în măsura în care adultul a făcut-o, pentru că procentele sunt mult mai mici din studiile făcute până acum pe copii.

Părinții să fie atenți în primul rând la simptomele întotdeauna prezente, și anume febra și starea de oboseală”, spune medicul Mihai Gafencu, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii.

De asemenea, medicul pediatru consideră că cei mici ar trebui să se bucure de pauze mai lungi.

”Am recomandat încă din august chiar mărirea pauzelor cu câteva minute, tocmai ca toți copiii să simtă că se face ceva și înspre ceva ce lor le poate plăcea mai mult”, a adăugat el.

Ce a răspuns un elev din Bucureşti la întrebarea: ”De ce nu porți mască de protecție?”

Anul şcolar 2020-2021 nu a debutat după cum se aşteptau autorităţile. Un elev din Bucureşti a uimit pe toată lumea cu răspunsul pe care l-a dat la întrebarea ”De ce nu porți mască de protecție?. Regulile impuse de autorităţi nu sunt respectate, cum ar fi normal.

Deşi elevii stau la distanță unui față de celălalt, la porţile instituţiilor de învăţământ, părinţii se bulucesc şi dimineaţă şi la prânz, mulţi, fără să poarte mască.

După 4, 5 sau chiar 6 ore, în care stau închişi în săli, tinerii din clasele mai mari se adună la cafenele şi în parcuri.

Înainte de a ajunge la şcoală, elevii de liceu îşi iau doză de energie în fața cafenelelor şi se îmbrăţişează cu colegii cu care vor sta distanţaţi în clase. În şcoală, respectă triajul epidemiologic obligatoriu, masca de protecţie şi sensurile unice de pe holurile unităţilor de învăţământ.

Elev, întrebat despre purtarea măștii: “Eu mi-o mai las jos că nu pot să respir, adică mă sufoc. Dar aşa în pauze oricum ieşim şi dacă ieşi la ţigara nu-ţi pui masca pe faţă şi tot aproape stăm, dar oricum în toate liceele se întâmplă asta″.

Adauga un comentariu