Destinatii turistice

Biserica Pocaintei Sfantului Petru din Ierusalim – GALERIE FOTO

Publicat: 18 mart. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gallicantu – Biserica Pocaintei Sfantului Apostol Petru – este o biserica romano-catolica, cu arhitectura moderna, localizata in imediata apropiere a Ierusalimului, Israel. Actuala puncteaza spatiul de aproape un secol, fiind zidita prin anii 1930, pentru calugarii din ordinul Asumptionist, pe una dintre culmile de rasarit ale Muntelui Sion.
Se crede ca biserica este zidita pe locul unde, in vremea lui Iisus, se afla casa lui marelui preot Caiafa. Cu toate ca arheologii nu au gasit nici o urma istorica in aceasta privinta, ci doar ruinele unei basilici bizantine de prin secolul al VI-lea, ei nu neaga intru totul aceasta ipoteza.
Numele ciudat al bisericii – Gallicantu – aminteste de lepadarea cea intreita a lui Petru de Mantuitorul Iisus Hristos, amintita in Sfintele Evanghelii. Numele inseamna „unde a cantat cocosul”. In limba latina, „gallus” inseamna „cocos”, iar „cantu” inseamna „strigat, cantat”.

Vezi si Descoperire ULUITOARE facuta la Ierusalim. Specialistii NU pot oferi nicio explicatie 

Biserica Sfantul Petru din Gallicantu – scurt istoric
Biserica Sfantul Petru din Gallicantu este proprietatea parintilor din ordinul Asumptionist, care vietuiesc in manastirea invecinata. Acum doua milenii, in vremea lui Iisus, Muntele Sionului, in aceasta parte a lui, era cartierul cel mai select al orasului. Drept aceea, este demna de luat in seama ipoteza cum ca aici trebuia sa se afle si casa marelui preot Caiafa, aproape de Palatul lui Irod, ori mai sus, ori mai jos, dar sigur aproape de acest loc, potrivit crestinortodox.ro.
Traditia crestina consemneaza cum ca dupa ce Iisus a fost prins si adus de la Ana la Caiafa, mai apoi el a fost adus in curtea lui Pilat din Pont. Se cadea ca aceste trei locuri sa fie foarte apropiate intre ele. Deci, urmand intr-ascuns lui Hristos, Petru a pasit in toate aceste trei locuri. Pretoriul roman se afla imediat langa zidurile Ierusalimului, la Poarta Leilor, unde s-au gasit multe marturii arheologice din Cetatea Antonia. Iesind de acolo, el nu avea vreun alt loc unde sa se ascunda, afara de acesta.
Lucrurile s-au petrecut astfel: ajungand in curtea lui Pilat si fiind foarte frig, el s-a incalzit la foc, alaturi de altii. Dupa ce aceia l-au identificat ca ucenic al celui prigonit, iar el s-a lepadat strajnic, a fugit afara din curte, pe Poarta Leilor, cea mai apropiata de curtea lui Pilat. Aici, auzind cocosul cantand, si-a amintit cuvantul lui Hristos despre faptul ca se va lepada de El de trei ori. Apoi a plans cu amar.

Vezi si Descoperire IMPRESIONANTA la Ierusalim: „Iti taie rasuflarea, asa ceva apare o singura data  

Pe locul marturisit de traditia crestina, astazi se inalta Biserica Sfantul Petru din Gallicantu. In cripta acesteia se poate vizita un complex de pesteri care au slujit drept locuinte, pe vremea lui Isus. Una din aceste gauri are forma evidenta de inchisoare, motiv pentru care si exista unele pareri care spun ca aceasta grota este locul unde a fost inchis Iisus, in noaptea arestarii, dupa procesul grabit facut de Ana si Caiafa, asteptand ca dimineata urmatoare sa fie dus in fata imparatului Pilat.
In perioada de ocupare bizantina, pe acest loc se inalta o Biserica a Pocaintei si a Lacrimilor lui Petru. In jurul ei functiona o manastire. Biserica a fost restaurata in repetate randuri. Incepand cu secolul al XII-lea, biserica a primit numele de „Sfantul Petru din Gallicantu”. Printre ruinele scoase la lumina de catre arheologi se numara si o scara cu trepte de piatra, datand inca din epoca romana, ce vine din Ierusalim inspre vale. Aceasta era o cale de iesire din oras, inspre Muntele Maslinilor si spre Gradina Ghetsimani.
Adauga un comentariu