Boli si tratamente

De ce bisfenolul B este la fel de periculos ca A

Publicat: 20 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce bisfenolul B este la fel de periculos ca A
Bisfenolul B si B, foarte periculosi

Bisfenolul B si B, foarte periculosi. este la fel de periculos ca AUtilizată ca înlocuitor pentru bisfenolul A, o substanță clasificată drept „foarte periculoasa”, B ar prezenta un risc pentru sănătate similar.

În timp ce cercetătorii din Toulouse au publicat în această vară un studiu care demonstrează riscurile bisfenolului S pentru sănătatea umană, este rândul Bisfenolului B să fie fixat de Agenția Franceză de Securitate a Sănătății (ANSES).

Într-un raport publicat recent, institutia dezvăluie că bisfenolul B (BPB), utilizat ca substitut al bisfenolului A (BPA) în produse precum conservele, ar fi la fel de periculos pentru sănătate ca „vărul” său.

Bisfenolul B si B, foarte periculosi

„Această lucrare concluzionează că BPB are proprietăți endocrine similare cu cele ale BPA, primul produs chimic care a fost identificat ca un perturbator endocrin pentru oameni, la nivel european”, spune studiul, publicat în revista științifică Environmental Perspectiva sanatatii.

Dar care sunt pericolele acestui produs și prin ce poate fi înlocuit? L’Express răspunde la patru întrebări pentru a vă ajuta să va lamuriti.

Bisfenolul B, sau BPB, este o moleculă folosită de producători ca alternativă la bisfenolul A, cunoscut sub numele de BPA. Acesta din urmă, folosit în special în producția de materiale plastice sau rășini, a fost interzis efectiv în Franța din 2011.

Bisfenolul B si B, foarte periculosi

În 2017, este chiar recunoscut drept „perturbator endocrin” de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), care îl plasează pe lista sa de substanțe „cu o preocupare foarte mare”, provocând „efecte grave asupra sănătății umane”.

BPB intră apoi pe piață, folosit ca substitut pentru BPA în unele țări, precum Statele Unite, unde este înregistrat ca „aditiv indirect pentru anumite acoperiri și polimeri în contact cu alimentele”, explică Anses.

BPB, foarte aproape de BPA din punct de vedere chimic, ar fi putut fi o alternativă perfectă la acest produs.

„Dar ne-am dat seama că BPB are aceleași proprietăți toxicologice ca acest faimos BPA”, regretă Cécile Michel, asistent al unității de evaluare a riscurilor chimice la ANSES și coautor al studiului .

De ce bisfenolul B este la fel de periculos ca A

„Ca și BPA, această moleculă modulează o serie de căi endocrine și, prin urmare, are un efect asupra anumitor hormoni, care sunt ei înșiși implicați în reglarea dietei, a somnului, a reproducerii sau a dezvoltării copilul nenăscut”, explică ea.

Studiile efectuate pe această temă, în special pe rozătoare și pești zebra, arată efecte directe asupra spermatogenezei, procesului de producție a spermatozoizilor.

„La rozătoarele expuse la bisfenol B, spermatogeneza este afectată și nivelurile circulante de testosteron sunt reduse, iar la pește se observă aceleași simptome, precum și scăderea fertilității și a ratelor de supraviețuire a puilor”, relatează Cecile Michel.

Dacă în prezent este imposibil să se demonstreze că aceste efecte sunt aceleași la om, „aceste studii sunt suficiente pentru a demonstra efectele toxice ale acestui produs”, spune cercetătorul.

Adauga un comentariu