Prima pagină » Titlurile zilei » Bloc de lux, în mijlocul Copoului! Dezvoltatorii ridică un imobil de apartamente pe locul unei case bătrânești – FOTO

Bloc de lux, în mijlocul Copoului! Dezvoltatorii ridică un imobil de apartamente pe locul unei case bătrânești – FOTO

20 iul. 2023, 02:00, 31 ,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Un nou bloc de locuințe colective este anunțat în Copou, pe aleea Grigore Ghica Vodă. Investiția va fi realizată după demolarea unui imobil existent pe amplasamentul de 800 de metri pătrați. Proiectul are nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice

Dezvoltatorii imobiliari profită de orice palmă de pământ din zona centrală a Iașului. Recent, a fost inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc de locuințe colective în cea mai vânată zonă din Copou. Investitorii vor să edifice blocul pe Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 52, în apropiere de Biserica „Sf. Nicolae”, zonă plină de vegetație. Amplasamentul de la adresa amintită este format dintr-o casă bătrânească ce urmează să fie demolată și un teren de aproape 800 de metri pătrați.

În acest moment, terenul este împrejmuit cu un banner ce anunță viitoarea investiție, adică un bloc cu regimul de înălțime P+3. Chiar lângă terenul din Copou este deja construit un bloc de locuințe cu 3 etaje. Conform informaților deținute de BZI, în bloc ar urma să fie amenajate 6 apartamente spațioase ce depășesc suprafața de 120 de metri pătrați. Terenul are două căi de acces: din Aleea Grigore Ghica Vodă și Locotenent Stoicescu.

Blocul din Copou, la mâna arhitecților de la Monumente

Unul dintre inițiatorii proiectului imobiliar este de Vasile Dumitru Pomârleanu, apropiat al afaceristului Bogdan Cihodaru, proprietarul mai multor terenuri de pe Aleea Sadoveanu. Deocamdată, proiectul imobiliar va fi analizat astăzi, în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), formată din arhitecți, constituită la nivelul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași. Deocamdată, nu a fost lansat un preț al apartamentelor. În acest moment, un metru pătrat util pornește de la 2.000 de euro.

În vecinătate, și afaceristul Corneliu Petrea vrea să construiască un imobil de locuințe colective pe strada Locotenent Stoicescu, nr. 6. În aceeași zonă a edificat deja două blocuri de locuințe colective, sub denumirea Stoicescu Boutique Apartments. Pe amplasamentul menționat este construită o vilă care este propusă pentru demolare ca să facă loc noului proiect imobiliar. Terenul în suprafață de 1.500 de metri pătrați este identificat în proximitatea căminelor „Al. I. Cuza” din Târgușor. Noul bloc va avea regimul de înălțime P+3.

În Copou a fost anulată autorizația de construire

După 5 ani de la decizia de anulare a autorizației de construire, dezvoltatorul imobiliar Petru Abătăcesei și Ioan Alexandru Amariei, fiul fostului șef al Parchetului Național Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție, au solicitat intrarea în legalitate. În 2018, cei doi au început lucrările la un bloc de locuințe colective pe bd. Carol I, nr. 40-42. Acestea au fost demarate pe amplasamentul unui loc de joacă pentru copii, cu o suprafață de 429 de metri pătrați, revendicat în instanță. Conform PUZ-ului  aprobat în 2017, Abătăcesei și Amariei aveau posibilitatea să construiască un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+4E.

Vecinii au făcut scandal, mai ales că nu și-au exprimat acordul. Solicitarea de intrare în legalitate a fost avizată de CZMI în ședința din luna mai 2023.

Comentarii
  • usor, usor, bloc dupa bloc, si copoul va ajunge sa arate ca dacia.
    nu imi amintesc ca vreodata orasul sa fi fost stricat atat de mult ca in mandatele lui chirica

  • Alte bloace in Copou? Era singurul cartier frumos al Iasului. Are dreptate ala de mai sus.

  • @Anonim stai la țara . Acolo NU se construieste nimic. Cum era acum 500 de ani, asa e si acum.
    Se cacă in curte, se spala la balie da is mandrii ca primesc popa. Cu banii dati la popa/biserica in fiecare an, puteau trage canalizare . Evul mediu timpuriu 🙂
    Sa multumim zeilor ca se construiesc blocuri. Asta inseamna dezvoltare, voi, astia care urati Iasul cascati gura mare cand vedeti ce se construieste in Ardeal, acolo macaralele baga bloc langa bloc.

  • Se potriveste cu zona ca nuca in perete.

  • Auzi la unii, „erau frumoase” . Si o balega de vaca e frumoasa, daca o privesti cu soarele in față de la departare, dar daca calci in ea…ai belit-o. Ati calcat vreodata intr-o balega veche de vaca, uscata la suprafata dar moale la interior?!?
    Kăkam așa e si cu casele vechi din Copou! Jos cu ele si ridicati cladiri noi si moderne.

  • La proiectul asta, cacanarul de Ionut Dumitrascu a incasat un comision de vreo 200 de mii de coco contra minciunilor ca “rezolva el hartiile”. Niste palme dupa cap si returnarea comisionului cam pe cand?

  • Mary, violonist

    Jos cu sandramalele ale, multi cresc gaini in Copou. Rusine, intr-o zona atat de frumoasa si-au facut aparitia dupa anii 90 multi descuti veniti de la țară. Au aduci porci, gâste, gaini in Copou.

    Stramutati acesti „opincari” si construit ceva frumos, unde sa vina sa stea muzicanți de la Conservator, artisti consacrati de la sectia foto video si procesare a imaginii de la UAGE 😹😹😹😹
    Jos colibele de pe Copou

  • Pomârleanu este tatal Gabrielei Cihodaru, fosta sotie a condamnatului penal Bogdan Cihodaru cel care a furat statul cu ajutorului penalei notarite Necula….

  • A aparut trompeta dezvoltatorilor imobiliari. Cel care cere daramarea caselor. Cel care cere blocuri de o suta de etaje. Cel care cere slutirea Copoului fara sa cunoasca istoria Copoului. Semneaza cu zeci de nume, dar il recunosti usor pentru ca este singurul care sustine interesele dezvoltatorilor imobiliari.

  • Domnu` Anonim, dezvoltare nu inseamna sa construiesti oricum. Asta e lacomie. E oleaca de diferenta. Lacomie, pentru ca profitul e mult mai mare la 6 apartamente decat la o vila. Si de aici se infrupta mai multi, nu doar dezvoltatorii. Deci, lacomie. Lacomie care genereaza o distrugere urbanistica incredibila. Blocul nu are ce cauta intre case, e o chestiune de bun simt si de dezvoltare urbana corecta. Eu, daca as fi in locul vecinilor de acolo, m-as apuca sa cresc toate lighioanele posibile si as umbla in nudu` gol prin curte, ca atunci cand vin posibili cumparatori ai apartamentelor sa se oripileze si sa ramana domnu` dezvoltator cu cladirea goala. Daca ai umblat prin Europa (aia care a vazut apa calda de mai mult timp), sigur ai remarcat ce inseamna dezvoltare imobiliara corecta. Nu mai vorbesc de SUA si Canada. La noi e pur si simplu haiducie in folos propriu si lacomie. Crezi ca degeaba e Iasul cel mai poluat oras din tara? Iasul avea mai multe zone ”plaman verde”. Una era de la Little Texas spre Aroneanu. S-a cam dus dracu` aia. Alta era Copoul. Se cam duce dracu` si asta. De ce crezi ca Iasul este singurul oras mare din Romania care nu are PUG (ala din 1998 dupa care chipurile ne ghidam inca are 25 de ani si e expirat de muuuuuult). Se merge pe PUZ-uri care se dauuuuu…….stii tu cum se dau. Crezi ca o sa-ti foloseasca la ceva dezvoltarea asta salbatica (bine, daca esti vreun dezvoltator imobiliar iti foloseste la portofelu` propriu) atunci cand o sa creasca exponential numarul de cazuri de astm, cancere pulmonare si o gramada de alte boli legate direct de poluare? Ar trebui pus un pic frana lacomiei imobiliare si asa am avea un oras super.

  • @observator,anna..ăștia sunt trolii platiti de cei din Cluj. Acesti indivizi sunt platiti de hardeleni/ungureni ca sa ție Iașul in Evul Mediu.

    Imediat cum apare un articol ca se construieste ceva, bang, apare un imbecil care zice ” nu,nu, Iașul trebuie sa ramana asa fara investitii”
    Ieri, la un alt articol, alt troll vândut clujenilor, propunea sa „nu se mai construiasca nimic in urmatorii 10 ani.”
    Boii ăstia, nu sunt ieșeni sunt diavoli care vor sa ne ție in întuneric.
    In mintea lor doar in Banat si Ardeal trebuie sa se faca, in Iasi trebuie sa ramana cladirile ca in Cuba, …sa vina strainii in excursie si sa râda; uite ce leneși sunt moldovenii/ieșenii nu au construit nimik in ultimii ani…🤢🤮

    Fiți vigilenți dragi ieșeni, din cauza acestor trolli, se face metroul la Cluj si nu la Iași( al doilea oraș ca mărime din România). Asa ceva nu se mai poate.

    Potoliti-va, ca Iisus este cu ochii pe voi si Va pedepseste pe voi cei care mai doriti oprirea investitiilor in orașul Iasi.

  • Casa aia are personalitate, blocul nu.

  • @Viticanu este sotia lui Bogdan, a doua ca de prima a divortat. Cu Gabriela are 2 copii frumosi, avocata Viticanu i-a facut 3 copii si toti handicapati!!! Ce sa-i faci Boby, asta e…

  • @observator, l-ai definit corect pe ipochimen : este trompeta „dezvoltatorilor” imobiliari. Credeam ca este un absolvent de filologie, pentru ca vorbeste mult si spune putin. Dupa ce am vazut ca pune virgula intre subiect si predicat, inclin sa cred ca a facut ceva gen politologie. Indiferent ce fleac de facultate a facut, e clar se opinteste sa creeze un curent de opinie care sa sustina aberatiile urbanistice planuite de „dezvoltatorii” imobiliari.

  • nu au ce cauta blocuri in cartier de case, chirica a stricat tot copoul, e plin de blocuri, a venit tot vasluiul, moldovenii, etc, e aglomerat si plin de masini , planteaza blocuri peste tot, unul langa altul, chiar nu exista nicio logica in acordarea de autorizatii, sau este….stiti voi ce!!!!

  • ” Ing si iesean, anonim” trolli vanduti ungurilor/ banatenilor…mai dar omul are dreptate. Voi, sunteti chiar contra ieșenilor. Ii puneti la punct pe toți care vor sa facă ceva in acest oraș. Securiști pripașiți, ati primit repartiție pe timpu lu’ Ceașca. Rușine

  • Mihaela, profesor psihologie

    @ieșean zăău că ești prost. Pană la tine m-am amuzat, doar citeam comentariile, dar vad ca unii de aici au dreptate, sa va catalogheze „trolii clujeni”…dar ei se inșeală. Ñu, nu, nu sunteți trolli, trolii sunt deștepți, nu-si trădeaźa neamul…ăștia sunt IOBAGI.

    Ba, esti prost ca o sandală! Asa sunt si neamurile tale de la țară de acolo de unde vii tu; auzi la el de ipochemen, citez dintr-un bou „…a stricat tot copoul, e plin de blocuri, a venit tot vasluiul, moldovenii, etc, ”

    Oaaaaaaaa, avea dreptate ăla, bai iobagule, tu ce ești, daca râzi de moldoveni? Inseamna ca nu ești ieșean, esti iobag, atât. Te crezi mai destept ? Nu uita, esti doar un …IOBAG!

    Ps: de „ing” nu mai zic nimic, se pare ca e absolvent de politehnica. Nu are coerența in vorbire, scrie agramat, exact ca un injiner cu mate – info.
    Se stie ca studenți de la poli, rămân VIRGINI, până la terminarea facultații. In perioada studenției, nicio colega de la mine din cămin nu a ieșit cu un lache de inginer,( majoritatea de la poli erau fii de iobagi, le mirosea din guriță, dinți lipsă – atunci când te masturbezi in exces pierzi calciu și cad dințișoŕii)

  • auzi la el, acuma-l cheama mihaela! ba trolache, ia lecitina daca nu mai stii cum te cheama! ce ne tot bazai la cap cu goange ca arafat in pandemie??? e clar ca becu’ a cui sageata esti. esti cu smenarii mana in mana cu chirica. geaba te tot ascunzi dupa alte nume, ca esti la fel de vizibil ca tantzaru’ pe tavan. si la fel de inutil.

  • Doar Inca un bloc intre case. Nimic nou, nimic special. Primaria ne-a obisnuit deja cu asta. In loc sa va smiorcaiti, mai bine stati naibii acasa in ziua votului.

  • @ Anonim @ing @observator, e acelasi injiner care posteaza sub diverse nume, un bășit ce lucreaza intr-o incapere la primărie sau prin subsol undeva, daca te uiti la el in buletin vezi ca e nascut intr.un sat prăfuit de prin m-ții Apuseni, in certificatul lui de naștere la tată e tras linie.
    El are o misiune, sa-i critice/atace pe moldoveni, atât.
    El, ca e vb doar de unul, e un păduçhe ce nu a realizat nimic in viața. În prostia lui crede ca poate schimba ceva. Ba, schimbarea vine peste toți, de vrei ori nu vrei !

  • Daca ceri la 10 oameni sa defineasca luxul, vei avea 10 definitii diferite.
    A locui la bloc insa, nu poate fi considerat un lux. E doar o pierdere de bani pt cei care „investesc” acolo.

  • Bai retardat care vrei bloc langa bloc lanca bloc …ca asa fac la Cluj . Ma doare pe mine in p… de ce fac aia la Cluj .
    Nimeni nu a zis sa nu se construiasca blocuri , toti spun sa se tina cont de niste norme . Zona de case…zona de blocuri , zona istorica .
    Prosti aia de prin Vest ca au pastrat centru orasului fara blocuri si tu te duci turist si te minunezinca e frumos… Destepti noi ca am daramat tot centru istoric si avem doar Blocuri in centru …ce frumos arata acu Independetei , te plimbi non stop pe acolo . Si pe Stefan….toti se plimba in zona aia cu blocuri..nimeni nu vrea pe la Miropoloie , Teatru, Primarie… doar inapoiati care traiesc in evu mediu

  • Ce face valoros copoul ? Casele si spatiu verde . Faceti blocuri ,taiati copaci , daramati casele …. si o sa imi permit sa ma mut si eu apoi in copou ca o sa fie la fel ca in Mircea

  • trollache si-a mai pus un nume : @nelu, iasi. esti soni ba!

  • Ba, astia 2 care se cearta 🙂 doi, trei care tine partea dezvoltatorilor si 2 papagali labagii care semneaza cu nume diferite, dar care se opun …bai, sunteti de râsu’ curcilor ! Serios, sunteti cu capu?

    In articol era vorba de o casa rapciugoasa care se darama, nu de o vila interbelica, facuta de IG Duca…papagali prosti ce sunteți! Cititi si dupa aia comentați

  • Este aici unul care toarna minciuni cu toptanul despre Timisoara si Cluj. Cum ca-s numa blocuri de sute de etaje, ca or daramat toate casele, etc. Minciuni gogonate.
    Eu Clujul il cunosc prea putin, dar Timisoara o stiu foarte bine. In centrul Timisoarei sunt o multime de parcuri, aproape ca treci din unul in altul. Nu s-au atins de ele. Lui Dascalu i-au spus ia da-te mai hacana cu mallul tau, nu in centrul istoric. Si s-au construit mai ales case. Nu-s blocuri pe dealuri, ca in Iasi. Dumbravita, Freidorf si Ghiroda sunt practic lipite de Timisoara si-s numai case acolo. De daramat cladiri vechi ca sa faca loc la zgarie nori, nici vorba. Ia-o la pas prin Iosefin, ori prin Fabric. Vezi cladiri vechi, unele degradate tare, dar nici vorba sa le darame ca sa faca blocuri. Sunt cumparate si restaurate. Asta-i adevarul. Cine nu crede, n-are decat sa mearga si sa se convinga.
    Si inca ceva. Eu haos urbanistic ca in Iasi n-am vazut niciunde. Si cunosc foarte bine si Sibiul si Brasovul. Nici in Bucuresti, unde-s toti niste tepari, nu vezi aberatiile urbanistice din Iasi.

  • @ Tudor
    Bai, din toate orasele, tocmai Timisoara??? 🤣🤣🤣
    Centrul vechi pe care tu îl lauzi, se vede ca ești troll banațean…centrul vechi al Timisoarei e propietatea familiei Cârpaci.

    Ce zic ziarele de cladirile date exemplu de tine …
    DC NEWS《 Proprietari a 144 de clădiri istorice, cu averi greu e estimat şi zeci de dosare penale, clanul Cârpaci din Timișoara sfidează în continuare autoritățile, în timp ce primăria Timișoarei încearcă să afle cum e posibil ca atâtea clădiri să ajungă în proprietatea unui clan țigănesc. 》

    Wow Biz 《Familia Cârpaci, care recent a preluat un imobil al Spitalului de Copii Timişoara, este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş.

    Sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.》

    …draga tudor, alias ing, alias observator si tot neamu vostru cel adormit, mergi la culcare, acuș e ora 8 p.m si incepe „Povestea de seară”.

  • Bai anonim tu te legi de neamurile mele. Lasa ca indoi eu oasele in tine. Te caut eu si te gasesc si iti dau seoi nage de-ti fac limba cravata si mucii haturi.

  • Augustin Doi Nași - asistent medical

    Suntem de la Institutul de boli mintale, pacientul@ tudor,@ing,@observator si @anonim au scapat din sala de masaj cu bastonul. Intr-un final, acesta(e vorba de unul cu personalitate multipla), a fost prins si readus la tratament. Manca iarba in parcul Copou.
    Ne cerem scuze daca v-a plictisit cu discutiile lui despre „puz-uri”,etc…cladiri inalte. El inca mai crede ca romanii au construit Casa Alba iar Ceausescu n.a murit.

  • Cam 99% as zice ca ala de comenteaza ca vrea blocuri inalte este retardatul de Ionut Dumitrascu zis Scafandru, facand lobby in sensul asta doar doar sa nu i se imprastie dintii pe caldaram pentru minciunile spuse dezvoltatorilor contra comisioane groase cum ca ar rezolva el avizele si autorizatiile.

  • De cand exista Iasul, Copoul a fost zona in care potentatii vremii si-au construit case. Individuale. Comunistii au mai construit cateva blocuri, dar nu multe. Tot pe vremea comunismului au aparut si cateva blocuri considerate a fi de lux la avea vreme: boxe, garaje, apartamente spatioase, incalzire proprie (ceea ce era mare smecherie la vremea aia).
    Acum vin noii comunistii, cu blocuri imense. Ca in Sadoveanu. Ca sa democratizeze luxul si sa ii pacaleasca pe cumparatori. Exemplu: Royal Town. Care nu e town, e doar un bloc. Si nu e royal, pentru ca regii nu stau la bloc. Ori la Iasi, stau?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *