Prima pagină » Titlurile zilei » Blocuri construite ilegal în Bucium! Afaceristul Călin Toma face avere din apartamente. Funcționarii din Primăria Iași suflă și în iaurt – FOTO

Blocuri construite ilegal în Bucium! Afaceristul Călin Toma face avere din apartamente. Funcționarii din Primăria Iași suflă și în iaurt – FOTO

14 iun. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Blocurile lui Călin Toma din zona Bucium au fost construite ilegal. Au apărut în plus un demisol și un etaj. Modificările neautorizate au adus 8 apartamente în plus. A cerut intrarea în legalitate, dar Primăria Iași a refuzat solicitarea

Dezvoltatorul Călin Toma, cunoscut pentru problemele privind edificarea mai multor blocuri de locuințe colective, a construit fără autorizație în zona Bucium. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în 2014, proprietarul a primit aviz pentru construirea mai multor imobile pe o suprafață de teren de 4.335 metri pătrați, pe strada Grigore T. Popa, nr.24. În 2016 a scos autorizație pentru construirea blocurilor. Conform indicatorilor urbanistici, Călin Toma trebuia să respecte un regim de înălțime P+2, cu un procent de ocupare a terenului de 30 la sută  și coeficient de utilizare a terenului de 0,9. În 2016 a început lucrările, dar blocurile au suferit o transformare radicală fără respectarea autorizației. În loc de P+2, s-a ajuns la un regim de înălțime D+P+3.

Astfel, blocurile au în acest moment 2 niveluri suplimentare, unde s-au amenajat apartamente. În total, un imobil are 20 de apartamente cu 2 camere, cu  o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați. În urmă cu 6 ani, apartamentele erau vândute cu 1.000 euro/ metru pătrat, iar acum prețul a ajuns la 1.350 de euro. În zona Bucium și afaceristul Michael Nseir a construit ilegal ultimul nivel de la două blocuri de locuințe colective.

Blocuri construit ilegal în Bucium, dezvoltatorul vrea să intre în legalitate

Călin Toma a apelat la o schemă care să-i permită reducerea costurilor. A construit clădire de birouri, ca mai apoi să ceară schimbarea destinației în locuințe colective. În ilegalitate se află cele două imobile construite de dezvoltator. Recent, Călin Toma a cerut la Primăria Iași intrarea în legalitate. Însă, funcționarii din instituție au respins solicitarea de emitere a certificatului de urbanism . S-a motivat că regimul de înălțime a fost depășit și că nu se poate permite autorizarea construcției. Contactat telefonic, Călin Toma a explicat că al treilea etaj este reprezentat de un pod pe care l-a transformat în spațiu de locuit.

„Am să dau la arhitect să depună din nou, am aflat că a fost respinsă cererea. Ultimul nivel era un pod locuibil, l-am transformat. Demisolul era autorizat. Voi vedea în perioada următoare”, a fost explicația dezvoltatorului Călin Toma.

Tudor Toma, fratele afaceristului, a construit un bloc și în comuna Bârnova, care au fost vândute prin intermediul unei inginerii financiare.

Călin Toma nu este la prima abatere

Dezvoltatorul este cunoscut și pentru problemele din comuna Lețcani, unde vrea să construiască lângă blocurile Avicola. În martie 2021, afaceristul Călin Toma a primit de la Primăria Lețcani o autorizație de construire pentru o locuință individuală cu regimul de înălțime P+3. La finalul anului 2021 afaceristul a început săpăturile la fundația clădirii. Proprietarii din cele trei blocuri „Avicola” s-au revoltat pentru că imobilul lui Călin Toma urma să fie construit foarte aproape de geamurile blocurilor. În consecință, au formulat mai multe reclamații care au ajuns la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași. Au fost efectuate controale, iar, în baza raportului final, Prefectura Iași a fost înștiințată. În urmă cu câteva săptămâni reprezentanții instituției au înregistrat o acțiune la Tribunalul Iași pentru anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire. Proiectul lui Călin Toma a fost verificat de inspectorii de la IJC, care au constat mai multe nereguli. În primul rând, autorizația a fost emisă pentru o locuință individuală, deși indicatorii urbanistici erau pentru o locuință colectivă.

Mai mult, nu au fost anexate în documentație mai multe avize. Totodată, conform proiectului, camerele de locuit au suprafețe sub limita minimă admisă impusă de Legea Locuinței nr.114/1996. Camerele urmau să aibă mai puțin de 12 metri pătrați, iar suprafața alocată băilor era de doar 2 metri pătrați. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor verifica ilegalitățile din zona Bucium, acolo unde a construit Călin Toma.

Comentarii
 • Saracele autoritati se pare ca ce a fost in plus s a construit asa din click nu a vazut nimeni evolutia constructiilor,probabil au fost dusi cu preșul ba azi ba maine poate vor primi ceva.
  Mizerii din astea se intampla de la strada(vis a vis de lidl)pana sus in vf dealului.

 • Mizeria aia de atelier auto,dezmembrari,parcare de la intersectia PVancea Gr T Popa cand o vede una din autoritatile abilitate ?
  Sau se papa bine si de acolo ?

 • Ce sperante aveti de la o Primarie?

 • vita de chirica cu sleahta lui de penali au aprobat vanzarea pamantului din jurul spitalului socola ilegal pamantul a fost vandut cu acte false !

 • acusi se termina si cu imobiliarele…deja se simte criza …si asta e doar inceputu.

 • In Bucium se construieste ca in codru. Nimeninu vede,nimeni nu-i controleaza, Acum 4 ani a fost ucis un om pentru ca circula cu ATV-ul pe un drum proprietate infundac Bucium, cum se face ca acum acest drum nu mai este particular. S=au construit 4 blocuri si le trebuia si cale de acces….

 • fraieri sunt cocalarii care cumpara veceurile alea

 • Dezvoltator, o jigodie. Când încalci legea ești excroc, nu dezvoltator .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *