Titlurile zilei

Dezvoltatorii imobiliari din Iași iau dobânzi ca la cămătari! Schemă financiară, pusă la cale de soții Marilisa și Tudor Toma. La notar au vândut apartamente cu 6.000 de euro, deși valorau 120.000 de euro – FOTO

Publicat: 26 apr. 2021
Soții Marilisa și Tudor Toma, lângă blocul din comuna Bârnova
Soții Marilisa și Tudor Toma au dat lovitura în comuna Bârnova. Au construit două blocuri și au cerut dobânzi ca la cămătari. Clienții au fost momiți cu posibilitatea de a achita integral fără dobândă. Noii proprietari trebuie să se spetească 20-30 de ani

Dezvoltatorul imobiliar Tudor Toma a vândut apartamente cu dobânzi colosale, ca la cămătari. Le vindea cu prețuri derizorii, dar împrumuta fictiv clienții cu sume importante. Noii cumpărători s-au trezit că nu pot plăti integral apartamentele ca să scape de dobânda afaceristului

Dezvoltatorul imobiliar Tudor Toma a pus la cale o schemă financiară ca să scape de taxele datorate Statului. În 2009 a construit două blocuri de locuințe colective în sat Vișan, comuna Bârnova, județul Iași, strada Sf. Ilie, nr.28. În acte apare ca proprietar și Marilisa Toma, soția afaceristului. Ulterior, cei doi au început să vândă imobilele. Clienții nu au fost puțini. Afaceristul le explica potențialilor cumpărători că pot scăpa de anumite taxe dacă fac o înțelegere. Astfel, clientul era condus la biroul notarului Alexandru Ochiroș și semnau un contract de promisiune de vânzare-cumpărare.

Reporterii „BZI” oferă ca exemplu cazul clientului dezvoltatorului imobiliar. După ce a semnat promisiunea de vânzare-cumpărare, clientul s-a răzgândit. Prețul imobilului era estimat la 128.800 de euro, sumă imensă pentru acea perioadă. Era compus din două camere, bucătărie, baie, două balcoane, cu o suprafață de 70 mp. Ulterior, cele două părți au ajuns la un acord comun. În acel moment se văd efectele ingineriei financiare. Clientul este pus să semneze un contract prin care trebuie să plătească pentru apartament suma de doar 25.000 de lei, aproape 6.000 de euro, la cursul valutar din 2009. Asta, deși, inițial, apartamentul valora cu mult peste 100.000 de euro. Nu este prima dată când dezvoltatorii imobiliari sunt contestați de clienți.

Tudor Toma împrumuta fictiv sume importante, cu tot cu dobânzi

După semnarea primului contract, clientul a acceptat să semneze un contract de împrumut (contract de împrumut cu garanție imobiliară) pentru suma de 93.760 de euro. Împrumutul trebuia returnat în 293 de rate egale a câte 320 de euro fiecare, începând cu data de 28.04.2011, până pe data de 27.09.2035. Prin această schemă, Tudor Toma a evitat plata impozitului pe profit și a TVA. De fapt, banii împrumutați nu existau în realitate, erau mutați doar în documente. Alt client a arătat că dobânzile erau incluse în împrumut, ca să mascheze activitatea de cămătărie.

„Eu am cumpărat în 2009 un apartament cu 45.000 de euro, cu rate direct de la dezvoltator. Apartamentul era la roșu. Dobânda era ascunsă în rate, nu putea să ceară dobândă, îi trebuia o firmă. Am ajuns la o datorie de 89.000 de euro. Înțelegerea era ca în momentul în care fac rost de bani, pot să achit integral, fără să plătesc dobânda. Când am venit cu banii, nu a mai fost de acord. Am fost naiv că am semnat. În contract eu am avut numai obligații”, a spus pentru „BZI” unul dintre proprietarii apartamentelor din sat Vișani.

Apelat telefonic, Tudor Toma nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. Până la închiderea ediției nu a răspuns sms-urilor trimise de reporterii „BZI”.

Dezvoltatorul Tudor Toma a pus clienții la treabă pentru o perioadă de 20-30 de ani

Alt proprietar din blocul construit de Tudor Toma a detaliat modul în care afaceristul a reușit să păcălească clienții.

„Stratagema soților Toma este simplă, și tocmai prin simplitatera ei au căzut în plasa lor cele mai multe victime. Inițial se împrieteneau cu victimele, ieșiri în oraș, ieșiri în weekend, concedii împreună, apoi le propuneau acest gen de business a la Toma Style. Astfel manipulate, persoanele încheiau acte în forma propusă de soții Toma, deoarece aceștia le câștigau încrederea pozând în niște oameni de succes, de cuvânt, adevărați afaceriști. Însă, după semnarea actelor, la prima mișcare aceștia erau îndepărtați și transformați în sclavi.

De menționat că înțelegerile verbale care însoțeau înțelegerile scrise erau că, dacă vor să plătească anticipat, li se vor diminua considerabil sumele de rambursat, însă odată semnate actele, soții Toma nu mai permiteau celor care voiau să-și răscumpere creditul să le înapoieze banii fără dobândă, expresia lor fiind «i-am pus la treabă». Într-adevăr, a pus foarte multă lume la treabă pe 20-30 de ani”, a precizat alt proprietar din blocul lui Tudor Toma.

Afaceristul a fost prins fără permis de conducere și a fost arestat

Trecutul lui Tudor Toma este tumultuos. În 2014, afaceristul a fost arestat după ce a fost prins la volanul autoturismului BMW X5 fără permis de conducere. Era a patra abatere a afaceristului, după ce permisul a fost suspendat. Problemele lui Tudor Toma au început în 2010, când a fost oprit de polițiști în trafic și i s-a cerut să sufle în fiolă. A refuzat și s-a ales cu permisul suspendat. În edițiile trecute ale cotidianului „BZI” a fost prezentată situația unei bătrâne terorizată de Tudor Toma.

În 2018, în satul Vișan, din comuna Bârnova, o bătrână în vârstă de 76 de ani nu mai avea liniște din cauza afaceristului. Totul a început de la mutarea unui gard. Tudor Toma a cumpărat în urmă cu câțiva ani un teren situat între două proprietăți, pentru a construi mai multe locuințe. După ce a verificat zona, a dat peste vecina Margareta Crăiescu, potențială victimă, deoarece deținea peste 1,5 hectare de teren. Celălalt vecin, Cornel Mihăila, era mai greu de intimidat. Dihonia a fost cauzată de o serie de măsurători cadastrale.

Comentarii
 • Trebuie citit cu atenție fiecare contract. Sigur exista o soluție legală.
  Dacă ceea ce se afirmă este adevărat, măcar în proporție de 10% , atunci trebuie făcută plângere penală la Parchet.

 • Nu se poate face plângere la parchet…. se face degeaba….a încercat lumea…. odata semnate actele nu mai ai ce face pentru ca ai fost de acord

 • Unde ati facut scoala mai reporterilor?
  Stati prost si cu matematica.
  Analfabeti functionali!
  Daca apartamentul era 65000 si lua imprumut pe 30 de ani dd la banca, ajungea tot la suma de 125000.
  Deci clientul nu a fost pacalit …marog… nu foarte tare.
  Problema e ca omul sa transformat in institutie financiara fara sa aiba statut legal. Cumparatorii au facut rata la dezvoltator. Aici nu e nimic ilegal.
  Daca era un dezvoltator de al lui Chirica nu scriati asta!

 • Tot cumparatorii le-au dat tupeu . Iar ca ei acesti dezvoltattori pilosi sunt multi sarlatani. Este unul Manau in Bucium care isi bate joc de oameni cu niste contracte de tot rasul. Peste Vamasoaia nu e canalizare, toate blocurile au fose. La Scala ai baie deasupra dormitorului sau iti intra apa in casa. Unde vezi drum neasfaltat mai ingust de 9 metri fugi, nu le da nas la jegosii lacomi, la fel unde asamblurile de case se vor tranforma in mahalale. Nu mai zic de moda duplexurilor, esti pus in situatia de a fi in conflict tot timpul. Daca nu belesti ochi si te mai lasi pacalit de imaginea dezvoltatotului cu bmx x5, 6 ….atunci ti-o meriti, ca intr-un fel esti la fel un aspitant la mirajul cocalarului.

 • Oamenii aveau o nevoie de o locuința iar șarlatanii au simțit miros de sânge cum s-ar zice si au punctat. Pana la urma câștigați is sarlatanii ca nu e prost cine cere e prost cine da! Interesant este ca fiscul in România doarme pe el si sub nasul fiscului oamenii au dansat lăsând in pielea goală fiscul dacă nu cumva chiar dator pentru spectacol gratuit !:))

 • Adevărul e ca și băncile iau dobânda doar ca cel puțin la banca apartamentul se vinde la un preț real nu unul la 6000 euro per apartament. Va dati seama construiești pe firma, deduci tva ul, treci apartamentul pe persoana fizica, îl vinzi la 6000 euro, nu plătește nimeni taxe nici notarul nici cumpărătorul nici dezvoltatorul, nu se plătește nici un impozit pe profit, nici un tva și basca faci si o schema generoasa camatareasca de stai numai prin concedii în America în timp de statul ramane cu buzele umflate iar clienții își rup cocoasa 20 chiar 30 de ani. Mai mult fiscul doarme in papuci!

 • Este notarul Alexandru Ochiros ( nu Chiros ), din Alexandru…este cam “jmekeras” de meserie si are o clientela pestrita. Grija mare la acest notăraș!!!

 • Fiecare dintre cei care cumpara si se muta la bloc in sat merita asa ceva.
  Din cauza lor se construiesc blocuri intre vile.
  Din cauza lor se aglomereaza drumurile, parcarile.
  Din cauza lor au tupeu putoii deveniti „dezvoltatori”.
  Un om normal nu ar plati aceste sume absolut nejustificate pentru a trai la sat dar la bloc. Locul blocurilor e la oras.
  Sclavii care se inhama la aceste costuri sunt oameni fara viziune, fara pregatire economica si tehnica. Sunt cei veniti din judetele invecinate, preponderent din sud si din nord, atrasi de Palas, Copou, Ciric si de un job platit la jumatate in acest oras. Astfel, ei se pot lauda celor ramasi acasa ca sunt „ieseni”. Adevarul este aratat in acest articol. Sclavi.

 • Foarte bun si documentat articolul! Felicitări BZI! Iată cum aflam si noi muritorii de rând cum sa nu cădem in plasa unor țepari, excroci de cariera!

 • cum naiba sa iti cumperi apartament la pretul ala la capatul lumii, dar voi va ganditi inainte sa cumparati? pierdeti zilnic dupa aceea o ora dus si una intors , multi dintre voi va meritati soarta…sa muncesti o viata ca sa te muti la bloc in visan

 • Pai daca pt un apartament dai atatia bani, cat ar trebui sa fie o vila cu etaj si cu metri patrati la dublu? Daca oiti cere unu 100.000 pe o vila zici ca e mult….

 • stati asa ca nu inteleg, dezvoltatorul a facut rata (s-a imprumut) de la client? apartamentul cine l-a cumparat pana la urma? dezvoltatorul sau clientul? nu inteleg. Si suma de 9000 de euro e buna pt. o casa.

 • Trăiască primăria șpăgara și arhitecții șefi! Și celelalte instituții ! Toată lumea construiește blocuri in ziua de azi! Hai cu Puzul!

 • Il știu pe acest escroc, îl știe tot Visaniul. A tepuit tot ce a prins. Nu exista o persoana din Vișan care sa nu știe de acest infractor . Stiul lui este sa amenințe, sa șantajeze sau sa miluiască. Asa obține tot ce dorește . A vândut niște apartamente la preturi colosale la niște amărâți care nu pot lupta deoarece au rate și nu pot lipsi de la munca sa îl dea în judecata . Plus ca nu au nici bani sa își caute dreptatea în Instanta.

 • Domnule Lucian eu stiu ce scriu și ce vorbesc! Să nu plecăm de la premisa că nu există soluții. Au încercat ele instituțiile bancare să facă „legea”, dar până la urmă s-au găsit soluții și în contractele cu acestea. Dacă îi luăm contractele individului la analizat este posibil să ii găsim probleme. Și trebuie ca instituțiile statului să fie mereu puse în alertă și să lucreze pentru cetățeni. Procurorii trebuie să își merite salariile, deloc mici! Judecătorii la fel!

 • E unul de a lui Patrascu in zona Bucium (Catakeya) care construieste blocul in sistem caritas cu banii de avans luati de la clienti. Utilitati nu suntdrum de acces nu este. Atentie pentru doritorii de apartamente la teapa cat si la diicot ca si el e inbarligat in mafia din primarie

 • Domnule Daniel probleme sunt odata ce semnezi un antecontract la 128.000 euro apoi îl anulezi si închei un contract de vânzare cumpărare la un pret fictiv derizoriu de 6000 euro, si diferența o maschezi sub forma unui contract de împrumut chipurile tocmai dezvoltatorul te-a împrumutat gratuit cu o suma pe care sa i-o returnezi in 30 de ani in rate fixe! Singura șansa a amărâților pacăliți ar fi ca instituțiile statului respectiv direcția generală Antifraudă se se autosesizeze si sa pornească o acțiune in anularea actelor si punerea părților in situația anterioară , acte ce se pot anula pe motiv de nulitate absoluta care este imprescriptibilă dar asta doar dacă se va autosesiza cineva si dacă mai ii pasa cuiva din țara asta de niste oameni cărora li s-a furat efectiv viata

 • Adrian Morariu Georgel este seful inspectoratului Judetean in Constructii, deci acum inteleg cum actioneaza mafia imobiliara , prima data faci pact cu ,,diavolul” apoi esti la dispozitia lui ori de cate ori iti solicita findu-ti cumparata impartialitatea si corectitudinea de actele compromitatoare incheiate in trecut…. practic esti prins in lat ca daca altfel esti dat in vileag si poti plati cu functia…..

 • Toma Tudor și Toma Călin Florin sunt frați… ambii au activat în aceiași firmă. Sunt nepoții lui Vasile Lupu (pădure dragă pădure) și ai doamnei lănțișor, Camelia Gavrilă.

 • Toma Tudor e un personaj care atunci când bea un pahar de vin și-o pune inclusiv cu nasa de cununie patroana de la Clubul Bursei. La fel și nevasta-sa nu se lasă mai prejos fiind blonda de lux a șefului ei domnul Zobi. Mi-e greață de aceste specimene

Adauga un comentariu