Actualitate

Premierul Florin Cîțu anunţă creștere economică fără precedent dar Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România anunţa o rată de şomaj uriaşă

Publicat: 06 iul. 2021
Florin Cîțu, premierul României
Florin Cîțu, premierul României

Premierul Florin Cîțu anunţa, în cursul zilei de luni că România trece printr-o creștere economică fără precedent în ultimii zeci de ani. Altfel spus, Cîțu a menţionat faptul că rata şomajului este una mică. Totuşi, președintele preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu pare să îl contrazică. Într-o intervenţie, președintele CNIPMMR a declarat faptul că rata şomajului printre tineri a crescut de la 17%, înainte de pandemie la 23% în prezent.

Acesta a lansat un avertisment şi a spus faptul că trebuie să ne preocupe exodul forţei de muncă din România mai ales că țara trece deja printr-o criză de ocupare a locurilor de muncă.

Rata şomajului printre tinerii din România a crescut simţitor

Prezent la Forumul Naţional de Redresare, Florin Jianu a anunţat un lucru nu tocmai pe plagul Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR. Conform unui raport întocmit de o agenţie, rata şomajului în rândul tinerilor needucaţi din România a ajuns la 23%, înainte de pandemie fiind de 17%.

„Tot anul 2020 şi o parte din anul 2021, criza sanitară a preluat cumva agenda publică. Încet, încet, am realizat şi faptul că şi economia e la fel de importantă. Cred că trebuie să ne raportăm întotdeauna la realitate şi m-aş uita la zona de resurse umane. Şapte din zece tineri s-au înscris în acest an la Bacalaureat. Deci, trei din zece nu s-au înscris… Un lucru extrem de grav pentru viitorul nostru ca societate, incluzând aici economia, felul în care va arăta România, forţa ei de muncă. Rata şomajului în rândul tinerilor Neet a crescut, la 23%, unde înainte de criză eram sub 17%. Dacă e să ne raportăm cu ce se întâmplă la nivelul altor ţări, cum ar fi Spania sau Grecia, unde 50% e rata de şomaj în rândul acestor tineri, lucrurile acestea trebuie să ne preocupe. a menţionat Jianu.

Lipsa forţei de muncă din România ar trebui să ne preocupe

În continuarea intervenţiei, Florin Jianu a menţionat faptul că România se confruntă cu o lipsă totală a forţei de muncă. În viziunea acestuia, cel mai afectat sector este cel al turismului:

Trebuie să oprim acest exod care vine, din nou, pe tapetul forţei de muncă. Noi, de 27 de ani, la Consiliul Naţional al IMM-urilor realizăm şi Carta Albă a IMM-urilor şi am văzut cum s-a schimbat problematica întreprinderilor mici şi mijlocii.

Dacă acum doi ani discutam de principala problemă, lipsa forţei de muncă, anul trecut era o problemă de supravieţuire a IMM-urilor, iar acum revenim la acea problematică a lipsei de forţei de muncă. Primul sector afectat este cel al turismului care, din nou, începe să se plângă de această problemă… Deci, trebuie să oprim această hemoragie şi să o schimbăm”, a susţinut Jianu.

Florin Cîțu vede creșterea economiei și scăderea şomajului

În altă ordine de idei, declaraţia președintelui CNIPMMR vine la doar o zi după ce premierul Florin Cîțu a menţionat faptul că România are o creștere record a economiei iar şomajul este în descreștere:

Economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduc, cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani. Rata șomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunțat că rata șomajului în luna mai a ajuns la 5.5% și la cel mai mic număr de persoane în șomaj din martie 2020. Economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduc, cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani. RomaniiTrebuieSaStie”, conchide premierul.

Drama trăită de agricultorii din România! Își vând marfă pe prețuri de nimic

La polul opus al marii creșteri economice din România se află agricultorii autohtoni care trăiesc o dramă în ultimele săptămâni. Așadar, tone de marfă cum ar fi castraveţi sau roşii sunt aruncate sau pur şi simplu vândute la preţuri derizorii, de 1 leu per kilogram.

Guvernului pare să nu îi pese de această situaţie iar agricultorii români susţin că au ajuns într-un impas când îşi văd munca de peste ani vândută fără să îşi poată acoperi cheltuielile.

Comentarii
Adauga un comentariu