Sanatate

Boala celiacă simptome. La ce vârstă se poate manifesta afecțiunea?

Publicat: 30 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boala celiacă simptome. La ce vârstă se poate manifesta afecțiunea
Un pacient bolnavă de această boală eliberează fecale excesive care conțin grăsimi

Boala celiacă este semnalată de mai multe simptome. Această boală este o afecțiune a intestinului subțire în care acesta nu acceptă glutenul. Boala este determinată genetic și necesită respectarea pe tot parcursul vieții a unei diete fără gluten. Nerespectarea unei diete poate duce la complicații periculoase, până la moarte.

Pe parcursul timpului, s-a demonstrat că o dietă strictă duce la recuperarea completă a intestinului subțire în 85% din cazuri. Acest lucru necesită între 3 și 6 luni de tratament. Boala celiacă este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. După cum s-a spus deja, cauzele bolii celiace se află în predispoziția genetică. Boala se transmite la 10-15% dintre rudele de gradul întâi. Dar și starea imunitară contează, astfel încât boala poate apărea în prezența diabetului, a bolii țesutului conjunctiv, a dermatitei, a artritei și a altor boli care slăbesc grav organismul.

femeie care impinge cu mana o farfurie cu paine
În cazul bărbaților aceștia resimt boala prin reducerea densității osoase și fragilitate

Boala celiacă simptome. Diareea și pierderea severă a greutății semnalează deranjul

Simptomele bolii celiace la adulți includ diaree, scaune moi cu perioade alternante de constipație și diaree, semne de deshidratare din cauza diareei frecvente și flatulență crescută. Se manifestă dureri și dureri musculare și osoase, mai specifice persoanelor în vârstă.

Un pacient bolnavă de această boală eliberează fecale excesive care conțin grăsimi. Acesta simte o  pierdere severă în greutate, având parte de lipsa unor cantități mari de vitamine. De asemenea, pacientul suferă de incapacitatea de a „absorbi” anumiți nutrienți din alimente.

baiat care se fereste de o farfurie cu paine
Boala se transmite la 10-15% dintre rudele de gradul întâi

Simptomele la copii includ pierdere severă în greutate, scaune neglijente cu incluziuni de grăsime și creștere întârziată. Simptomele celiace la copii devin evidente între 9-18 luni, dar la adulți apar pentru prima dată la vârsta de 30-40 de ani pentru femei și 40-50 de ani pentru bărbați. La această vârstă, există adesea un factor declanșator, cum ar fi sarcina la femei, o infecție gravă sau, de exemplu, urmările unei operații majore.

Complicații, riscuri ale bolii. Afecțiuni provocate de lipsa de substanțe esențiale din organism

În cazul în care ghidurile clinice pentru boala celiacă sunt ignorate și boala nu este tratată, pot apărea mai multe complicații. Printre acestea se numără dezvoltarea cancerului de intestin. Acest lucru se întâmplă la 6-8% dintre persoanele cu această patologie. Boala se manifestă, de obicei, după vârsta de 50 de ani.

Mulți pacienți suferă de ileită ulcerativă, această boală presupune o formă de inflamație intestinală. Această afecțiune poate duce la complicații ulterioare sub formă de hemoragie internă, perforarea intestinului subțire, peretele acestuia și peritonită.

femeie care se tine de burta si impinge o farfurie cu paine
Simptomele la copii includ pierdere severă în greutate

Multe persoane suferă de anemia feriprivă, infertilitate sau fertilitate afectată, din cauza faptului că mulți nutrienți nu sunt absorbiți. În cazul bărbaților aceștia resimt boala prin reducerea densității osoase și fragilitate. Aceste simptome neplăcute sunt cauzate de faptul că există o lipsă de substanțe esențiale în organism.

Boala celiacă poate fi identificată după mai multe simptome dar și de unele afecțiuni. Printre acestea se numără dimensiunea redusă a splinei. De asemenea, mulți pacienți suferă de hipotensiune arterială. Acest lucru este întâlnit la 70-75% dintre persoanele care suferă de boala celiacă. Evident, problema are multe efecte nedorite, inclusiv riscuri fatale, așa că nu poate fi lăsată necontrolată.

barbat care tine in mana o hartie igienica in mana
Simptomele bolii celiace la adulți includ diaree, scaune moi cu perioade alternante de constipație
Adauga un comentariu