Prima pagină » Sanatate » Boala lupus – poze. Cât de periculoasă este aceasta și factorii declanșatori

Boala lupus – poze. Cât de periculoasă este aceasta și factorii declanșatori

29 mart. 2023, 13:45,
în Sanatate

Boala lupus exact ca în poze este o boală autoimună sistemică. Cu alte cuvinte, este o boală în care sistemul imunitar o ia razna și începe să atace propriile organe și țesuturi. Multe sisteme ale corpului sunt afectate, inclusiv articulațiile, pielea, celulele sanguine, creierul, inima, plămânii, rinichii și alte organe vitale.

Această boală este un geniu deghizat. Simptomele sale sunt aceleași cu cele ale altor sute de afecțiuni. Dacă este confundat cu altceva, lupusul poate ucide destul de repede. Lupusul este una dintre cele mai frecvente 20 de cauze de deces în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 5 și 64 de ani. Pe de altă parte, dacă recunoașteți lupusul la timp, puteți învăța să trăiți cu el. Și chiar pentru o perioadă lungă de timp.

Boala lupus – poze. De unde provine boala?

La această întrebare știința încă nu are un răspuns exact. Există doar speculații. Poate că este un fel de defect genetic al sistemului imunitar, care se agravează brusc atunci când organismul se confruntă cu o infecție, chiar și cu o infecție respiratorie acută comună.

Factorii declanșatori ai lupusului, pe lângă infecții, sunt adesea expunerea prelungită la soare, arsurile cutanate cu ultraviolete. Luarea anumitor medicamente. Printre acestea se numără anumite pastile pentru hipertensiune arterială, anticonvulsivante și antibiotice. Suferință emoțională semnificativă, de asemenea, contribuie la dezvoltarea bolii.

Încercați să evitați acești factori pe cât posibil. Atunci când sistemul imunitar atacă un organ, organul se inflamează. Un efect secundar al acestui lucru este umflarea și durerea. Dar senzațiile dureroase sunt doar mici deranjuri comparativ cu simptomele adevărate provocate de afecțiune.

Ce organe sunt afectate în timpul dezvoltării afecțiunii?

Rinichii pot fi afectați grav. Insuficiența renală este aproape principala cauză de deces pentru persoanele diagnosticate cu lupus. Creierul și sistemul nervos central este, de asemenea, afectat. Dacă creierul este afectat de lupus, persoana poate avea accese inexplicabile de amețeală și dureri de cap.

Pot apărea modificări de comportament, tulburări de vedere, convulsii și chiar accidente vasculare cerebrale. Multe persoane cu această formă de lupus au probleme în a-și aminti și a-și exprima propriile gânduri.

Sângele și vasele de sânge sunt extrem de afectate. Lupusul poate altera coagularea sângelui, ceea ce duce la anemie și la creșterea sângerărilor. Uneori există o inflamație a vaselor de sânge. Lupusul crește riscul de inflamație a mucoasei din cavitatea toracică. Iar acest lucru poate face dificilă respirația. De asemenea, sunt posibile sângerări în plămâni și pneumonii frecvente.

Lupusul poate provoca inflamarea mușchiului cardiac, a arterelor sau a membranei inimii. Riscul de boli cardiovasculare și de atac de cord este, de asemenea, mult crescut. După cum reiese din listă, nu atât lupusul ucide, cât complicațiile pe care le provoacă. Prin urmare, este esențial să se detecteze la timp faptul că organismul a început să se atace singur și să nu se lase procesul să meargă prea departe.

Care sunt simptomele lupusului? Semnele după care poate fi identificată afecțiunea

Semnele depind de sistemul anume al organismului care este afectat de procesul autoimunitar. Prin urmare, acestea sunt adesea fundamental diferite. Cu toate acestea, pot fi totuși identificate unele puncte comune. În cele mai multe cazuri, acesta este modul în care se manifestă lupusul.

Boala se face simțită prin oboseală nemotivată. Uneori severă. Nu vă simțiți odihnit, chiar și după o noapte bună de somn sau o vacanță. Multe persoane suferă de dureri de cap. Deteriorarea memoriei. Rigiditate și dureri la nivelul articulațiilor.

De asemenea boala este semnalată de anemie cronică. Sub diverse forme, număr scăzut de globule roșii, hemoglobină sau volum total de sânge. Febra poate ajunge până la 37,7°C sau mai mult, chiar dacă la prima vedere nu există nicio cauză, de exemplu răceala.

Boala lupus exact ca în poze apare însoțită de o erupție cutanată asemănătoare unui fluture care apare pe obraji și pe podul nasului, care devine mai proeminentă după expunerea la soare. Erupțiile pot apărea și pe alte părți ale corpului. Acest din urmă simptom este cel mai evident semn al lupusului. Altele pot fi asociate cu zeci de alte afecțiuni. Dar dacă aveți oricare dintre ele, și cu atât mai mult dacă aveți mai multe deodată, ar trebui să consultați un medic generalist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025