Sanatate

Body Line. Cum îți controlezi hormonii responsabili de creșterea în greutatea

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Body Line. Cum îți controlezi hormonii responsabili de creșterea în greutatea

Creșterea în greutate este controlată în mare măsură de hormoni.

Hormonii îți influențează apetitul și cantitatea de grăsime pe care o depozitezi.

Hormonii lucrează împreună pentru a crește sau a reduce apetitul și depozitarea grăsimilor. În cazul în care sistemul organismului nu funcționează corect, este posibil să te confrunți cu probleme de greutate în mod continuu. Din fericire, modificările dietei și stilului de viață pot avea efecte puternice asupra acestor hormoni. Află care sunt hormonii care îți controlează greutatea și moduri cum îi poți „manevra”.

Insulina

Insulina este un hormon produs de celulele beta ale pancreasului. Este secretată în cantități mici pe tot parcursul zilei și în cantități mai mari după mese. Insulina permite celulelor tale să preia zahăr din sânge pentru energie sau stocare, în funcție de ceea ce este necesar în acel moment. Insulina este, de asemenea, principalul hormon de depozitare a grăsimilor din organism. Transmite semnalul celulelor adipoase să stocheze grăsime și împiedică descompunerea grăsimii depozitate.

Când celulele sunt rezistente la insulină (foarte frecvent), atât nivelul zahărului din sânge, cât și nivelul de insulină cresc semnificativ, astfel se ajunge la cresterea in greutate. Nivelurile cronice crescute de insulină (denumite hiperinsulinemie) pot duce la multe probleme de sănătate, inclusiv obezitatea și sindromul metabolic. Mâncarea excesivă, în special de zahăr, carbohidrați rafinați și fast-food, determină rezistența la insulină și crește nivelul acesteia.

Iată câteva sfaturi pentru normalizarea nivelului de insulină și îmbunătățirea sensibilității la insulină:

  • Evită sau minimizează consumul de zahăr:cantități mari de fructoză și zaharoză promovează rezistența la insulină și cresc nivelul insulinei .
  • Redu carbohidrații:o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate provoca o scădere imediată a nivelului de insulină.
  • Consumă proteine:proteina crește de fapt insulina pe termen scurt. Cu toate acestea, ar trebui să conducă la reduceri ale rezistenței la insulină pe termen lung, ajutându-te să pierzi grăsimea de pe burtă.
  • Include o mulțime de grăsimi sănătoase:grăsimile omega-3 găsite în peștii grași pot ajuta la scăderea nivelului de insulină.
  • Fă exerciții fizice regulat:femeile supraponderale care au mers rapid sau au făcut jogging au avut o îmbunătățire a sensibilității la insulină după 14 săptămâni, într-un studiu.
  • Obține suficient magneziu:persoanele rezistente la insulină au adesea un conținut scăzut de magneziu, iar suplimentele cu magneziu pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină.
  • Bea ceai verde:ceaiul verde poate reduce nivelul zahărului din sânge și al insulinei si impiedica cresterea in greutate

Body Line® 

Apetit Block Pachet Suplimente sațietate cu fibre și proteine

√  Conceput pentru a controla apetitul și a Inhiba pofta de mâncare

√  Bogat în proteine sănătoase și fibre naturale

√  Plus stimulent puternic al metabolismului și arzător de grăsimi

 

Leptina

Leptina este produsă de celulele adipoase. Este considerată un „hormon de sațietate” care reduce pofta de mâncare și te face să te simți sătul si impiedica cresterea in greutate. Ca hormon de semnalizare, rolul său este de a comunica cu hipotalamusul, porțiunea creierului care reglează apetitul și consumul de alimente. Leptina spune creierului că există suficientă grăsime în depozit și că nu mai este nevoie, ceea ce ajută la prevenirea supraalimentării. Persoanele supraponderale sau obeze au de obicei niveluri foarte ridicate de leptină în sânge.

De fapt, un studiu a constatat că nivelurile de leptină la persoanele obeze au fost de 4 ori mai mari decât la persoanele cu greutate normală. Dacă leptina reduce pofta de mâncare, atunci persoanele obeze cu niveluri ridicate de leptină ar trebui să înceapă să mănânce mai puțin și să slăbească. Din păcate, în obezitate, sistemul de leptină nu funcționează așa cum ar trebui. Aceasta este denumită rezistență la leptină. Atunci când semnalizarea leptinei este afectată, mesajul de oprire a consumului nu ajunge în creier, deci nu realizează că ai suficientă energie stocată.

În esență, creierul tău crede că moare de foame, așa că ești condus să mănânci. Nivelurile de leptină sunt, de asemenea, reduse atunci când pierzi în greutate, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care este atât de greu să menții pierderea în greutate pe termen lung. Creierul crede că ești înfometat și te împinge să mănânci mai mult. Două cauze potențiale ale rezistenței la leptină sunt nivelurile crescute de insulină și inflamația în hipotalamus.

Iată câteva sugestii pentru îmbunătățirea sensibilității la leptină, pentru a evita creșterea în greutate:

  • Evită alimentele inflamatorii:limitează alimentele care provoacă inflamații, în special băuturile zaharate și grăsimile trans.
  • Mănâncă anumite alimente:Mănâncă mai multe alimente antiinflamatoare, cum ar fi peștii grași.
  • Fă exercițiu fizic regulat:activitatea moderată poate îmbunătăți sensibilitatea la leptină.
  • Dormi suficient:Studiile au arătat că somnul insuficient duce la scăderea nivelului de leptină și la creșterea poftei de mâncare .
  • Ia suplimente:Într-un studiu, femeile care urmau o dietă de slăbit și au luat acid alfa-lipoic și ulei de pește 〈ce conține acizii grași omega-3 〉, au pierdut mai mult în greutate și au avut o scădere mai mică a leptinei.

Grelina poate duce la creșterea în greutate

Grelina este cunoscută sub numele de „hormon al foamei”. Când stomacul tău este gol, eliberează grelină, care trimite un mesaj către hipotalamus prin care îți spune să mănânci.

În mod normal, nivelul de grelină este cel mai ridicat înainte de a mânca și cel mai scăzut la aproximativ o oră după ce ai luat masa. La persoanele supraponderale și obeze, nivelurile de grelină, când acestea sunt în repaus alimentar, sunt adesea mai mici decât la persoanele cu greutate normală. Studiile au arătat, de asemenea, că la o persoană obeză, după ce mănâncă o masă, grelina scade doar ușor. Din acest motiv, hipotalamusul nu primește un semnal puternic de oprire a consumului, ceea ce poate duce la supraalimentare.

Iată câteva sfaturi pentru a îmbunătăți funcția grelinei:

Zahar: Evită siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză și băuturile îndulcite cu zahăr, care pot afecta răspunsul la grelină după mese.

Proteine: Consumul de proteine ​​la fiecare masă, în special la micul dejun, poate reduce nivelul de grelină și poate promova sațietatea. Proteinele ​​din abundență și evitarea alimentelor și băuturilor bogate în zahăr, pot ajuta la optimizarea nivelului de grelină.

Body Line® Platinium

Thermogenic Protein shake de proteine – 1 kg

Beneficii:

   Are efect de termogeneză;
   Contribuie la remodelarea corporală;
   Reduce apetitul și controlează senzația de foame;
   Sprijină eliberarea energiei;
   Îmbunătățește performanțele fizice;
   Întensifică metabolismul, pentru arderea grăsimilor.

COMANDA ACUM PROTEINE SHAKE INLOCUITOR DE MESE SI ARZATOR DE GRASIMI EFICIENT

Cortizol

Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale. Este cunoscut sub numele de „hormon al stresului”, deoarece este eliberat atunci când corpul tău simte stresul. La fel ca alți hormoni, este vital pentru supraviețuire. Cu toate acestea, nivelurile cronice crescute de cortizol pot duce la supraalimentare și creștere în greutate. Se pare că femeile care au exces de grăsime în jurul taliei răspund la stres cu o creștere mai mare a cortizolului. O dietă strictă poate crește, de asemenea, nivelul de cortizol si implicit cresterea in greutate. Într-un studiu, femeile care au consumat o dietă hipocalorică au avut niveluri mai ridicate de cortizol și au raportat că se simt mai stresate decât femeile care au avut o dietă normală.

Ce poți face să reduci nivelurile ridicate de cortizol:

  • Urmează o dieta echilibrată, reală pe bază de alimente. Nu redu caloriile la niveluri extrem de scăzute.
  • Meditează. Practicarea meditației poate reduce semnificativ producția de cortizol.
  • Ascultă muzică. Cercetătările arată că atunci când se ascultă muzică liniștitoare în timpul procedurilor medicale, cortizolul este scăzut.
  • Dormi mai mult:Un studiu a constatat că nivelul de cortizol crește cu 50-80%, atunci când se pierd 15 ore de somn în decursul unei săptămâni.

Estrogen

Estrogenul este cel mai important hormon sexual feminin. Este produs în principal de ovare și este implicat în reglarea sistemului reproductiv feminin. Atât nivelurile foarte ridicate, cât și cele scăzute de estrogen pot duce la creșterea în greutate. Acest lucru depinde de vârstă, de acțiunea altor hormoni și de starea generală de sănătate. Pentru a menține fertilitatea în timpul anilor de reproducere, estrogenul începe să promoveze depozitarea grăsimilor la pubertate. În plus, poate stimula creșterea grăsimii în prima jumătate a sarcinii.

Femeile obeze tind să aibă niveluri mai ridicate de estrogen decât femeile cu greutate normală. În timpul menopauzei, când nivelul de estrogen scade deoarece se produce mai puțin, locul de depozitare a grăsimii se deplasează de la șolduri și coapse la grăsimea viscerală de pe abdomen. Acest lucru promovează rezistența la insulină și crește riscul de boală.

Aceste strategii de nutriție și stil de viață pot ajuta la gestionarea estrogenului:

  • Fibră:Mănâncă multe fibre dacă dorești să reduci nivelul de estrogen.
  • Legume crucifere:consumul de legume crucifere 〈conopidă, varză, broccoli, legume cu frunze verzi〉 poate avea efecte benefice asupra estrogenului.
  • Semințele de in:par să aibă efecte benefice asupra estrogenului la majoritatea femeilor.
  • Exerciții fizice:activitatea fizică poate ajuta la normalizarea nivelului de estrogen atât la femeile aflate în premenopauză, cât și la femeile aflate în postmenopauză.

Neuropeptida Y (NPY) 

Neuropeptida Y (NPY) este un hormon produs de celulele din creier și sistemul nervos. Stimulează pofta de mâncare, în special pentru carbohidrați, și este cel mai mare în perioadele de post sau de lipsă de alimente. Nivelurile de neuropeptidă Y sunt crescute în perioadele de stres, ceea ce poate duce la supraalimentare și la creșterea grăsimii abdominale.

Recomandări pentru scăderea NPY:

  • Consumă suficientă proteină:Consumul de prea puține proteine ​​s-a dovedit a crește eliberarea de NPY, ceea ce duce la foamete, creșterea aportului de alimente și creșterea în greutate.
  • Evită postul lung:studii au demonstrat că posturile foarte lungi, cum ar fi peste 24 de ore, pot crește dramatic nivelurile NPY.
  • Fibre solubile:Consumul de fibre prebiotice solubile pentru a hrăni bacteriile prietenoase din intestin poate reduce nivelurile de NPY.

Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1)

Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) este un hormon produs în intestin atunci când substanțele nutritive intră în intestine. GLP-1 joacă un rol major în menținerea stabilă a nivelului zahărului din sânge și, de asemenea, vă face să vă simțiți plin si impiedica cresterea in greutate. Cercetătorii cred că scăderea poftei de mâncare care apare imediat după operația de slăbire se datorează parțial producției crescute de GLP-1.

Sugestii pentru creșterea GLP-1:

Consumă o mulțime de proteine: s-a demonstrat că alimentele bogate în proteine, cum ar fi peștele, proteinele din zer și iaurtul, cresc nivelul GLP-1 și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.

Mănâncă alimente antiinflamatoare: inflamația cronică este legată de producția redusă de GLP-1.

Sunt studii care au arătat că femeile care au consumat legume verzi cu frunze, cum ar fi spanacul și varza, au experimentat niveluri mai ridicate de GLP-1 și au pierdut mai multă greutate.

Probiotice: Într-un studiu, un supliment probiotic a crescut nivelurile de GLP-1, ceea ce a dus la o reducere a aportului de alimente.

Colecistochinina (CCK)

La fel ca GLP-1, colecistochinina (CCK) este un alt hormon de sațietate produs de celulele din intestin. S-a demonstrat că cantități mai mari de CCK reduc aportul de alimente atât la persoanele slabe, cât și la cele obeze.

Strategii pentru creșterea CCK:

  • Proteine:Mănâncă multe proteine ​​la fiecare masă.
  • Grăsime sănătoasă: consumul de grăsime declanșează eliberarea de CCK.
  • Fibre:S-a constatat că nivelurile de CCK au crescut de două ori mai mult decât atunci când la o masă s-au consumat alimente cu conținut ridicat de fibre.

Body Line® Platinium

Gastro Colon Fibre naturale – 300 g

Un supliment nutritiv detoxifiant și dietetic. Conține fibre alimentare ce asigură un trac digestiv sănătos și curat.

Beneficii:

√  Ajută la funcționarea normală a tractului digestiv și la digestia alimentelor
  Sporește senzația de sațietate
  Detoxifică organismul
√  Sprijină pierderea în greutate

COMANDĂ ACUM GASTRO COLON FIBRE ALIMENTARE

Peptida AA (PYY)

Peptida YY (PYY) este un alt hormon intestinal care controlează apetitul. Este eliberat de celulele din intestine și colon. Se crede că peptida YY joacă un rol major în reducerea aportului de alimente și în scăderea riscului de obezitate si cresterea in greutate.

Strategii pentru creșterea PYY:

  • Dieta cu conținut scăzut de carbohidrațibazată pe alimente neprelucrate, menține nivelul glicemiei stabil.

Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate afecta efectele PY.

  • Proteine:Consumă o mulțime de proteine ​​din surse animale sau vegetale.
  • Fibre:Mănâncă multe fibre.

Hormonii au efecte puternice asupra organismului, înfluențând creșterea în greutate

Acești mesageri chimici joacă un rol major în controlul apetitului, al greutății și dispoziției, printre altele. Hormonii au efecte profunde asupra sănătății mentale, fizice și emoționale.

În mod normal, glandele endocrine produc cantitatea exactă din fiecare hormon necesară pentru diferite procese din corpul tău. Însă, dezechilibrele hormonale au devenit din ce în ce mai frecvente astăzi, datorită stilului de viață modern. În plus, anumiți hormoni scad odată cu vârsta, iar unele persoane experimentează o scădere mai dramatică decât altele.

Din fericire, o dietă hrănitoare și un alt stil de viață, mai sănătos, te pot ajuta să îți îmbunătățești sănătatea hormonală și să eviți creșterea în greutate și alte efecte dăunătoare.

Adauga un comentariu