National

Bogdan Aurescu l-a convocat de urgență pe Ambasadorul Iranului în România ca urmare a presupusului atac naval în care a murit un român

Publicat: 02 aug. 2021
Sigla Ministerului de Externe al României
Bogdan Aurescu l-a convocat pe Ambasadorul Iranului la Ministerul de Externe al României

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României l-a convocat de urgentă pe Ambasadorului Iranului la București, ca răspuns la presupusul atac iranian asupra navei petroliere în care a murit şi un român. MAE condamnă ferm atacul cu dronă şi a declarat că îşi va rezerva dreptul de a acţiona în consecinţă.

Comunicatul vine la puţin timp după ce atât Marea Britanie cât şi SUA au declarat faptul că vinovat de incidentul în care şi-au pierdut viaţa două persoane, printre care şi un român, este Iranul.

MAE l-a convocat de urgentă pe Ambasadorul Iranului pentru a cere explicaţii în legătura cu incidentul naval

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României l-a convocat de urgență pe Ambasadorului Iranului la București pentru a cere explicaţii. Convocarea are loc în contextul în care o navă petrolieră ar fi fost atacată de o dronă Iraniană. În urma incidentului au decedat două persoane printre care şi un român. MAE spune, într-un comunicat, că a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetățean român și un cetățean britanic au fost uciși.

Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop. Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite. explică MAE într-un comunicat.

Marea Britanie și SUA condamnă Iranul pentru atacul asupra navei petroliere

Marea Britanie și SUA consideră că Iranul a fost în spatele unui atac petrolier care a ucis două persoane și au promis că vor efectua un răspuns, considerând acţiunea ca fiind o încălcare a dreptului internațional.

Declarațiile au venit după ce prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a spus că există „dovezi” că inamicul său de lungă durată este Iranul.

Bennett a avertizat că „știm cum să trimitem un mesaj Iranului în felul nostru”, în timp ce Teheranul a respins ceea ce a numit „acuzațiile nefondate”.

Atacul de pe MV Mercer pare a fi cea mai recentă escaladare a unui „război de umbră” nedeclarat între Israel și Iran, asta în condiţiile în care Israelul a purtat de curând o ofensivă împotriva Palestinei.

Comentarii
  • Daca eu presupun ca acest Aiurescu mi-a furat gainile,pot sa-i fac plangere penala?Oare de ce trebuie sa lingem fundurile unora ca sa facem pe interesantii?

Adauga un comentariu