Actualitate

BOMBA! Un iesean a invins in instanta o corporatie gigant. Angajatul va primi daune materiale de la firma spaniola

Publicat: 25 feb. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
BOMBA Un iesean a invins in instanta o corporatie gigant. Angajatul va primi daune materiale de la firma spaniola
1

@ Un barbat din Iasi care si-a dat in judecata compania angajatoare a avut castig de cauza in instanta @ Ieseanul a inaintat un proces prin care a cerut anularea deciziei de concediere si plata unor daune morale din partea corporatiei, dupa o serie lunga de situatii nefaste in care a fost pus @ Mai multi fosti angajati ai fabricii spaniole din Iasi au deschis procese in instanta prin care au cerut anularea deciziei de concediere, asta dupa ce li s-au incheiat, in repetate randuri, contracte pe perioada determinata de 2-3 luni

Un iesean a reusit uluitoarea performanta de a castiga razboiul cu o corporatie straina. Magistratii de la Tribunalul Iasi au dat castig de cauza barbatului care a dat in judecata firma angajatoare, dupa ce a fost concediat in conditii neclare, iar asta dupa o perioada de aproape un an in care a fost pus in numeroase situatii jenante raportate la pregatirea lui profesionala.

Astfel, dupa un proces care a durat aproape un an de zile, la mijlocul lunii februarie, magistratii de la Tribunalul Iasi au admis "contestatia deciziei de concediere" facuta de Cristian Cezar Diaconu impotriva SC IMA Components SRL Iasi.

Pe langa faptul ca a fost concediat abuziv din functie, acesta a mai acuzat si faptul ca, desi avea pregatirea necesara si a fost angajat pe un post de sef-sector, a fost remunerat ca un muncitor de rand, caruia i s-a reinnoit contractul pe perioada determinata la intervale de 2-3 luni, lucru care l-a pus intr-o situatie de-a dreptul nefasta. Drept urmare, magistratii de la Tribunalul Iasi au obligat SC IMA Components SRL Iasi sa il reangajeze pe Cristian Cezar Diaconu in companie si sa-i plateasca acestuia daune morale.

"Admite in parte actiunea formulata de reclamantul Diaconu Constantin Cezar in contradictoriu cu parata SC IMA COMPONENTES IASI SRL cu sediul in Iasi, Calea Chisinaului numarul 22, hala 4/1. Obliga pârâta sa plateasca reclamantului suma de 3000 lei, cu titlu de daune morale", se arata in decizia magistratilor de la Tribunalul Iasi in dosarul 450/99/2017.

Citeste si : Scandal urias la Delphi Iasi: Corporatia americana sta pe un butoi cu pulbere. Combinatiile din spatele celui mai mare angajator privat

Va primi toti banii cuveniti din diferentele salariale

Mai mult, filiala locala a corporatiei spaniole IMA a fost obligata sa-l repuna in functie pe iesean si sa-i plateasca acestuia diferenta de bani care i se cuvine, dupa ce a luat salarii mai mici fata de colegii aflati pe posturi si cu pregatire similara.

"Respinge cererile privind anularea deciziei nr. 237/12.12.2016 emisa de pârâta, reintegrarea pe postul detinut anterior incetarii contractului, plata unei despagubiri egale cu salariile incepând cu data de 19.12.2017 si pâna la reintegrare, plata diferentelor intre drepturile salariale primite de reclamantul si cele primite de ceilalti colegi care ocupau acelasi post. Obliga pârâta sa plateasca reclamantului suma de 1500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata", se mai arata in decizia judecatorilor de la Tribunalul Iasi.

Desi pe rolul instantelor de judecata exista mai multe procese intentate de fostii angajati ai SC IMA Components SRL Iasi, Cristian Cezar Diaconu este primul care a castigat procesul impotriva angajatorului. Daniel Blezneac si Cristian Bozaru sunt alti fosti angajati ai companiei spaniole care au depus in instanta contestatii la deciziile de concediere si anularea deciziei de incetare a contractului de munca. In procesul cu Cristian Cezar Diaconu, SC IMA Components SRL Iasi are, insa drept de apel.

Citeste si : BOMBA! Combinatii scandaloase la o celebra fabrica din Iasi. Desi produce profit, este vanduta pe bucati si inchisa

S-a infiintat sindicatul IMA pentru negocierea contractelor de munca

SC IMA Components SRL Iasi face parte din corporatia spaniola IMA – Ingenieria Mecanica Automatica SL, iar cei aproape 200 de angajati ai fabricii din Calea Chisinaului lucreaza in trei ture. Aici se produc diverse piese si componente pentru Delphi si Continental, alte doua companii gigant care au puncte de lucru la Iasi.

O mare parte din angajatii IMA au contracte de munca pe perioada determinata de 2-3 luni, contract care se reinoieste de mai multe ori pe an, lucru care aduce nesiguranta locului de munca pentru acestia. Astfel, la nivelul fabricii iesene a fost infiintat un sindicat care a fost legalizat pe parcursul anului trecut.

Citeste si : Bomba in economia ieseana: Contract de 3 milioane euro, anulat pentru ca aducea prejudicii enorme unei fabrici din Iasi

"Constata ca Sindicatul SC IMA Components SRL Iasi îndeplineste conditiile de reprezentativitate la nivelul unitatii SC IMA Components SRL Iasi, în vederea negocierii contractului colectiv de munca", dupa cum s-a pronuntat instanta in privinta legalitatii Sindicatului SC IMA Components SRL Iasi.

Infiintata in anul 2010 in Bucuresti, firma care face parte din grupul spaniol IMA este una dintre cele mai profitabile companii locale, asta avand in vedere faptul ca la ultimele raportari fiscale facute pentru activitatea din 2016, la o cifra de afaceri de 72.773.326 lei, IMA Components Iasi a facut un profit de 3.891.756 lei, iar asta in conditiile in care, la vremea respectiva erau 62 de angajati.
Conducerea SC  IMA Components Iasi SRL nu a putut fi contactata pentru a oferi un punct de vedere pana la inchiderea editiei.

Adauga un comentariu