Actualitate

Bucureştiul a depăşit pragul de 6 cazuri Covid-19 la mia de locuitori. Declarația prefectului Capitalei

Publicat: 23 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bucureştiul a depăşit pragul de 6 cazuri Covid-19 la mia de locuitori. Declarația prefectului Capitalei
Prefectul Capitalei a precizat faptul că va cere tuturor membrilor Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti să îi trimită propuneri pentru a ţine sub control situaţia pandemică

Marți, 23 martie 2021, municipiul Bucureşti a depăşit pragul critic de 6 cazuri de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori. Astfel, prefectul Capitalei a precizat faptul că va cere tuturor membrilor Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti să îi trimită propuneri pentru a ţine sub control situaţia pandemică.

De asemenea, Alin Stoica, așteaptă de la Direcţia de Sănătate Publica Bucureşti raportul de analiză de risc. După primirea acestui raport, prefectul va convoca CMBSU, cel mai probabil pentru miercuri, 24 martie 2021.

Alin Stoica a declarat marți dimineață că sunt discutate o serie de măsuri noi, însă nu a dorit să ofere detalii.

„În anumite restaurante nu se respectă măsurile impuse, să se funcționeze pe terase și să se respecte definiția terasei. Acele petreceri fără respectarea niciunei norme sanitare sunt, evident, niște posibile focare de infecție. În noaptea de 20 spre 21 martie a fost descoperit un tânăr care trebuia să fie în carantină. Astfel de exemple nu sunt plăcute”, a spus Alin Stoica.

Prefectul Capitalei: „Bucureştiul nu va intra în mod automat în carantina”

Prefectul Bucureştiului a declarat luni, 22 martie 2021, faptul că depăşirea incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamnă că municipiul va intra în mod automat în carantină. Conform acestuia, carantina este doar una dintre măsurile posibile, având în vedere că aceasta este prevăzută de lege în contextul actual al pandemiei.

„Sunt mai multe măsuri – asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (…) Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (…) – după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU”, a explicat el.

Alin Stoica a spus că a cerut Direcţiei de Sănătate Publică o analiză în ce priveşte rata de incidenţă, presiunea asupra spitalelor sau raţa de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune măsuri de contracarare e pandemiei în Bucureşti.

Ludovic Orban, despre carantinarea Capitalei

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, 22 martie 2021, că din punctul său de vedere nu se impune carantinarea Bucureștiului.

Interpelat dacă se impune carantinarea Capitalei, liderul Partidului Național Liberal a declarat la Parlament: „Din punctul meu de vedere, astăzi (n.r. 22 martie 2021), nu. Dar nu-mi dau cu părerea. Până la urma cei care hotărăsc…..Pentru că e o anumită dinamica, sunt nişte date pe care nu le am la dispoziţie integral. Asta e o decizie care trebuie să se facă pe baza unei analize obiective, pe baza analizării nu numai statice a indicatorilor, ci şi pe baza dinamicii, a anumitor factori care pot să contribuie la……, a riscurilor posibile care există, capacitatea de tratare. Decizia din punctul meu de vedere nu trebuie să fie cu caracter politic”, a declarat Ludovic Orban.

Adauga un comentariu