Local

Bugetele Iașului pentru anul 2024 au fost aprobate chiar dacă PSD și USR au votat împotrivă. Răzvan Timofciuc, noul viceprimar – FOTO

Publicat: 13 feb. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Bugetele Iașului pentru anul 2024 au fost aprobate chiar dacă PSD și USR au votat împotrivă. Răzvan Timofciuc noul viceprimar - FOTO
Cele două bugete ale Iașului au fost aprobate fără reținere într-un timp record

Ședințe fulger la Primăria Iași și Consiliul Județean. Bugetele municipiului și județului pentru anul 2024 au fost aprobate fără emoții

Consilierii locali și cei județeni s-au reunit ieri, 12 februarie 2024, pentru a supune votului unele dintre cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea Iașului din acest an. Bugetul județului are o valoare de 1,96 miliarde de lei, iar cel al municipiului este de 2.613.225.170 de lei. Ambele proiecte au fost votate pe repede înainte.

Ședință fulger la Palatul Roznovanu! În mai puțin de 3 ore, bugetul pentru anul 2024 a fost aprobat

Ședința ordinară de ieri, 12 februarie 2024, a debutat cu alegerea noului viceprimar care ocupă funcția alături de Daniel Juravle. Votul secret a durat mai puțin de 30 de minute, consilierii USR și PSD au ieșit din sală susținând faptul că nu sunt de acord cu alegerea lui Răzvan Timofciuc, propunere venită chiar din partea primarului Mihai Chirica. În cele din urmă, acesta a primit votul de încredere din partea consilierilor PNL și PMP și a fost pus în funcție fără prea mari emoții. Acest lucru l-a relaxat pe edilul Mihai Chirica care, în prezent, și-a redobândit majoritatea în plen, pierdută atunci când Cezar Baciu a plecat din funcție în urma unei hotărâri judecătorești definitive de excludere din USR.

Un total de 107 amendamente au fost depuse și prezentate de consilierii PSD și USR, însă niciunul dintre acestea nu a fost aprobat. În mai puțin de 3 ore, bugetul municipiului a fost aprobat cu votul consilierilor PNL, PMP și a viceprimarului recent exclus din USR, Răzvan Timofciuc. Este important de precizat faptul că atât USR, cât și PSD nu au votat bugetul. Consilierii locali din organizația politică a lui Marius Bodea au votat împotriva bugetului, iar consilierii din Partidul Social Democrat s-au abținut de la vot.

Partidul Social Democrat a demonstrat, încă o dată, opiniei publice faptul că este o organizație politică ce urmărește doar propriul interes și este împotriva poporului. PSD a anunțat cu o zi înainte de supunerea la vot a proiectelor că va vota împotriva bugetelor pentru anul 2024 atât pentru municipiu, cât şi pentru judeţ. În fapt, acest lucru nu a însemnat altceva decât sabotarea propriului electorat.

Municipiul Iași are un buget, anul acesta, de peste 2 miliarde de lei

Bugetul general propus și aprobat ieri, 12 februarie 2024, de plenul Consiliului Local este de 2.613.225.170 de lei, aproximativ 529 de milioane de euro. Din această sumă, bugetul local reprezintă 1.759.151.710 lei, aproximativ 356 de milioane de euro, şi bugetul centralizat al instituțiilor publice şi activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii ajunge la suma de 571.152.460 de lei. Este important de ştiut faptul că pentru dezvoltarea oraşului, municipalitatea a prins în bugetul pentru anul acesta suma de 746.364.580 de lei.

În ceea ce priveşte bugetul creditelor externe, în valoare de 123.419.870 de lei, acesta este reprezentat de împrumutul contractat de la BERD pentru construirea depoului din Dacia şi modernizarea Cinematografului Dacia. La capitolul investiţii, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a prins în buget o sumă estimativă de 145.146.680 de lei pentru lucrările care se desfășoară în continuare şi o valoare de 35.830.320 de lei pentru noile investiţii de anul acesta. Astfel, totalul este de 180.977.000 de lei.

Bugetul județului a fost aprobat în mai puțin de 30 de minute

Ieri, 12 februarie 2024, în cadrul unei ședințe extraordinare a fost supus votului și bugetul județului Iași, în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, în mai puțin de 30 de minute, cu ajutorul consilierilor PNL și a consilierului județean Adrian Acostoaiei (PMP). În același sens, și în cazul bugetului pentru anul 2024 al județului, la fel ca în cazul celui de la municipiu, PSD nu a votat proiectul, acesta fiind aprobat cu 19 voturi „pentru”.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a transmis faptul că județul are, anul acesta, cel mai mare buget din ultimii 30 de ani. În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, suma alocată este de 527 de milioane de lei.

„Avem cel mai mare buget al Consiliului Județean Iași în ultimii 30 de ani și, evident, în acest an, suntem focusați în continuare de a duce proiectele începute mai departe și mai ales să dăm o perspectivă de dezvoltare județului nostru pentru proiecte pe care le avem la început de implementare. Două miliarde de lei va fi suma prin care vom asigura buna funcționare și dezvoltare a județului nostru. Cea mai mare investiție publică făcută în județul nostru în ultimii 30 de ani, și aici mă refer la Aeroportul Internațional Iași. Pentru 2024 avem un buget de 1,7 miliarde de lei – venituri și, evident, cheltuieli – care se cifrează la 1,96 miliarde de lei. Pentru dezvoltarea județului nostru, în anul 2024, avem 527 de milioane de lei, bani care sunt cu 135 de milioane de lei mai mult decât în 2023.

Vom continua să investim în modernizarea drumurilor, vom continua să investim în infrastructura medicală a județului nostru. Vom continua să investim în tot ceea ce înseamnă infrastructura educațională și socială a județului nostru, cum toate domeniile sunt acoperite și aici mă refer inclusiv la cultură, infrastructura de apă sau transport”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași

Bugetele Iașului pentru anul 2024 au fost aprobate dintr-un foc. Edilul Mihai Chirica și-a redobândit majoritatea confortabilă în plenul Consiliului Local după a treia încercare de numire în funcția de viceprimar a lui Răzvan Timofciuc, exclus din USR anul trecut, după ce a făcut publice problemele din interiorul organizației politice.

Comentarii
Adauga un comentariu