Actualitate

Bugetul Consiliului Județean, criticat de candidatul PLUS la șefia instituției

Publicat: 15 feb. 2020

Daniel Șandru, candidatul PLUS pentru președinția Consiliului Județean, a făcut o analiză asupra bugetului instituției pe anul în curs. Candidatul PLUS a arătat că bugetul arată un management defectuos, confuzie deliberată și proiecție fantasmagorică!

Daniel Șandru, candidatul formațiunii PLUS la șefia Consiliului Județean Iași, a criticat bugetul pe care Executivul instituției l-a prezentat recent pentru anul în curs.

„În ceea ce privește veniturile, este evidentă dependența totală a bugetului CJ Iași de transferurile sub diverse forme din bugetul central. Trebuie remarcată supra-evaluarea exagerată a capacității de atragere a fondurilor europene – cam de două ori și jumătate mai multe în planificarea inițială a bugetului pe 2020 decât ultima rectificare a bugetului pe 2019. Ceea ce este complet nerealist. Această supra- evaluare a atragerii de fonduri europene conduce la o creștere a bugetului pe 2020 de aproape un sfert, care ea însăși este mult prea optimistă”, a arătat Daniel Șandru.

Bugetul este opac

Daniel Șandru a mai spus și că pe partea de cheltuieli, ceea ce surprinde este aparentul deficit uriaș al CJ Iași atât în 2019, cât și 2020.

„În realitate nu poate fi vorba de așa ceva, dar modul foarte opac în care sunt prezentate datele ar putea conduce la prima vedere la această concluzie – este vorba de 305 milioane lei în 2019 și peste 335 milioane lei în 2020. Consiliul Județean Iași trebuie să clarifice de urgență această situație. În ce privește investițiile, se constată din nou dependența CJ Iași de fondurile UE: ponderea cheltuielilor de capital din surse interne este de numai 0,74 la sută în 2019 și 2,75 la sută în 2020 – și ne referim la planificat, deci intenții), nu la realizări efective. Acest lucru spune mult despre managementul financiar al Consiliului Județean Iași”, a mai spus Daniel Șandru.

Adauga un comentariu