Prima pagină » Economic Local » Bugetul Eco Piața, pe masa Consiliului Local Iași! Care sunt schimbările apărute după plecarea fostului director Cristinel Stărică

Bugetul Eco Piața, pe masa Consiliului Local Iași! Care sunt schimbările apărute după plecarea fostului director Cristinel Stărică

26 sept. 2022, 02:00,
Andreea Andrei, în Economic Local

Pentru ședința ordinară de Consiliu Local, din 28 septembrie 2022, se propune un nou buget pentru Eco Piața. Fondurile cerute par a fi cu adevărat cele necesare bunei funcționări a instituției. Schimbările asupra bugetului au fost făcute abia după plecarea fostului director Cristinel Stărică

Consiliul Local Iași a refuzat bugetul Eco Piața propus în luna aprilie 2022 de fostul director Cristinel Stărică. La acel moment, s-a considerat că este prea mare, calculându-se salarii colosale pentru persoanele din comisia de administrație. După demiterea lui Cristinel Stărică, Radu Botez este noul director interimar. Acesta a micșorat considerabil cheltuielile pentru salarizare și a propus un buget realist pentru votul consiliului.

Bugetul Eco Piața, rectificat de noua conducere

Noul buget al Eco Piața este îndreptat către o bună funcționare a instituției. În proiectul de hotărâre apar cheltuieli de 3.872.000 de lei pentru personal, din care pentru salariile tuturor angajaților s-au alocat 2.742.200 de lei.

Aceste sume pot fi considerate infime pe lângă salariul de 420 de mii de lei pe care Cristinel Stărică îl cerea în bugetul respins de Consiliul Local Iași.

Radu Botez a specificat pentru redactorii BZI faptul că a înjumătățit salariul directorului, precum și bonusurile aferente.

„La capitolul personal, salariile sunt foarte mici, economistul are un salariu brut de 2.000 de lei. Majoritatea au cu puțin peste salariul minim. Singurul salariu mare a fost cel din postul de conducere pe care l-am redus semnificativ, la fel și bonusurile adiacente, le-am adus cam la jumătate. Sper să fie un semn și pentru cel care va veni pe post, căutăm o persoană potrivită. Cel de director ajungea cam pe la 500.000 de lei pe an, acum l-am adus la sub jumătate din suma aceasta”, a declarat Radu Botez, director interimar Eco Piața.

Ce prevederi include noul buget

Noul buget al Eco Piața include cheltuielile totale pe care instituția le are și investițiile pe care le necesită, fiind în valoare totală de 7.960.000 de lei.

Aici se includ cheltuielile privind stocuri, servicii, salarii, taxe și impozite, contribuții ale angajatorului și cheltuielile de exploatare.

La capitolul investiții sunt specificate două obiective, ambele finanțate din surse proprii. Una dintre investiții vizează automatizarea și digitalizarea sistemului de încasare a taxelor de folosință și evidența în timp real a locurilor de vânzare din piețele agroalimentare.

Acest demers ar scădea evaziunea fiscală pe care, până în prezent, conducerea nu o poate controla. Proiectul este în valoare de 200.000 de lei.

Al doilea proiect de investiții este cel de instalare a unei pergole în Piața Nicolina și pentru moment se cere studiul de fezabilitate. Acesta ar schimba aspectul general al pieței și ar face să dispară umbrele inestetice și ineficiente, precum și bucățile de material textil instalate de comercianți.

Tot la Piața Nicolina s-a început o acțiune de igienizare și cosmetizare generală. De asemenea, se dorește o rearanjare a comercianților. Aceste aspecte au creat confuzie și nemulțumiri în rândul comercianților, anunțându-se o mărire de taxă în piețe, preconizată la începutul anului 2023, de la 25 de lei (tariful actual) la 30 de lei.

Bugetul Eco Piața va fi votat de către Consiliul Local Iași pe 28 septembrie 2022, în ședința ordinară.

Comentarii
  • Nicu Ceausescu

    Va rog schimbați poza frumosului botezat, sau puneți o poza cu un ardei sau un gogoșar de sezon, ca Radu n-are fata de coperta. Asta e, chiar daca tot ce a făcut in viață lui pana acum nu este decât minunatul cartier propriu la conducerea primăriei Iasi, nu poate face mai nimic. Apropo, o umbrela in piață Nicolina ? Atâta ? Boss, refaceți piața de 2 lei si faceți alta, nu mai cârpiți ce a făcut Nea Ceaușescu ! Nu puteți altceva ?

  • rice doriți sa faceți pentru piețele din Iasi, sa va aduceți aminte ce spunea fostul primar Simirad : „cu bani poate face oricine”. Sigur, nu a cunoscut eșalonul actual de cadre care au supt pentru fotbal. Da cineva declarații la DNA ? Dl. Starică mai e plătit din bugetul Iasiului si ce spune actualul primar ?

  • Pe stărică o să-l numească antrenor la pol pentru a nu pierde primăria un slugoi supus cui trebuie–

  • de ce in talcioc duminica sunt colorati care ocupa cate 20 de mese si le revand ulterior ? ocupa 20 de mese dimineata cu doar 10 lei si amaratii pensionarii nu gasesc nici macar pe jos loc ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *