Local

Bugetul Iașului pe 2021. Iată cum vor fi cheltuiți banii ieșenilor. Care sunt cele mai importante investiții din municipiu? – DOCUMENT

Publicat: 27 mart. 2021
Sediul Primăriei municipiului Iași din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
A fost publicat bugetul Iașului pe 2021, documentul urmând a fi lăsat în consultare publică pentru a intra apoi în Consiliul Local

Bugetul municipiului Iași pe anul 2021 arată venituri de peste 1 miliard de lei, sumă ceva mai mare față de anul 2020. Primăria va fi însă pe deficit în cursul lui 2021, cheltuielile fiind estimate la 1,1 miliarde de lei. Iată cum va fi cheltuit bugetul municipiului Iași pe anul 2021 și care ar fi cele mai importante investiții pe anul în curs

Primăria a publicat bugetul Iașului pe anul 2021. Suma totală provenită din venituri ar fi de peste 1 miliard de lei. Suma este cu circa 200 de milioane de lei mai mare față de cea din anul 2020. La capitolul cheltuieli, sumele prezentate în proiectul de buget arată circa 1,1 miliarde de lei. Astfel, bugetul Iașului pe anul în curs va fi axat mai mult pe cheltuieli decât pe venituri. Proiectul de buget ar urma să stea în dezbatere publică pentru o lună, după care va intra în Consiliul Local pentru a fi amendat și avizat.

Cum arată bugetul pe anul 2021 la Primăria Iași?

Primăria Iași a arătat că bugetul pe 2021 cuprinde venituri de 1,083 miliarde de lei. La capitolul venituri proprii a fost trecută suma de 611 milioane lei, capitol ce cuprinde venituri fiscale, din taxe, impozite sau pe cele din utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități.

„Cheltuielile de dezvoltare ale municipiului Iași în anul 2021 sunt acoperite conform principiului echilibrului bugetar, integral din veniturile bugetului și din execedentul anilor precedenți. Sunt obiective finanțate prin buget în sumă de 525.709 mii lei. Din această sumă, 48.600 mii lei reprezintă excedent. Pentru obiective finanțate din veniturile instituțiilor subordonate se vor aloca 33.053 mii lei”, se arată în proiectul de buget al Primăriei Iași.

Din impozite și taxe pe proprietate, Primăria Iași a estimat venituri de 83,8 milioane lei, în timp ce din impozitele pe bunuri și servicii, la bugetul local ar ajunge 89,5 milioane lei. Municipalitatea a lansat și bugetarea participativă pe 2021, suma alocată proiectelor pentru cetățeni fiind de circa 10 milioane lei.

Ce sume a primit Primăria Iași de la Uniunea Europeană?

Bugetul Iașului pe 2021 cuprinde și sume primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020. La acest capitol au fost trecute valori de 321,9 milioane lei. Alte 88,9 milioane lei vor proveni din subvenții. Pentru termoficare vor fi alocate subvenții de 10,9 milioane lei, iar în ceea ce privește subvenții din bugetul de stat pentru finanțarea sănătății, se vor aloca 12,1 milioane lei. În plus, la capitolul subvenții de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susținerii derulării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile (FEN) se vor aloca 43,5 milioane lei. La finalul anului 2020 au fost inițiate primele discuții legate de bugetul pe anul în curs.

Bugetul Iașului pe 2021. Cheltuieli mai mari decât veniturile

Situația pe anul 2021 nu este una roz. Primăria va cheltui cu circa 100 de milioane de lei mai mult decât va încasa bani la buget. Astfel, la capitolul cheltuieli au fost estimate sume în valoare de 1,1 miliarde lei. Pentru sectorul cultură, recreere și religie se vor aloca 115,2 milioane lei. La capitolul ordine publică și siguranță națională se vor aloca 30,7 milioane lei, în timp ce la capitolul învățământ se vor aloca 55,4 milioane lei.

De asemenea, la capitolul sănătate se vor aloca 55,3 milioane lei, în timp ce pentru asigurări și asistență socială se vor aloca 104,9 milioane lei. Pentru locuințe, servicii și dezvoltare publică se vor aloca 61,6 milioane lei, în timp ce pentru protecția mediului, suma alocată este de 26,1 milioane lei. O sumă consistentă se va aloca pentru capitolul transporturi, valoarea acesteia fiind de 485,6 milioane lei. În ceea ce privește bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, a fost trecută suma de 339 de milioane de lei.

Vezi AICI  Bugetul Municipiului Iași pentru anul 2021

Adauga un comentariu