Prima pagină » Informații utile » Buretele de spin, un superaliment natural! Află cum poți evita intoxicațiile cu ciuperci!

Buretele de spin, un superaliment natural! Află cum poți evita intoxicațiile cu ciuperci!

06 iun. 2025, 14:06,
Redacția BZI în Informații utile

Buretele de spin este o ciupercă comestibilă denumită în popor Buretele lui Sf Gheorghe. Este o specie comestibilă bună, care se distinge de alte specii de ciuperci prin mirosul de făină umedă.

Buretele de spin apare spontan la margine de pădure și pe pajiști curate, imediat după primele ploi calde. În medicina alternativă sunt prețuite pentru conținutul bogat în proteine ușor asimilabile, fibre și antioxidanți.

Buretele de spin, un superaliment natural

Buretele de spin este cel mai des întâlnit în zonele de pășune și pajiști de deal și munte. Specia apare târziu (23 aprilie – Sf. Gheorghe), fiind mai des întâlnită în lunile mai – iunie și foarte rar în septembrie sau octombrie. A fost catalogat pentru prima dată ca fiind burete comestibil de către Elias Magnus Fries în anul 1821, însă specia s-a bucurat de o popularitate ieșită din comun încă din vechime.

Este un burete scurt, cilindric, cu o carne albă și un miros de făină sau de castravete, miros care dispare după fierbere. Este foarte apreciat în bucătărie, fiind consumat alături de vinuri fine. Este de o textură aparte cărnoasă, având un gust delicios, o culoare frumoasă și un miros plăcut.

Este vândut în cantități foarte mari, în multe țări, fiind foarte ușor de preparat și consumându-se cel mai bine proaspăt. Poate fi preparat în diverse feluri, având o valoare nutritivă ridicată.

Le poți consuma sotate scurt, pentru a păstra enzimele digestive ce echilibrează flora intestinală şi reduc inflamaţia. Pentru un plus de efect detoxifiant, combină-le cu verdeţuri proaspete şi un strop de ulei de măsline.

Cum evităm intoxicațiile cu ciuperci?

Este important ca iupercile proaspete să fie achiziționate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă. De asemenea, trebuie evitată procurarea produselor alimentare (ciuperci) din locuri neautorizate („comerț stradal”), neetichetate/marcate corespunzător, fapt care contribuie la apariţia intoxicațiilor și expunerea consumatorilor unui pericol iminent. Este contraindicat consumul de ciuperci crude.

Una dintre cele mai toxice ciuperci, „buretele viperei”, este responsabilă pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci. Este una dintre cele mai toxice din lume și crește și la noi. Experții afirmă că i se spune „pălăria morții”, pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală.

Aceasta arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

O jumătate de capac de ciupercă este suficientă pentru a ucide o persoană. Fără intervenție medicală, simptomele pot apărea în doar șase ore de la ingerare, putând duce în scurt timp la insuficiență hepatică.

De asemenea, intoxicația cu ciuperci este o afecțiune severă, cauzată de consumul de ciuperci toxice. Simptomele variază în funcție de tipul de ciupercă și cantitatea consumată. În general, intoxicația se manifestă prin tulburări digestive, tulburări neurosenzoriale, tulburări cardiovasculare, tulburări hidroelectrolitice, tulburări renale și simptome generale, precum frisoane, febră și transpirație. Cu toate acestea, buretele de spin poate fi consumat fără nicio grijă.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Cum a fost surprinsă Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, la mormântul soțului ei. Cum arată locul de veci la șapte luni
Playtech.ro
Mii de hoteluri din Turcia au fost închise. Turiştii români, sfătuiţi să verifice locaţiile în care au cazare în această perioadă
observatornews.ro
Şoc uriaş trăit de o mamă cu 2 copii, amendată cu 5.000 de euro pentru o parcare de 2 ore la un magazin din UK
Playsport.ro
Diplomat român bătut în Rusia și evacuat de urgență. FSB este principalul...
Evz.ro
Programul Visa Waiver pentru români. Vestea momentului vine din SUA
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Informaţia momentului despre Traian Băsescu! Toţi aşteptau o veste bună, ce se întâmplă cu fostul preşedinte după operaţie
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Soţia celui mai temut interlop al României tună şi fulgeră: S-ar putea să se trezească BALAURUL!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`