Buretele de spin este o ciupercă comestibilă denumită în popor Buretele lui Sf Gheorghe. Este o specie comestibilă bună, care se distinge de alte specii de ciuperci prin mirosul de făină umedă.
Buretele de spin apare spontan la margine de pădure și pe pajiști curate, imediat după primele ploi calde. În medicina alternativă sunt prețuite pentru conținutul bogat în proteine ușor asimilabile, fibre și antioxidanți.
Buretele de spin, un superaliment natural
Buretele de spin este cel mai des întâlnit în zonele de pășune și pajiști de deal și munte. Specia apare târziu (23 aprilie – Sf. Gheorghe), fiind mai des întâlnită în lunile mai – iunie și foarte rar în septembrie sau octombrie. A fost catalogat pentru prima dată ca fiind burete comestibil de către Elias Magnus Fries în anul 1821, însă specia s-a bucurat de o popularitate ieșită din comun încă din vechime.
Este un burete scurt, cilindric, cu o carne albă și un miros de făină sau de castravete, miros care dispare după fierbere. Este foarte apreciat în bucătărie, fiind consumat alături de vinuri fine. Este de o textură aparte cărnoasă, având un gust delicios, o culoare frumoasă și un miros plăcut.
Este vândut în cantități foarte mari, în multe țări, fiind foarte ușor de preparat și consumându-se cel mai bine proaspăt. Poate fi preparat în diverse feluri, având o valoare nutritivă ridicată.
Le poți consuma sotate scurt, pentru a păstra enzimele digestive ce echilibrează flora intestinală şi reduc inflamaţia. Pentru un plus de efect detoxifiant, combină-le cu verdeţuri proaspete şi un strop de ulei de măsline.
Cum evităm intoxicațiile cu ciuperci?
Este important ca iupercile proaspete să fie achiziționate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă. De asemenea, trebuie evitată procurarea produselor alimentare (ciuperci) din locuri neautorizate („comerț stradal”), neetichetate/marcate corespunzător, fapt care contribuie la apariţia intoxicațiilor și expunerea consumatorilor unui pericol iminent. Este contraindicat consumul de ciuperci crude.
Una dintre cele mai toxice ciuperci, „buretele viperei”, este responsabilă pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci. Este una dintre cele mai toxice din lume și crește și la noi. Experții afirmă că i se spune „pălăria morții”, pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală.
Aceasta arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.
O jumătate de capac de ciupercă este suficientă pentru a ucide o persoană. Fără intervenție medicală, simptomele pot apărea în doar șase ore de la ingerare, putând duce în scurt timp la insuficiență hepatică.
De asemenea, intoxicația cu ciuperci este o afecțiune severă, cauzată de consumul de ciuperci toxice. Simptomele variază în funcție de tipul de ciupercă și cantitatea consumată. În general, intoxicația se manifestă prin tulburări digestive, tulburări neurosenzoriale, tulburări cardiovasculare, tulburări hidroelectrolitice, tulburări renale și simptome generale, precum frisoane, febră și transpirație. Cu toate acestea, buretele de spin poate fi consumat fără nicio grijă.