Titlurile zilei

Câinii fără stăpân, o mare problemă în apropierea Iașului! Localnicii se tem că ar putea fi omorâți de animale – VIDEO

Publicat: 25 ian. 2023
_____ Vizualizări 37 Comentarii
Câinii fără stăpân o mare problemă în apropierea Iașului Localnicii se tem că ar putea fi omorâți de animale  VIDEO
În comuna Bârnova câinii s-au împânzit pe toate străzile

Câinii fără stăpân dau mari bătăi de cap localnicilor din comuna Bârnova a județului Iași. Aceștia reprezintă o mare problemă pentru comuna ieșeană, iar autoritățile dau din umeri, fiind neputincioși în găsirea unor soluții. Localnicii reclamă faptul că sunt foarte multe animale abandonate, iar autoritățile nu vor să găsească cu adevărat niște soluții reale

De ani de zile, comuna Bârnova se confruntă cu problema câinilor comunitari. S-au adunat foarte multe animale, iar situația este din ce în ce mai apăsătoare pentru localnicii din zonă. Animalele duc lipsă de hrană și apă, iar de cele mai multe ori ajung într-o situație irecuperabilă.

Câinii fără stăpân, o mare problemă pentru locuitorii din comuna Bârnova

 caini comunitari pe drum
Localnicii se tem să mai circule pe drumurile comunei

Localnicii din zonă susțin că autoritățile au încheiat contracte cu anumite firme pentru a prinde acești câini.

„Autoritățile din comună nu vor să facă sterilizări, dar, în schimb, încheie contracte cu firmele care prestează servicii de ecarisaj și dau, din banii publici, 1.000 de lei pe animal. De 1.000 de lei, vă spun sincer, sterilizez 10 cățele”, declară Maria G., locuitor al comunei Bârnova.

Cei care locuiesc în zonă spun că găsesc câini pe toate drumurile, iar preotul mănăstirii susține că în fiecare dimineață se trezește cu animalele în fața lăcașului de cult.

„Ieri (n.r. – luni, 23 ianuarie 2023), când m-am dus la o vecină, am găsit cățeii într-un șanț, lângă Mănăstirea Bârnova, iar alții erau mai la vale de mănăstire, vreo patru la număr, care erau ascunși în niște tufișuri. Am vorbit cu preotul mănăstirii și mi-a zis că nu știe ce să mai facă. În fiecare dimineață găsește cinci-șase câini în fața mănăstirii, deci oamenii trec și-i abandonează”, mai spune Maria G.

Femeia adaugă că în pădure se află foarte mulți câini subnutriți, cu diferite boli, care au fost abandonați de stăpânii lor în zona respectivă.

„Acum un an de zile, în timp ce mergeam prin pădure a trebuit să opresc, deoarece prin fața mea au trecut vreo 20-30 de câini. Toți erau piele și os, erau cu dermatite, nu aveau blană pe ei, erau șchiopi, deci nu se poate așa ceva. Câinii au fost abandonați în pădure”, menționează Maria G.

Primăria Bârnova vrea să încheie un contract cu o firmă de ecarisaj, unde va plăti 850 de lei, plus TVA, pe un animal

caini inchisi in zona manastirii
Câinii sunt abandonați în zona Mănăstirii Bârnova, dar și în pădure

Miercuri, 25 ianuarie 2023, va avea loc o ședință a Consiliului Local al comunei Bârnova. Pe ordinea de zi există și o propunere de încheiere a unui contract cu Asociația „Sprijină Câinii”. Din datele publicate pe site-ul Primăriei Bârnova se poate observa că prețul pentru simpla prindere a unui animal este unul exorbitant de mare, 850 de lei, fără TVA.

Contactat de reporterii BZI, primarul comunei Bârnova, Mihai Bălan, a transmis că nu poate vorbi și a promis că va reveni cu un telefon ca să ne ofere informații despre acest contract. Ulterior, acesta nu a mai răspuns apelurilor.

Locuitorii comunei susțin că prinderea câinilor nu este o soluție și că aceștia vor apărea în continuare.

„Primăria a chemat hingherii. Au capturat șapte masculi. Și ce dacă? Oamenii trebuie informați și educați. Unde a făcut primarul informarea populației? Unde a pus afișe cu sterilizări? A împărțit fluturași în care să-i învețe pe oameni? Un câine trebuie sterilizat și microcipat.

Știu oamenii așa ceva? Nu cred. Localnicii au cățele în curte, iar primăvara, când fată, aruncă puii pe toate drumurile. Capturarea lor nu este o soluție de împuținat câinii”, menționează un alt locuitor al comunei Bârnova.

Situația câinilor comunitari din comuna Bârnova este departe de a fi rezolvată. Până la soluționarea ei, localnicii din zonă trebuie să suporte câinii fără stăpân ce reprezintă o mare problemă.

Comentarii
  • este plin de maidanezi agresivi inclusiv in oras, in fata scarilor de bloc, a magazinelor sau in curti dar care ies imediat daca vor. Seara latra si musca iar cei care le dau de mancare zic ca nu sunt ei stapanii atunci cand cainele face probleme

  • dsvsa , politia animalelor , protectia animalelor au obligatia de a vizita fiecare gospodarie si de a verifica starea animalelor , daca au vaccin , sunt sterolizate ,,etc . Veterinaru comunei ce face ????? Are un registru al animalelor din gospodarii ????? Veterinaru comunei poate steriliza animalele cu bani de la primarie ––––––-

  • Cu toate campaniile de sterilizare gratuite , omul nu isi duce animalele la sterilizat din diferite motive , ori ca nu are timp , ori ca nu vrea , ori e indiferent , iresponsabil , de aia e nevoie de verificari acasa in gospodarii – si de dat amenzi mari cat un salar ………………..

  • In ultimele doua saptamani au murit doi oameni muscati de cainii vagabonzi. Un batran in Brasov si o femeie in Bucuresti. Urmarea? Se ridica din umeri a neputinta si se paseaza raspunderea. Indecizie + inactiune. Tipic feminin. Statul s-a feminizat. Vorbeste mult si face putin. Sta cu fundul in birou si misca hartii. Este momentul sa reia caracteristici masculine. Sa treaca la actiune. Sa dea de treaba vanatorilor. In loc sa impuste iepuri, sa impuste cainii vagabonzi.

  • Ce face omu cu cainele din ograda nu-i treaba ta si nici a primariei. Omu are o singura obligatie : sa-si tina cainele in ograda. Atata. Daca-l scapa in drum sa fie amendat. Nu de la sateni is cainii vagabonzi. Orasenii vin cu masinile si-i lasa pe marginea drumului, ori in padure. Ce spune anonimu ala is povesti. Sa zici ca ai o catea in ograda. O tii legata, pe sarma. Poate face pui numa aduci tu un mascul.

  • Ce sa mai vorbim….nu mai incapeti de caini…sterilizati sau nu ii mai lasati liberi prin sat, pe post de mari armasari. Voi sunteti responsabili de ceea ce se intampla, nu ii sterilizati iar cand fac pui, ii abandonati fara pic de constiinta pe unde nimeriti. Asteptati altii sa rezolve.
    Autoritatile urmaresc doar afacerile, in nici un caz rezolvarea problemei.

  • gospodarii exista si la orase ………… Da , vizite la gospodarii , de nu e vaccinat sau sterilizat , amenda cat un salar ………..

  • Toti taranii ordinari, din evul mediu, arunca animalele in strada. In loc sa se ingrijeasca sa isi sterilizeze animalele, nenorocitii prefera sa arunce de 2 ori pe an cate 8-10 catei in strada. Astia Ar trebui sa faca puscarie. DUpa aia tot ei se plang ca ii „MANCA CAINII” …Stati linistiti, cainii aia nu mananca toate rahaturile. _|_

  • Satenii n-au cu ce sau nu vor sa isi sterilizeze animalele. Mai arunca in padure/pe camp si gata probleme. Daca nimeni nu-i deranjeaza…politia locala n-are timp/chef de verificat in gospodariile oamenilor, iar primaria..ce sa mai zici!!! N-au timp de asta! pai afacerile lor cand??? astea-s probleme domle..iaca niste potai ordinare…si betiva aia omorata pe deal in Cercu” ? da-o naibii! nici buletin n-avea dom”le…
    Niste oameni ar trebui sa isi faca treaba pe acolo..dar cand??? sunt atatea afaceri personale de pus la punct …in timpul serviciului, evident.

  • Este doar vina oamenilor din zonele respective. De ce nu si-au sterilizat cainii, pe care, de altfel, ii lasa mereu liberi. Ca nu au timp? Nimeni nu munceste in zonele alea. Sau, ma rog, nu au job. Au treaba maxim 5 ore pe zi, dupa care se plang si ofteaza ca e grea viata. Pai cred si eu ca ea grea, daca esti prost.
    Aici chiar nu vad o vina a autoritatilor, care au pus la dispozitie toate mijloacele. Lipseste doar sa vina sa iti ia animalul si sa ti-l aduca cand e gata.
    Si sa fim seriosi, orice lege s-ar introduce, romanul ar gasi 5 modalitati sa o fenteze.

    Iar cine zice ca in Iasi e plin de caini, chiar nu stiu prin ce zona stai, ca sunt ani de zile cand nu mai vezi caini vagabonzi. Poate prin zonele inapoiate si neasfaltate prin Copou sau alea industriale, unde prin definitie nu ar trebui sa fie blocuri..

  • Acesta este efectul lipsei de educatie a satenilor si a lipsei de actiune a primariei+a politiei din localitate. Au fost atatea campanii de sterilizare, sunt asociatii si medici care fac asta de ani de zile, dar e mai usor sa lasi cateaua sa fete, apoi sa arunci puii in drum, atata vreme cat nimeni nu amendeaza taranii care fac asta. Nu este interes pentru a rezolva problemele comunei, sa fim seriosi…
    Acum probabil tot mai multi caini vor avea de suferit :
    1. vor fi aruncati in drum efectiv de taranii care nu inteleg problema;
    2. daca va fi incheiat contractul cu asociatia – care nu merita sa ii amintesc numele – vor fi omorati pe capete in conditii de nedescris.

  • Este lège data precum căreia toti cățeii trebuie castrați/sterilizati indiferent ca au sau nu pedigree. Pentru a avea câine cu drept de monta sunt anumiți pași ce trebuie respectați.

    Poliția locala trebuie sa își faca datoria și sa pun in aplicare legea, atât. Problema se rezolva repede. Amenda pentru un câine nesterilizat este de 5000 lei.

  • Din pacate, cainii fac legea si in Bucium, pe strada Fermei, pentru deplasare folosim doar masinile, sunt caini lasati liberi, daca faci reclamatie atunci se nimeresc cativa iubitori de animale, care ii baga in curte pentru 5 minute, am fost intr-o situatie grava cu baiatul care a fost aproape sa l linseze acesti caini, foarte violenti, autoritatile au plecat asa cum au venit, rezolvare 0, trebuie sa se intample tragedii ca sa se vorbeasca de acest fenomen, se vorbeste o perioada, se linistesc apele, totul intra in normal, pana data viitoare….

  • Numai în România sunt chinuite animalele.Inchisoare și chin pentru cei care își bat joc de niște suflete.Nu duc din imbecilitate animalele la sterilizat dar știu să-i arunce în stradă.De ce in Grecia,Turcia etc , animalele din stradă nu sunt agresive?ele sunt respectate și nu maltratate de niște jigodii.

  • Chilotii…Chilotii de tabla aveeeem…Cine mai doreeeeste? Cine mai pofteeeste ? Nu dati banii pe prostii/Luati chiloti de tabla la copii/Chilotii…Chilotiii de tabla aveeeem..Iefteni si buni.Stocuri nelimitate si chiloti de tabla facuti la comanda pentru toti barnovenii iubitori de catei.Facem si pantaloni de tabla facuti la comanda,fesuri,caciuli,geci..Chiar daca te prinde o haita intreaga in mijlocul uliteti pielicica dumneavoastra e garantata de marfa noastra .Dati un ban pentru linistea dumneavoastra.Chilotii…Chilotii de tabla aveeeem…Ietini si buni.

  • Contractul cu asociatia? o prostie fara margini!!! Praf in ochii locuitorilor, bani aruncati aiurea, problema nerezolvata. Dormi in pace, ca tara primar te face :))))

  • multi comenteaza aiurea. ca satenii sunt de vina, ca de ce nu-si sterilizeaza cainii. prostii. cainii fara stapan sunt abandonati de oraseni. ajunge sa citesti articolul cu atentie. preotul de la manastire gaseste in fiecare dimineata caini abandonati in fata manastirii. pai acolo-s cateva case. de unde atatia caini pe care sa-i abandoneze??? si daca un satean pune un caine in fata manastirii, pai cainele ala este inapoi acasa pana seara.

  • Ba tot o tragi cu orasenii ca aduc caini maidanezi de la oras si ii arunca prin sate!Eu daca vad caini la bloc nu stau sa ii urc in masina si sa ii duc dracu pe dealuri ,prin sate, sun la hingheri si vin si ii iau!Aia din sate sunt aruncati de voi taranii cand va fata catelele !Am o casa la tara de la bunici si ma duc destul de rar , acum o saptamana m-am trezit in curte cu o catea cu vre-o 7 pui …M-am interesat prin sat si am aflat ca era a unui guster ii fatase cateaua si a scapat de toti in felul asta aruncandu-i peste gard la mine !Luati si sa sterilizati cainii sau macar nu ii mai lasati liberi!Daca are un taran o catea legata si seara ii intra in curte un mascul si o bambardeste si se trezeste ca ii fata , ce face cu 10 caini?Toate catelele de la sate trebuiesc sterilizate , daca nu amenda sa ii ia spumele !

  • Stiu caz concret cum s-a trezit unu ca i-a fatat cateaua si nu o tinea decat legata …Eu cred ca e oleaca invers , voi aruncati cainii prin orase…nu o sa vedeti veniti de la oras ca arunca prin sate cainii din jurul blocului!

  • Locuiesc in Barnova de cativa ani, aproape de manastire. M-am nascut in Iasi, am avut casa in Iasi, am lasat-o copiilor si m-am mutat la tara. Eu nu stiu niciun vecin sa arunce in drum caini sau catei. Si la tara iti stii vecinii pe o raza de minim 500 m. Stii si cum ii cheama, cati copii are fiecare si ce caine are. Nici unul din cainii care-si fac veacul la manastire nu este din sat.
    Si nu-mi spune tu ca orasenii nu aduc caini in sat, cand eu vad cu ochii mei. Nu sunt maidanezi. Sunt cainii lor, pe care nu mai vor sa-i tina. Vin cu masina pana la padure, spre canton, scot cainele, ala alearga, ei mai stau pana cand cainele se indeparteaza, pe urma se urca in masina si pleaca. Si la iesirea din Cercu, pe Dafina Doamna sunt abandonati multi.

  • Vezi cum vin oameni cu masini si abandoneaza caini?Pai de ce nu suni la politie si le dai numerele de inmatriculare?Nu mai furati curent aiurea…Daca chiar ai vazut asa ceva te asigur ca aia ori sunt din alte sate ori posibil si de la asociatiile lui peste care iau bani din donatii sa aiba grija de ei si de fapt ii arunca in strada…Haitele de caini nu provin de la orasenii care se satura de cainele lor si il abandoneaza prin padure… aproape toti dintre cei care au caine la bloc il au de rasa, cred ca prin Barnova merg pe ulite zeci si sute de bichoni, lupi, pitbuli abandonati etc…:)) Un caine nu il abandonezi in sat la doua strazi distanta , il duci in padure sau in alt sat sa nu se mai intoarca

  • Se vede oricum ca furi curent mai ceva ca eonul…Zici ca ii vezi dar nu te apuci sa ii filmezi,sa le retii numarul de inmatriculare , sa suni la politie sa ii denunti…nuu tu stai si privesti dupa care intri pe net sa te plangi ca orasenii nemernicii v-au impanzit Barnova de caini, a naibii toti maidanezi….

  • Am prieteni in Barnova si trec destul de des pe acolo, mai ales noaptea sunt pline strazile cu haite de caini de ma ia frigul pe spate cand incep sa latre chiar daca sunt in masina…aia nu sunt caini abandonati de la oras poti sa inventezi tu cat vrei…Luati si va asumati ca v-ati facut-o cu mana voastra si nu mai inventati basme… In fata la „doi pasi” si pe langa casele de langa cred ca era o haita de vre-o 20 de caini, In mijlocul Barnovei?Nu tot voi ii hraniti?Nu sunt tot cainii vostri?

  • Bați campii, tataie. Este stana de sub releu unde câinii nu sunt sterilizați în veci. Fata vreo catelusa și puii aia, dacă nu mor, umbla prin curți. Localnicii sunt niște țărani împuțiți, ii vezi ca li se dărâmă gardul pe ei, vezi o grămadă de case urate și neîngrijite, stau la crâșmă de la Pietrarie toată ziua, cine sa se ocupe de sterilizarea câinilor? Și nu este o comunitate în satele alea care sa colaboreze, sunt pe de o parte localnicii înapoiați si aia care si-au făcut case veniți din Iași care n-au treaba cu nimeni. Zona Barnova, o infecție.

  • niciun caine nu te ataca fara un motiv, asa ca spor la mancat rahat in continuare
    ce vedem in presa in ultimele zile sunt doar povesti pentru cei cu 4 clase (majoritatea din tara si parlament)

Adauga un comentariu