Calorii ou prăjit. Cum poate fi folosit un calorimetru?

06 dec. 2022, 13:45
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Mulți oameni calculează câte calorii are un ou prăjit dar și cantitatea calorică al alimentelor pe care le consuma zilnic. Cu toate acestea, răspunsul la întrebarea privind conținutul caloric al oricărui aliment, inclusiv câte calorii conține un ou, este departe de a fi clar.

Caloria este o unitate de măsură a energiei. Se efectuează studii speciale pentru a măsura caloriile. Acestea constau în arderea probei de testare într-un aparat special, un calorimetru, și în măsurarea energiei care este eliberată în urma combustiei. Este bine cunoscut faptul că valoarea calorică a alimentelor depinde de modul în care acestea sunt preparate. Fiecare ingredient adăugat la un fel de mâncare crește valoarea calorică a acestuia.

oua prajite

Există situații în care, din motive medicale, sau de altă natură, este imposibil să se consume proteine sau gălbenuș

Calorii ou prăjit. Omletă pregătită pe unt sau ulei

Pentru a calcula cantitatea de calorii al unui ou pregătit pe tigaie luați în considerare procesul de prăjire. Un ou crud conține aproximativ 70 kcal, adică aproximativ 120 kcal la 100 de grame. Unul prăjit în unt are 200 kcal, la 100 de grame. Într-o prăjire cu ulei de floarea-soarelui este de 170 la 100 g. Prăjit fără ulei, un ou are aproximativ 120 kcal.

Un ou prăjit are dimensiunea medie de 60 g, prăjit în ulei vegetal, conține aproximativ 100 de calorii, iar două ouă prăjite, respectiv, de 2 ori mai mult, adică 200 de calorii. Adăugați crutoane la omletă la micul dejun și veți crește valoarea calorică a mesei. Crutoanele prăjite în orice tip de ulei au o cantitate mare de energie, aproximativ 380 de calorii la 100 de grame.

oua prajite

Un produs fier are mult mai puține calorii decât unul prăjit

Gătitul unei omlete presupune adăugarea de lapte și alți aditivi la produsul original, după gust. Luați în considerare conținutul caloric al unei omlete clasice. O sută de grame de un astfel de fel de mâncare are 184 de kilocalorii. În consecință, o omletă pregătită dintr-un ou conține aproximativ 110, o omletă cu 2 ouă are 220, o omletă cu 3 ouă, aproape 330 kcal.

Câte calorii se află în ouăle fierte?

Un produs fier are mult mai puține calorii decât unul prăjit. Este demn de remarcat faptul că un ou fiert este complet asimilat de organismul uman. Iar valoarea calorică al unor ouă crude este mai mare decât cea a celor fierte moi. Un ou crud are 70 kcal, un ou fiert are aproximativ 60 kcal. Iar 2 ouă fierte moi au 120 kcal. Merită să ne amintim că, dacă mâncați un fel de mâncare cu maioneză, valoarea sa nutritivă va crește.

Există situații în care, din motive medicale, sau de altă natură, este imposibil să se consume proteine sau gălbenuș. Dar să refuzi să mănânci această sursă valoroasă de nutrienți, chiar și în acest caz, este imposibil. Albușul de ou conține o substanță care poate reduce efectele agresive ale sucului gastric asupra peretelui stomacului.

oua prajite

Un ou prăjit are dimensiunea medie de 60 g

Albușul de ou fiert de găină reduce cantitatea acestei substanțe. Astfel, albușul de ou fiert, care are o valoare calorică de 40 de calorii la 100 de grame, este o super-dietă în comparație cu gălbenușul de ou. Un gălbenuș de ou fiert are aproximativ 200 kcal la 100 g. Gălbenușul conține o cantitate mare de minerale și vitamine, care sunt doar puțin reduse atunci când este fiert.

Dacă crezi că valoarea de calorii a unui ou prăjit este prea mare pentru tine ai putea să alegi să consumi doar gălbenușul sau albușul unui ou. Industria alimentară modernă dispune de tehnologia necesară pentru a separa întregul produs în albușuri și gălbenușuri, de a le pasteuriza și a le ambala în recipiente sterile. Această formă de produs este neobișnuit de convenabilă atât pentru uz casnic, cât și pentru producția de alimente la scară largă.

oua prajite

Caloria este o unitate de măsură a energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *