Prima pagină » Culinar » Varză călită calorii. Ce trebuie să știi despre această legumă înainte de a o găti?

Varză călită calorii. Ce trebuie să știi despre această legumă înainte de a o găti?

01 dec. 2022, 10:48,
BZI.ro, în Culinar

Multe persoane consideră că varza călită are multe calorii. Varza este una dintre cele mai importante culturi de legume. După cum arată săpăturile din epoca bronzului și din epoca de piatră, varza este o cultură care a fost cultivată încă din preistorie. Încă din timpul Imperiului Roman, se cultivau până la 10 specii din această cultură.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, au fost crescute până la treizeci de soiuri de varză. Astăzi, numărul de specii ale acestei legume a ajuns la ordinul sutelor. Leguma se consumă crudă. Înăbușită și călită.  Varza poate fi mâncată sub formă sărată sau marinată. De asemenea, se adaugă la multe feluri de mâncare.

varza calita pe o farfurie

Varza albă călită nu-și pierde proprietățile și are un gust foarte plăcut

Varză călită calorii. Proprietățile benefice compuse în această legumă

Valoarea calorică a verzei albe călite este de 49 kcal la 100 de grame. Varza albă călită nu își pierde proprietățile pe care le conține legumele proaspete și conține minerale precum sulf, fosfor, calciu, potasiu, fier, zinc și mangan. De asemenea, este bogată în vitaminele C și U, vitaminele B și PP, precum și în acizi pantotenic și folic.

Varza albă călită are o serie de proprietăți benefice. Aceasta este o legumă dietetică, așa că varza albă prăjită ar trebui să se regăsească în dieta oricărei persoane care ține la sănătatea și silueta sa. Indiferent de metoda de gătire, acest produs din varză albă este foarte bogat în fibre care favorizează digestia și în proteine care sunt elementele de bază ale întregului organism.

varza calita cu carnati pe o farfurie langa o lingura de fier

Varza este în fruntea listei legumelor care sunt pline de nutrienți vitali pentru oameni

De asemenea, varza este bogată în acid tartronic care inhibă formarea țesutului gras subcutanat, precum și în vitamina C în forma sa originală, cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității. Oamenii de știință evidențiază o componentă distinctă a acestei „comori”, și anume vitamina U, sau metilmetionina, care are proprietăți terapeutice pentru tulburările digestive.

Cum să pregătești varza albă? Cu ce alte legume poate fi asezonată?

Varza este în fruntea listei legumelor care sunt pline de nutrienți vitali pentru oameni. Conopida, varza albă, broccoli și alte tipuri de varză sunt bogate în fibre, vitamina C, vitaminele B, aminoacizi, diverse minerale și sunt produse dietetice excelente.

Varza proaspătă, având calorii minime, este una dintre componentele principale ale meniului persoanelor care doresc să se mențină în formă. Dar varza este folosită nu numai în formă crudă, ci și călită.

un bol cu varza calita langa o lingura de lemn si o felie de paine

De asemenea, varza este bogată în acid tartronic care inhibă formarea țesutului gras subcutanat

Varza albă călită nu-și pierde proprietățile și are un gust foarte plăcut. Poate fi atât o garnitură, cât și o umplutură pentru un fel de mâncare. Pentru a obține un fel de mâncare extrem de delicios prăjiți varza cu morcovi și ceapă și asezonați-o cu ulei de floarea-soarelui nerafinat pentru un fel de mâncare mai gustos, mai aromat și mai sănătos.

Este bine să știi că varza călită nu are multe calorii și să nu te ferești de acest fel de mâncare. În timpul călirii leguma formează o crustă care o protejează de pierderea multor substanțe nutritive, așa că, chiar și în această formă, această legumă este destul de utilă pentru organism.  De regulă, mâncărurile prăjite sunt foarte calorice, dar acest lucru nu este valabil în cazul acestui fel de mâncare, care are o valoare calorică medie de 50 kcal la 100 g.

persoana care mananca cu furculita varza calita

Varza albă călită are o serie de proprietăți benefice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *