Actualitate

Camera Deputaților a respins Ordonanța de Urgență referitoare la majorarea alocațiilor

Publicat: 18 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Camera Deputaților a respins Ordonanța de Urgență referitoare la majorarea alocațiilor
Florin Cîţu mai are la dispoziţie o săptămână să depună demisia lui Orban, în caz contrar fostul lider PNL precizând că o va depune el însuşi

Camera Deputaților a respins Ordonanța de Urgență referitoare la majorarea alocațiilor. Marți, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 123/2020. Prin aceasta, alocațiile copiilor au fost majorate cu 20%, începând cu 1 august, în loc să fie dublate. Actul normativ, respins și de Senat săptămâna trecută, intră miercuri la votul final.

În situația în care Parlamentul va respinge definitiv ordonanța, ideea dublării alocațiilor rămâne în vigoare. În prezent, valoarea alocațiilor este de 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 156 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.

Doar 20% vor putea crește alocațiile copiilor. Camera Deputaților a respins Ordonanța de Urgență referitoare la majorarea alocațiilor

Pe data de 1 august, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii. Conform dispozițiilor acesteia, doar 20% vor putea crește alocațiile copiilor din septembrie, astfel:

– De la 156 lei la 185 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani

– De la 311 lei la 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani

Alocațiile ar putea fi dublate abia la 1 iulie 2022

Copiii vor primi alocaţii până la finalul lui 2022 după cum urmează:

– 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani pentru copiii cu handicap

– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Violeta Alexandru amenință: „Se vor opri plățile pentru copii, ca să înțelegem care este consecința”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a amenințat că dacă membrii Partidului Social Democrat vor încerca să modifice în Parlament, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile se vor majora cu 20% începând cu 1 august 2020, și nu cu 100% cum este în lege, alocațiile nu vor mai fi mărite.

”Vom dubla alocațiile de așa manieră ca ele să fie acoperite de posibilitățile bugetului. Am parcurs procedură care trebuia parcursă pentru publicarea în Monitorul Oficial. Dacă PSD face acest lucru (n.r. aduce amendament în Parlament pentru dublarea alocațiilor), se vor opri plățile pentru copii, ca să înțelegem care este consecința. Din punctul nostru de vedere, începând de mâine, Ordonanța își are aplicare în practică. Asta înseamnă că ne apucăm de organizat sistemul de plăți pentru creșterea prevăzută în OUG. Orice măsură ia PSD, înseamnă oprirea, blocarea acordării de sume suplimentare în alocație conform OUG adoptată de Guvernul Orban.

Dacă PSD își permite acest lucru și vrea să nu mai acordăm acești bani copiilor doar ca să facă un joc politic, va trebui să le răspundă românilor de ce în luna următoare copiii nu vor primi sumele mărite conform OUG și explicațiile trebuie căutate la ei. Fundamentarea pe care am făcut-o până la mărirea cu 100% este una bazată pe posibilitățile bugetului. Nu înțelegem să punem în discuție, că nu este cazul, hotărârea CCR, ci am aplicat-o în relații cu posibilitățile bugetului. Orice tentativă a PSD de a bloca sau de a schimba textul ordonanței, înseamnă să oprim plățile pe care, în acest moment, le avem în organizare a fi făcute și PSD va trebui să răspundă pentru acest lucru”, a declarat Violeta Alexandru.

Marius Ostaficiuc: „Ministrul Muncii de la Ministerul Minciunii minte și manipulează”

Marius Ostaficiuc, preşedintele PSD Iaşi, a lansat un mesaj dur la adresa Violetei Alexandru. Acesta o acuză de minciună și manipulare. Marius Ostaficiuc consideră că ministrul Muncii dorește să ascundă realitatea din România în care aproape un milion de români au rămas fără locuri de muncă.

Adauga un comentariu