Deputații se pronunță miercuri, 17 februarie, asupra moțiunii simple „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”. depuse împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
UPDATE: Moțiunea simplă nu a fost votată de deputați, doar 140 de parlamentari votând pentru. Dintre cei 304 deputați, 161 au votat împotrivă.
UPDATE: Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut ca votul să fie secret.
„Domnule preşedinte de şedinţă, vă solicit să supuneţi votului plenului Camerei ca votul la moţiunea simplă să fie dată prin vot secret. Procedura este foarte simplă. Scrie foarte clar că votul este secret dacă prin regulament se stabileşte astfel sau preşedintele de şedinţă sau un lider de grup cere asta. Votul poate fi secret doar pe sistemul de cartele din plen. Având în vedere că prim vicepreşedintele PNL a anunţat excluderea parlamentarilor care vor vota conform propriei conştiinţe, consider că trebuie să fie secret. Dacă aveţi încredere în colegii dumneavăastră, supuneţi la vot secret”, a declarat Alfred Simonis.
Propunerea privind votul secret a picat la votul plenului.
Știrea inițială
„Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt. Dar, în această lună și jumătate am văzut atât de multă incoerență, lipsă de profesionalism și de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani!” /…/ Această moţiune este depusă împotriva ministrului care nu a reuşit să ia deciziile necesare, nu a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor – aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor”, se arată în textul moțiunii.
Alexandru Rafila: „Moțiunea este un semnal tras și de pacienți“
Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că nu acțiunea a dominat în această perioadă, ci inacțiunea și incapacitatea evidentă de a gestiona această pandemie, iar moțiunea este un semnal tras inclusiv de pacienți.
Alexandru Rafila consideră că moțiunea ar trebui să convingă și parlamentari din arcul guvernamental să o voteze.
„La nivelul Ministerului Sănătății nu acțiunea a dominat în această perioadă, ci inacțiunea și incapacitatea evidentă de a gestiona această pandemie. Cu siguranță, această moțiune este un semnal pe care l-au tras fără să discutăm în vreun fel, să coordonăm aceste răspunsuri, și pacienții. Eu înțeleg că o lună și jumătate e un timp scurt, dar nu e chiar așa de scurt încât să nu gestionezi problema majoră de sănătate publică și probleme stringente cum sunt cele legate de accesul pacienților la servicii de sănătate, altele decât cele legate de noul coronavirus”, a declarat Alexandru Rafila.
Liberalii nu vor vota moțiunea
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii nu vor vota moțiunea și a descris drept „ridicol” gestul PSD de a depune o moțiune după doar o lună de mandat al ministrului sănătății.
Întrebat dacă crede că vor fi „trădări” la votul moțiunii, copreşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş a declarat că nu are emoții în legătură cu votul la moțiune.
„E o moţiune propusă doar pentru a se afla în treabă cei de la PSD. Aşa înţeleg ei să facă opoziţie. Ai un ministru care nici nu s-a instalat bine şi vii şi îl acuzi de nişte lucruri pe care le-au făcut cei care au fost miniştrii PSD înainte,” a spus Dacian Cioloș.