Local

Campania de screening „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C” a avut un real succes! În doar două zile, au fost testate 300 de persoane

Publicat: 15 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Campania de screening A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C a avut un real succes În doar două zile au fost testate 300 de persoane
Campania de screening „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C”, desfășurată luni, 11 martie 2024, și marți, 12 martie 2024, a avut un real succes

Campania de screening „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C”, desfășurată luni, 11 martie 2024, și marți, 12 martie 2024, a avut un real succes.

Campania de screening „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C” s-a încheiat!

Astfel, în doar două zile, 300 de persoane din comuna Ciurea, județul Iași, au fost testate pentru virusul hepatic B și C. Din totalul pacienților, 11 au fost depistați pozitiv cu virusul hepatic de tip B, iar 8 au fost pozitivi cu virusul hepatic de tip C.

„În cele două zile ale campaniei, au fost testate 300 de persoane. Din totalul de testări efectuate, 11 persoane au fost depistate pozitiv cu virusul hepatic de tip B și 8 persoane cu virusul hepatic de tip C. Aceste persoane au fost chemate la Spitalul Clinic de Urgențe «Sf. Spiridon» Iași, la Clinica de Gastroenterologie, pentru mai multe investigații suplimentare, sunt analize de sânge care se fac în plus ca să vedem stadiul bolii hepatice”, a declarat dr. Laura Huiban, medic primar gastroenterolog la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

Pacienții diagnosticați cu hepatita B sau C vor beneficia de investigații suplimentare la Clinica de Gastroenterologie a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași

Campania de screening „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C” a fost coordonată de prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan, fiind formată din 20 de medici gastroenterologi de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Pacienții au fost testați la Centrul de Zi din localitatea Dumbrava, comuna Ciurea, Iași. Pe lângă testare, pentru a afla dacă suferă de hepatita B și C, aceștia au beneficiat și de ecografie abdominală și fibroscan, pentru a descoperi fibroza ficatului. Au putut beneficia de testare toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

„Am ales această localitate pentru că este o prevalență mare a persoanelor de etnie romă, care prezintă un grup vulnerabil, mulți sunt neasigurați, care nu s-au adresat la medic niciodată, fără posibilități. Prin această campanie de screening încercăm să-i ajutăm. Pentru hepatitele virale, populația cea mai afectată sunt persoanele care au peste 60 de ani. Este clasa de vârstă care a prins perioada anterioară Revoluției, când în spitale se folosea la mai mulți pacienți aceeași seringă, erau anumite neajunsuri.

Acum, ce avem în țară sunt acei oameni care au trecut prin regimul respectiv, când infecția a fost foarte mare, însă în prezent nu se mai pune problema. Atunci când vine vorba despre tineri, cea mai mare problemă este reprezentată de dependența de droguri, care începe să capete teren și la noi în țară”, a explicat dr. Laura Huiban, unul dintre medicii implicați în campania „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C”.

Adauga un comentariu