Local

Sute de pacienți vor fi testați gratuit pentru hepatita B și C chiar la ei acasă! Dr. Laura Huiban: „Oamenii sunt mulțumiți că am venit la ei în localitate, la spital le este mai greu să ajungă” – FOTO

Publicat: 12 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de pacienți vor fi testați gratuit pentru hepatita B și C chiar la ei acasă Dr. Laura Huiban Oamenii sunt mulțumiți că am venit la ei în localitate la spital le este mai greu să ajungă - FOTO
Sute de pacienți din comuna Ciurea vor beneficia de testare gratuită pentru hepatita B și C

Sute de pacienți din comuna Ciurea vor beneficia de testare gratuită pentru hepatita B și C. Luni, 11 martie 2024, până în jurul orei 13.00, s-au prezentat peste 80 de persoane, dintre care una singură a avut rezultat pozitiv la virusul hepatic B

Campania de screening „A avea un ficat sănătos. Testăm la dumneavoastră acasă pentru Hepatita Virală B și C” este coordonată de prof. dr. Carol Stanciu și prof. dr. Anca Trifan, fiind formată din 20 de medici gastroenterologi de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Medicii se așteaptă ca peste 300 de pacienți să se prezinte pentru a fi testați pentru hepatita B și C

Dr. Laura Huiban, medic primar gastroenterolog la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, a precizat că mulți dintre pacienții testați gratuit luni, 11 martie 2024, nu au mai făcut niciodată investigații pentru a afla dacă suferă de hepatita B sau C.

„Până acum, testările au decurs foarte bine, s-au prezentat peste 80 de persoane. Așteptăm însă să mai vină pacienți. Noi am vrea să testăm cam 150 de pacienți pe zi. Îi așteptăm să vină în număr cât mai mare la testare. Le facem ecografie abdominală și fibroscan, pentru a descoperi fibroza ficatului. Pacienții pe care îi depistăm pozitivi la virusul B sau virusul C sunt chemați la Spitalul Clinic de Urgențe «Sf. Spiridon» Iași, la Clinica de Gastroenterologie, pentru mai multe investigații suplimentare, sunt analize de sânge care se fac în plus, ca să vedem stadiul bolii hepatice.

Pacienții primesc rezultatele pe loc. Testările și explorările pe care le facem sunt complet gratuite, iar pacienții primesc răspunsurile pe loc, deoarece utilizăm teste rapide. Cei mai mulți pacienți nu au mai fost niciodată testați pentru virusul B și C, în schimb, ecografie abdominală au făcut mai mulți pacienți. Oamenii sunt mulțumiți că am venit la ei în localitate, le este mai greu să ajungă la spital”, a declarat dr. Laura Huiban, medic primar gastroenterolog la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

Localnicii sunt mulțumiți că medicii au venit în localitate: „Ne e destul de greu să mergem la spital la Iași, pierdem timp și bani cu drumul”

Locuitorii din comuna Ciurea s-au arătat destul de interesați de testarea gratuită, mai ales că aceasta se desfășoară la Centrul de Zi din localitatea Dumbrava.

„Eu am 65 de ani, am avut și cancer, merg regulat la IRO pentru controale. E bine că medicii au venit la noi în localitate, pentru că ne e destul de greu să mergem la spital la Iași, pierdem timp și bani cu drumul”, a declarat o femeie care aștepta la rând pentru a fi testată.

Testări gratuite pentru hepatita B și C se vor realiza și marți, 12 martie 2024, între orele 10.00-16.00.

„Am venit singur să mă testez pentru hepatita B și C. Durează în jur de 10 minute, iar dacă tot e aici, în localitate, am venit să mă testez și eu. Am înțeles că îți ia și sânge, îți face investigații și la ficat. Dimineață era mai puțină lume la rând, dar acum s-a mai aglomerat, că tot s-au mai anunțat oamenii că e liber, să vină să se testeze”, a declarat un alt pacient care își dorea să fie testat pentru hepatita B și C.

Adauga un comentariu