Vaccinul anti-COVID-19 Johnson & Johnson a primit aprobare completă din partea Canadei, pentru a fi utilizat de către populație, asta după ce Health Canada autorizase în mod provizoriu vaccinul în luna martie 2021.
Autoritățile sanitare canadiene au autorizat de asemenea și vaccinurile Moderna, Pfizer și AstraZeneca.
Vaccinul Johnson & Johnson a primit autorizație completă în Canada
Canada este prima țară care a dat aprobarea completă a vaccinului Johnson & Johnson ce are doză unică. Acest lucru a fost anunțat de joi, 25 noiembrie 2021, de către compania farmaceutică ce are sediul în New Jersey,. Vaccinul împotriva noului coronavirus primise inițial aprobare însă doar parțială în luna martie, printr-un ordin provizoriu.
„Astăzi marcăm prima aprobare importantă prin reglementare a vaccinului Johnson & Johnson împotriva COVID-19 şi un moment important pentru aprecierea devotamentului tuturor celor implicaţi în dezvoltarea vaccinului nostru împotriva COVID-19, a partenerilor noştri, a autorităţilor de reglementare şi a participanţilor la studiile clinice. În timp ce ratele de vaccinare continuă să crească, un vaccin care evită îmbolnăvirea gravă şi protejează împotriva spitalizării legate de COVID-19 şi a decesului va contribui la reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate şi este o opţiune importantă pentru oamenii din Canada şi din întreaga lume” a precizat într-un comunicat, Paul Stoffels, vicepreşedintele comitetului executiv şi directorul ştiinţific al companiei.
Autoritățile sanitare au dat aprobarea și pentri vaccinurile anit-covid-19 Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Mai mult, pe baza datelor oficiale oferite de baza canadiană privind noul coronavirus, aproximativ 75% din toată populația țării este complet imunizată. În ceea ce privește numărul de cazuri de la începutul pandmeiei, 1.722.319 cazuri şi 29.555 de decese legate de coronavirus.
EMA autorizează vaccinul anti-COVID-19 pentru copiii sub 12 ani
Hotărârea privind vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani a venit joi, 25 noiembrie 2021, după ce EMA a finalizat evaluarea datelor științifice, fiind emisă recomandarea că minorii de până în 12 ani, care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2 au recomandarea de a fi inoculați. Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Pfizer împotriva COVID-19.
„În cazul vaccinării cu Comirnaty, beneficiile depășesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbidități care ar putea dezvolta forme severe de boală”, se arată în analiza efectuată de CHMP.
Vaccinurile AstraZeneca vor fi sistate din 2022, în România
Dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute pe data de 16 noiembrie 2021, faptul că, vaccinul AstraZeneca ar putea fi sistat de anul viitor din cauza preferințelor românilor pentru alte vaccinuri, astfel că, existând o cerere prea mică. Românii preferă în schimb Pfizer, Moderna sau chiar Johnson&Johnson.
„La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a ieşit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anunţate să nu se mai prezinte la programare şi vor fi rechemate în momentul în care urmează să primim un nou lot de vaccin AstraZeneca.
De altfel, pentru un management corect al stocurilor ne gândim serios să propunem poate că, de la începutul anului viitor, sistarea vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca, pentru că numărul celor care în acest moment se vaccinează este foarte redus şi atunci riscul de ieşire din perioada de valabilitate a dozelor este foarte mare şi nu poţi să comanzi să vină câteva zeci sau mii de doze. Foarte probabil că vom rămâne cel puţin cu aceste trei vaccinuri – Pfizer, Moderna şi vaccinul de la Johnson & Johnson -, cu care vom merge mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.