Sanatate

Cancer stadiul 4 – speranța de viață. Cum poate fi îmbunătățită starea pacientului

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancer stadiul 4 - speranța de viață. Cum poate fi îmbunătățită starea pacientului
Lucrul dificil în cazul tumorilor maligne este că, adesea, acestea nu provoacă simptome pentru o perioadă lungă de timp

În cele mai multe cazuri, un diagnostic de cancer în stadiul 4 nu are o speranță de viață prea mare. Acest diagnostic înseamnă că a fost identificată o tumoare malignă cu metastaze la distanță. În astfel de cazuri, șansele de remisiune sunt minime sau chiar inexistente. Cu toate acestea, pacientul poate fi totuși ajutat. În comunitatea medicală de astăzi, cancerul în stadiu avansat este perceput ca o boală cronică. Nu este posibilă vindecarea pacientului, dar este posibilă prelungirea semnificativă a vieții pacientului, îmbunătățirea stării generale și ameliorarea durerii și a altor simptome.

Cel de-al patrulea stadiu al cancerului este diagnosticat atunci când procesul tumoral a ajuns foarte departe. O tumoare malignă se răspândește în mod activ și necontrolat în organism. Aceasta invadează organele învecinate și formează metastaze la distanță. În cele mai multe cazuri, cancerele în stadiul 4 au metastaze. Nu contează dimensiunea tumorii primare sau cât de mult afectează un organ. Poate fi un melanom sau o tumoare neuroendocrină a tractului digestiv cu un diametru de 5-6 mm, sau o tumoare Ewing care atinge 10-30 cm.

medic care tine de mana un pacient
Simptomele locale depind de organele care sunt afectate de metastaze

Cancer stadiul 4 – speranța de viață. Examinările necesare pentru a determina etapa bolii

Stadiul cancerului este determinat prin examinări care includ biopsii, ultrasunete, tomografie computerizată, RMN, PET/CT, scintigrafie, SPECT și alte metode de diagnosticare. În timpul stadializării cancerului, trei parametri principali sunt evaluați în conformitate cu sistemul TNM acceptat la nivel internațional.

Primul are scopul de a analiza cât de mare este tumora malignă primară, unde este localizată, cât de mult invadează organele și țesuturile învecinate. De asemenea, medicii sunt interesați de faptul dacă celulele tumorale s-au răspândit în ganglionii limfatici regionali și dacă există metastaze la distanță.

În funcție de aceste caracteristici, fiecare literă din abrevierea TNM este urmată de un indice numeric specific. Există, de asemenea, o clasificare mai simplă în care toate valorile T, N și M sunt combinate în cinci grupe. Acest sistem descrie cancerele în stadii de la 0 la IV.

femeie bolnava de cancer care sta pe patul de spital
Stadiul cancerului este determinat prin examinări care includ biopsii, ultrasunete, tomografie computerizată, RMN, PET/CT

Simptomele cancerului în stadiul 4. Primele manifestări

Lucrul dificil în cazul tumorilor maligne este că, adesea, acestea nu provoacă simptome pentru o perioadă lungă de timp. Primele manifestări apar atunci când neoplasmul atinge dimensiuni mari și apar metastazele. Acesta este unul dintre principalele motive pentru diagnosticarea târzie.

Dacă un cancer este diagnosticat într-un stadiu incipient, acest lucru este de obicei întâmplător sau este rezultatul unor controale regulate. Tumorile maligne în stadiul IV prezintă simptome generale și locale.

Simptome generale se manifestă prin oboseală rapidă, senzație constantă de oboseală, pierderea în greutate fără niciun motiv aparent și lipsa poftei de mâncare. În unele cazuri, se dezvoltă un sindrom paraneoplazic, o reacție generală a organismului la tumora malignă și la substanțele produse de celulele canceroase. Manifestările sale sunt multiple. Pot fi implicate sistemul cardiovascular și nervos, pielea, glandele endocrine, organele digestive, sângele și sistemul musculo-scheletal.

Simptomele locale depind de organele care sunt afectate de metastaze. Dacă de cancer sunt afectați plămâni atunci persoana va simți tuse, dificultăți de respirație și dureri în piept. În cazul în care este bolnav ficatul va apărea greața, vărsături, dureri subcostale drepte și de icter.

În timpul manifestării cancerului de oase, pacientul simte dureri atroce și fracturi patologice. Pe când cancerul la creier se face simțit prin dureri de cap, amețeli, tulburări neurologice, convulsii și pierderea cunoștinței. De asemenea, este afectată lărgimea distribuției eritrocitare.

medic care tine de mana un pacient
Dacă un cancer este diagnosticat într-un stadiu incipient, acest lucru este de obicei întâmplător sau este rezultatul unor controale regulate

Tratamentul pentru cancerul aflat în stadiul 4. Terapiile recomandate de medici

În cazul cancerului în stadiul 4, scopul nu este, de obicei, obținerea unei remisiuni, deoarece în majoritatea cazurilor acest lucru nu este posibil. Oncologii au alte obiective. Aceștia luptă pentru a limita creșterea tumorii primare și a tumorilor secundare și răspândirea lor în organism.

Medicii prescriu terapie ca să prelungească viața pacientului cât mai mult posibil și să păstreze funcția normală a organelor și sistemelor. Un tratament pentru cancer în acest stadiu contribuie la îmbunătățirea stării de bine și a calității vieții pacientului, precum și tratarea durerilor atroce și a altor simptome. De asemenea, tratamentul contribuie la ameliorarea trigliceridelor serice mărite.

Persoanele trebuie să urmeze acest tip de tratament ca să prevină complicațiile care pun viața în pericol și, dacă acestea au apărut deja, să le elimine cât mai repede posibil. Principalele domenii de tratament pentru cancerul în stadiul IV sunt chirurgie paliativă, terapia antitumorală, radioterapie și tehnici minim invazive.

Persoanele bolnave de cancer în stadiul 4 își pot crește speranța de viață urmând terapii simptomatice și de susținere. Toate aceste tehnici sunt utilizate atât individual, cât și în combinație. Oncologia a făcut mari progrese în ultimii ani. În multe tipuri de cancer în stadiul 4, ratele de supraviețuire s-au îmbunătățit semnificativ. Medicii de astăzi pot ajuta pacienți care înainte ar fi fost considerați fără speranță.

femeie bolnava de cancer care sta pe patul de spital
Cel de-al patrulea stadiu al cancerului este diagnosticat atunci când procesul tumoral a ajuns foarte departe
Adauga un comentariu