Sanatate

INR analiză. De ce este necesar acest test?

Publicat: 03 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
INR analiză. De ce este necesar acest test
Tratamentul eficient cu warfarină necesită monitorizarea constantă a INR și doza corectă

Dacă luați anticoagulante orale, este foarte important să efectuați în mod regulat teste INR și analize de sânge precise pentru a vă asigura că doza de warfarină este adecvată. O coagulograma este o serie de teste care evaluează tulburările de coagulare a sângelui. Coagulograma include un număr mare de indicatori diferiți, dar unul dintre cei mai importanți este determinarea timpului de protrombină.

Pentru a măsura coagularea sângelui, este necesar un test simplu de protrombină (PTT) pentru a calcula raportul internațional normalizat (INR). Doza de warfarină este determinată în funcție de valorile INR. Analiza PTP se efectuează în laboratorul de diagnostic. Astfel, la proba de sânge se adaugă un factor tisular specconial tromboplastina și se înregistrează timpul până la formarea unui cheag. În majoritatea țărilor post-sovietice, coagularea sângelui este de obicei exprimată ca un „indice de protrombină” (PTI), calculat ca raportul dintre PTT a probei de sânge de control și PTT din sângele pacientului aflat în studiu.

o pipeta cu sange deasupra unei planse de sticla
O coagulograma este o serie de teste care evaluează tulburările de coagulare a sângelui

INR analiză. Cum să previi tromboza?

La o persoană sănătoasă, indicatorul PTI ar trebui să fie în intervalul 70-100%, iar pentru o protecție adecvată împotriva accidentului vascular cerebral în timpul tratamentului cu warfarină, ar trebui să fie de aproximativ 25-45%.

La valori mai mici ale PTI, riscul de sângerare bruscă crește. De asemenea crește semnificativ riscul de cheaguri de sânge. Au fost dezvoltate mai multe metode de determinare a acestui indicator. În plus, producătorii diferă în ceea ce privește activitatea tromboplastinei adăugate la probele de sânge la determinarea PTP. Prin urmare, rezultatele măsurării IPT pot varia semnificativ în funcție de tipul de reactiv, factor tisular utilizat în laboratoarele individuale.

doua eprubete cu sange pe un rezultat de analiza
Efectuarea unui test INR și analiza de sânge este important deoarece răspunsul dumneavoastră la tratament depinde de o serie de factori

În afara CIS, PTI nu este în general utilizat, deoarece există un alt INR (International Normalized Ratio) mai stabil care a fost introdus în practica clinică pentru a standardiza rezultatele testelor PTT. Rezultatele controlului INR nu vor varia foarte mult în niciun laborator clinic.

La pacienții cărora li se administrează anticoagulante directe și indirecte, nivelul țintă al INR din sânge trebuie să fie în anumite limite. La valori mai mici ale INR, prevenirea va fi ineficientă, iar la valori mari, riscul de apariție a sângerării grave va depăși beneficiul trombozei prevenite. Pentru a determina acest „mijloc de aur”, sute de mii de oameni din întreaga lume au participat la studii clinice.

Cum să efectuezi un tratament eficient cu warfarină? Cum trebuie determinată doza corectă

Tratamentul eficient cu warfarină necesită monitorizarea constantă a INR și doza corectă. Doza corectă este determinată prin măsurarea timpului necesar pentru coagularea sângelui (INR). O valoare INR de 1 înseamnă nivelul normal găsit la persoanele care nu iau warfarină. O valoare INR de 2 înseamnă că timpul de coagulare este de două ori mai mare decât cel normal. O valoare INR de 3 înseamnă că timpul de coagulare este de trei ori mai mare decât cel normal.

medic care analizeaza o proba de sange intr-un laborator
Intervalul INR țintă este determinat de medicul curant în funcție de indicațiile dumneavoastră

Intervalul INR țintă este determinat de medicul curant în funcție de indicațiile dumneavoastră. Dacă rămâneți în intervalul terapeutic, atunci riscul de accident vascular cerebral sau tromboembolism este minim.

Efectuarea unui test INR și analiza de sânge este important deoarece răspunsul dumneavoastră la tratament depinde de o serie de factori. Acești factori sunt dieta și medicamentele administrate. Astfel, este foarte important să efectuați controale regulate pentru a vă verifica valoarea INR.

medic care tine doua eprubete cu sange in mana
La pacienții cărora li se administrează anticoagulante directe și indirecte, nivelul țintă al INR din sânge trebuie să fie în anumite limite
Adauga un comentariu