Plante medicinale

Cancerul de sân: ce plante trebuie să însoțească chimioterapia

Publicat: 10 oct. 2019

În timpul chimioterapiei, unele plante ajută la ameliorarea grețurilor și la protejarea ficatului. Ideea apatine lui dr. Bérengère Arnal-Morvan, ginecolog-obstetrician și fitoterapeut.

Plante care previn greata

„Nu există chimioterapie fără desmodium, o plantă protectoare a ficatului. Forma tradițională eficientă și economică este decoctul: 10 g într-un litru de apă, lăsați-l să fiarbă 15 minute și beti-l fierbinte. Dacă gustul este prea rau, atunci se poate oferi o formă lichidă concentrată”, explică dr. Arnal-Morvan, medic ginecolog-obstetrician și fitoterapeut.

Mod de utilizare: este recomandabil să începeți desmodium cu 2 zile înainte de chimioterapie, să îl luați în timpul tratamentului și să continuați 8 zile mai târziu. Începem din nou la fiecare chimioterapie.

Ce mai funcționează: unii oncologi denunță luarea de desmodium în caz de chimio cu Taxol sau Taxotere. În acest caz, este posibil să-l înlocuiți cu alte plante care protejează ficatul: Drainalis (ciulin de lapte, turmeric, colină, mesteacăn și rozmarin) sau QuantaDpur (păpădie, brusture, ridiche neagră, rozmarin și ortosifon).

Plante care protejeaza flora intestinala

„Restabilind integritatea mucoasei intestinale, putem asimila mai bine micronutrienții (minerale și vitamine) și stimula o mare parte a sistemului imunitar”, adaugă dr. Arnal-Morvan.

Pentru a evita modificarea constantă a florei intestinale datorită chimioterapiei, se pot utiliza suplimente alimentare care conțin L-glutamină (un nutrient esențial al florei intestinale), clorofilă și prebiotice sau probiotice.

Mod de utilizare: Aceste terapii naturale trebuie să înceapă sistematic în termen de 10 zile de la fiecare chimioterapie.

Ce funcționează: Pentru a stimula imunitatea, plante precum echinaceea, ginseng, gheara pisicii sau ciuperci, precum reishi sau maïtake, pot fi luate imediat ce boala este anunțată și extinsă la sfârșitul tratamentelor grele de chimioterapie.

Plante care stimuleaza imunitatea

„Principalele medicamente pentru cancerul de sân au efecte secundare. Acestea sunt: scăderea globulelor albe din sânge, afectarea măduvei sau căderea trombocitelor.

Pentru a stimula imunitatea, a reduce oboseala și a sprijini celulele sanguine și trombocitele. Cum ar fi propolisul”, explică medicul ginecolog.

Instrucțiuni de utilizare: o cură de propolis se începe cu zece zile înainte de prima chimioterapie. Ea durează in timpul chimioterapie până la o lună după ultima injecție.

Ce funcționează și el: gingko-ul sub formă de extract de plante standard (EPS), 1 linguriță dimineața și seara. Stimulează celulele stem ale măduvei (globule albe, globule roșii și trombocite).loading...

Adauga un comentariu