Economic Local

Când primesc fermierii din Iași banii pentru agro-mediu și climă? Cea mai mare subvenție: 410 euro/ha/an

Publicat: 31 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când primesc fermierii din Iași banii pentru agro-mediu și climă Cea mai mare subvenție 410 eurohaan
Fermierii din Iași primesc subvențiile de la APIA

Fermierii din Iași vor încasa subvențiile pentru agro-mediu și climă în luna februarie 2023. Banii sunt acordați celor care îndeplinesc condițiile privind acordarea subvențiilor. Sumele sunt cuprinse între 21 de euro și 410 euro/hectar/an

Banii mult așteptați de fermierii ieșeni care întreabă aproape zilnic la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) când vin fondurile vor intra în conturile beneficiarilor în luna februarie 2023. Specialiștii instituției vor autoriza cererile fermierilor, începând de luna viitoare, iar banii îi vor primi la 3-4 zile de la autorizare.

Fermierii primesc banii în Măsura 10, unde se acordă subvenții de 21, 100 sau 142 de euro la hectar pentru pajiști, în funcție de lucrările asupra terenurilor agricole. De asemenea, în pachetul pentru pajiști pentru păsări se acordă de la 80 la 310 euro la hectar. Lucrările făcute de fermieri asupra acestor terenuri nu trebuie să afecteze mai multe specii protejate prin lege, precum Crex crex sau Falco vespertinus.

Alte subvenții din Măsura 10 se acordă pentru pachetul 4, culturi verzi, unde fermierii primesc 128 de euro la hectar pe an. Dacă fermierii ieșeni efectuează lucrări manuale pe pajiști pentru protejarea unor specii de fluturi, aceștia primesc subvenții în valoare de 331 de euro sau 410 euro la hectar, cea mai mare subvenție acordată în această măsură.

Fermierii din Iași primesc subvențiile pentru agro-mediu și climă

Subvențiile sunt acordate și pentru fermierii care protejează terenurile arabile, ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu, respectiv 250 de euro la hectar. Aceeași situație este și în cazul acvilei țipătoare sau a dropiei. Fermierii care protejează aceste specii primesc de la 190 de euro la hectar și până la 269 de euro la hectar.

În ceea ce privește sectorul zootehnic și subvențiile pentru agro-climă și mediu, în pachetul 8 din cadrul Măsurii 10 este inclusă o subvenție pentru creșterea animalelor de fermă din rase locale ce se află în pericol de abandon. Suma acordată este de 87 de euro/UVM pentru ovine, 40 de euro/UVM pentru caprine, pentru bovine și taurine se acordă 200 de euro/UVM/an și pentru porcine, 176 de euro/UVM/an.

Fermierii din Iași susțin că au primit banii mai devreme în anii precedenți, astfel că anul acesta au întrebat la APIA ce se întâmplă cu subvențiile. Potrivit specialiștilor, banii vor intra în conturile tuturor beneficiarilor până la finalul lunii februarie 2023. Fermierii din Iași au mai primit subvenții în valoare de 300.000 de euro, în ultima săptămână, pentru terenurile agricole și animalele din gospodării. APIA a plătit 42 de milioane de euro către agricultorii ieșeni.

Se dau și banii la motorină

Astăzi, 31 ianuarie 2023, este ultima zi de depunere a documentelor privind ajutoarele financiare la motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV din 2022. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,630 de lei/litru.

Banii pentru trimestrul IV din anul 2022 vor intra în conturile fermierilor din Iași în luna februarie 2023.

Adauga un comentariu