Economic Local

Mai mulți bani pentru fermierii ieșeni care utilizează motorina în agricultură. Se depun cererile pentru trimestrul I din acest an

Publicat: 19 ian. 2023
Mai mulți bani pentru fermierii ieșeni care utilizează motorina în agricultură. Se depun cererile pentru trimestrul I din acest an
Fermierii pot obține subvenția pentru motorină și în acest an

Fermierii ieșeni au primit mai mulți bani, în anul 2022, pentru motorina utilizată în agricultură. APIA a plătit peste 18 milioane de lei pentru cei care au solicitat aceste subvenții. Sumele încasate de fermierii din Iași au crescut în perioada 2020-2022. Agricultorii pot depune cererile pentru trimestrul IV din 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat mai multe subvenții în conturile fermierilor din Iași care au folosit motorina utilizată în agricultură în anul 2022. Suma încasată este de 18 milioane de lei, mai mare față de cea din anul 2021. Potrivit specialiștilor, în ultimii doi ani se observă o creștere a sumelor primite de la APIA pentru motorina utilizată în agricultură. Agricultorii pot depune documentele pentru trimestrul IV din 2022.

Astfel, până la data de 31 ianuarie 2023 se depun cererile de plată pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV din 2022). Cererile se depun sau pot fi transmise prin mijloace electronice la Centrul APIA.

De asemenea, acestea se transmit de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul sau reprezentantul legal şi este însoțită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Fermierii ieșeni primesc subvenția la motorină și în 2023

Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,630 de lei/litru.

Banii pentru trimestrul IV din anul 2022 vor intra în conturile beneficiarilor în luna februarie 2023. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat, în conturile fermierilor din Iași, o nouă tranșă din subvențiile aferente anului de cerere 2022. Ieșenii care exploatează terenuri agricole au primit subvenții în valoare de peste 600.000 de euro. Astfel, un singur fermier a obținut peste 1.000 de euro la hectar pentru schemele de plată SAPS, schema pentru tinerii fermieri, plata redistributivă, plăți compensatorii sau plata pentru înverzire.

APIA continuă plata subvențiilor pentru anul de cerere 2022

Fermierii din Iași au primit, până în prezent, subvenții în valoare de 42 de milioane de euro. Banii au fost primiți atât de agricultorii din Iași, care exploatează terenuri agricole, cât și de ieșenii care au ferme cu animale. Plățile pentru schemele de plată se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană.

Sumele pentru fiecare schemă în parte au fost stabilite după campania de depunere a cererilor, în primăvara anului 2022. Chiar dacă 17.000 de fermieri au cerut subvenții pentru peste 280.000 de hectare, nu toți agricultorii vor primi banii, pentru că nu au îndeplinit condițiile.

Plățile pentru fermierii ieșeni, pentru anul de cerere 2022, vor fi efectuate până la finalul lunii iunie 2023.
Adauga un comentariu