Pentru o mamă momentul în care copilul i se îmbolnăvește îi aduce o mare durere în suflet și îi provoacă o mare tristețe și nu poate avea liniște până nu știe că micuțul ei este bine și a trecut peste perioada grea.
De aceea, este bine ca orice mamă să știe să rostească un canon de rugăciune pentru copilul bolnav, care este de grabă ajutător pentru ca micuțul să treacă cu bine peste orice încercare în care îi este pusă sănătatea în pericol.
În general, rugăciunile pentru copii trebuie spuse în caz de boală, dar trebuie rostite des și pentru protecție și ocrotire.
Cum se rostește Canonul de rugăciune pentru copilul bolnav
Canonul de rugăciune pentru copilul bolnav reprezintă un mare sprijin pentru fiecare părinte care trec prin mare zbucium atunci când micuțul lor este în suferință. Doar credința și îndreptarea gândurilor către divinitate ne pot da speranță și putere pentru a trece peste cele mai dificile perioade.
Canonul de rugăciune pentru copilul bolnav nu trebuie spus doar de părinți pentru copii lor, dar și de copii deoarece le conferă o stare generală de bine și îi liniștesc.
Pentru început, se rostește de trei ori:
- „În numele Tatălui și al Fiului
- și al Sfântului Duh, Amin.
- Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!“ și se fac trei închinăciuni până la pământ.
- Pe urmă, se spune „Împărate ceresc“, „Tatăl nostru“, după care se spune de 3 ori:
„Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu!
Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru!“ și se fac trei închinăciuni.
Urmează Psalmul 142, care se încheie cu paragraful:
„Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel Bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru Numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.“
Urmează Troparele, glasul 4, Psalmul 50, Cântarea 1, Cântarea a 3-a, Cântarea a 4-a, Cântarea a 5-a, Cântarea a 6-a, Cântarea a 7-a, Cântarea a 8-a și Cântarea a 9-a, care se încheie cu paragraful:
„Aducându-ne aminte de cuvintele Mântuitorului, Care, atunci când Îl răstigneau, l-a dat în grija ta pe ucenicul Său iubit, și prin aceasta și pe toți cei ce cred în El, gândindu-ne la acest copil care suferă, îndrăznim a spune și noi acestea: Preasfântă Maică, iată copilul tău, tămăduiește-l și ocrotește-l precum știi.“
Rugăciune pentru copilul bolnav: Cum ceri ajutorul Mântuitorului Hristos
În continuarea canonului se rostește Rugăciunea către Mântuitorul Hristos pentru copilul bolnav:
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune și treci cu vederea păcatele mele și, ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică, stinge focul suferinței ce l-a cuprins pe copilul (N), încetează-i boala și, cu milostivirea Ta, ridică-l din patul durerilor, precum oarecând pe copila lui Iair, și sănătos îl arată pentru slava Numelui Tău. Că Tu ești tămăduitorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.“
Rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou pentru copilul bolnav
Pentru ocrotirea și vindecarea copilului bolnav, părinții pot rosti și Rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou pentru copilul bolnav:
„Ocrotitor al copiilor și grabnic ajutător întru toate nevoile te cunoaștem pe tine, Sfinte Mare Mucenice Efrem, iar lucrările tale sunt săvârșite cu dumnezeiască înțelepciune. Fii bun și, venind întru întâmpinarea noastră, ridică de la pruncii noștri toată durerea și boala, alinându-i și tămăduindu-i cu darul tău cel dumnezeiesc.
Miluiește-ne, Cuvioase, și aprinde în inimile noastre focul rugăciunii ca, întru lumina acesteia, să vedem lămurit lucrarea pe care Dumnezeu o săvârșește neîncetat cu noi și tuturor să dăm mărturie pentru darurile tale minunate. Mijlocește pentru familia noastră înaintea Preabunului Dumnezeu, Sfinte Efrem, ca nici unul dintre noi să nu ajungă rob pierzării, ci toți dimpreună să ne învrednicim a vedea lumina cea pururea fiitoare a Împărăției Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.“