Prima pagină » Local » Caravana Centenarul Încoronării a pornit de la Iași! Irina-Margareta Nistor: „Mă bucur foarte mult că am făcut parte din proiect”

Caravana Centenarul Încoronării a pornit de la Iași! Irina-Margareta Nistor: „Mă bucur foarte mult că am făcut parte din proiect”

21 oct. 2022, 02:00,
Denisa Pintilie, în Local

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria este un proiect la care s-au alăturat 6 ambasadori, luând parte la orele de istorie din țară și din străinătate. Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema, a fost foarte încântată de acest proiect și de elevii foarte bucuroși atunci când vizionau filmele. Adrian Cioroianu povestește despre modul în care cinematograful poate face educație în zilele de astăzi și despre cât de plăcute au fost întâlnirile cu tinerii pe tot parcursul proiectului

Proiectul a pornit de la Iași și a ajuns în peste 23 de localități din țară alături de 6 ambasadori. O caravană educativă, condusă de managerul Andrei Giurgia prin care s-a dorit ca întâlnirile să aducă un plus de informație cu privire la istorie, monarhie și la ceea ce a însemnat Casa Regală.

În anul 2022, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Asociația Artis din Iași a fost pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită, cu lecții de istorie interactive, printre care: filme, expoziții de fotografie, discuții-dezbatere.

 manager proiect, ambasadori proiect, rector universitate „Petre Andrei” Iași

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a adunat peste 6000 de spectatori care au asistat la lecții de istorie educative și interactive

Proiectul s-a bucurat de șase ambasadori din lumea cinematografiei și istoriei

 banner la palatul Braunstein Iasi

Specialiști din lumea cinematografiei și istoriei s-au alăturat proiectului și au luat parte la orele de istorie organizate atât în țară, cât și în străinătate

Specialiști din lumea cinematografiei și istoriei s-au alăturat proiectului și au luat parte la orele de istorie organizate atât în țară, cât și în străinătate: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador(, Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Isotric, Ambasador).

„A fost un proiect regal, mă bucur teribil că suntem tot într-un palat, palatul Braunstein. Abia aștept să se facă un film aici pentru că este locul ideal și cu o privire perfectă. A fost absolut fascinant și extrem de plăcut să vezi bucuria acelor tineri în momentul în care urmăreau filmele, când își pregăteau întrebările, aveau un anumit tip de timiditate, care după aceea, se stingea, ceea ce era foarte bine. Mi-a plăcut pentru că noi am pornit de la Iași și peste tot era simbolul orașului. Mă bucur foarte tare că am făcut parte din proiect. Tinerii au vrut liste cu filme pe care să le vadă și la rândul lor, să recomande altele pentru diverse categorii de vârstă”, spune Irina-Margareta Nistor.

 banner Centenarul Incoronarii

Adrian Cioroianu povestește despre modul în care cinematograful poate face educație în zilele de astăzi și despre cât de plăcute au fost întâlnirile cu tinerii pe tot parcursul proiectului

Caravana Centenarul Încoronării s-a încheiat cu amintiri plăcute, filme vizionate și lecții de istorie

banner Centenarul Incoronarii

În anul 2022, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Asociația Artis din Iași a fost pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită

A fost un singur proiect, 6 ambasadori, 23 de localități din țară și din străinătate, 28 de lecții de istorie, s-au parcurs peste 6.500 km, au fost peste 6.000 de spectatori, au fost implicate peste 70 de instituții partenere dintre care 14 Inspectorate Școlare Județene, peste 20 de comunicate de presă trimise, 300 de apariții în presa locală, națională și internațională și peste 3000 de fotografii făcute. Adrian Cioroianu prezintă faptul că lecțiile de istorie s-au desfășurat prin discuțiile libere între elevi și profesor exact ca un spectacol de film.

„A fost o lungă lecție de istorie. Nu pot decât să mărturisesc satisfacția de a vedea că cinematograful și filmul documentar de televiziune pot face educație pentru că toate aceste piese au un rol informativ și educativ real. Cele mai emoționante momente pentru mine au fost acelea din școli obișnuite din Bicaz, Rădăuți, alături de școli absolut de elită: la Brașov și la Chișinău. Curiozitatea era aceiași, plăcerea de a viziona filmele era aceiași, indiferent de mediul din care proveneau”, menționează Adrian Cioroianu.

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a adunat peste 6000 de spectatori care au asistat la lecții de istorie educative și interactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *