Eveniment-Social

Caravana „Centenarul Încoronării” debutează la Iași printr-o serie de momente speciale

Publicat: 12 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caravana Centenarul Încoronării debutează la Iași printr-o serie de momente speciale
Ateneul National din Iași, Colegiul National Iași, Regele Ferdinand

La Iași, joi, 12 mai 2022 (astăzi) debutează Caravana „Centenarul Încoronării”, printr-o serie de momente speciale. Orașul va fi gazda unor manifestări culturale organizate în cadrul proiectului „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria”, lansat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României. Caravana pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie, prin filme românești și discuții cu specialiști, istorici, profesori, sociologi, psihologi, antropologi, cinefili și oameni de cultură

Mâine, joi, 12 mai 2022, demarează Caravana „Centenarul Încoronării”, la Iași. Orașul găzduiește manifestări culturale organizate în cadrul proiectului „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, lansat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României. Caravana pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie, prin filme românești și discuții cu specialiști, istorici, profesori, sociologi, psihologi, antropologi, cinefili și oameni de cultură.

Caravana „Centenarul Încoronării” debutează la Iași

Caravana „Centenarul Încoronării” pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită, pentru a oferi o lecție de istorie, prin filme românești și discuții cu specialiști, istorici, profesori, sociologi, psihologi, antropologi, cinefili și oameni de cultură. Lansarea oficială a Caravanei Centenarul Încoronării va fi marcată la Iași joi, 12 mai, prin mai multe evenimente: ora 13:30 – proiecția filmului „Iași, inima României (1916-1918)”, regia: Alina Țiței Ioncioaia la Colegiul Național Iași, ora 18:30 – vernisajul expoziției „Anul Încoronării”, curator Nicolae Pepene, la Ateneul Național din Iași, ora 19:00, deschiderea oficială. Premiera documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”, producător executiv: John M. Florescu, LA Cinema Ateneu, Ateneul Național din Iași.

Caravana cinematografică va avea punctul de plecare la Iași, al doilea Oraș Regal și Capitală de Război

Evenimentele se vor desfășura în prezența ambasadorilor caravanei „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria”: Irina-Margareta Nistor (ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (istoric, ambasador), Nicolae Pepene (istoric, ambasador), Mioara Anton (cercetător științific, ambasador), Daniel Șandru (profesor, ambasador) și Alexandru Muraru (istoric, ambasador). Caravana cinematografică va avea punctul de plecare la Iași, al doilea Oraș Regal și Capitală de Război. La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, proiectul amintește de perioada în care Iașul, în timpul Primului Război Mondial, întruchipa lumina unui far care, în plină furtună, trebuia să călăuzească refacerea statului și a armatei române.

Regina a locuit timp de doi ani în casa Cantacuzino-Pașcanu (astăzi Palatul Copiilor Iași) împreună cu copiii. Regele și-a stabilit reședința în Casa Creditului Funciar (astăzi Muzeul Unirii din Iași). Astfel, Iașul a fost martor important în deciziile care au fost luate la nivel național și care au conturat societatea de astăzi.

Despre filmul „Regele Mihai: Drumul către casă”

Pe de altă parte, filmul „Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Timp de cincizeci de ani, a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Războiului Rece, a fost abordat de către CIA, care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități. Singur în exil, a continuat să fie vocea poporului său oprimat de dictatura comunistă și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă. Pornind de la un interviu inedit cu Regele, și folosind un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați, filmul ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară.

Totul face parte din caravana „Centenarul Încoronării” care debutează la Iași printr-o serie de momente speciale.

Adauga un comentariu