Prima pagină » Sanatate » Cărbune medicinal prospect. Cum ajută acesta la eliminarea substanțelor toxice din organism
Cărbune medicinal prospect. Cum ajută acesta la eliminarea substanțelor toxice din organism

Cărbune medicinal prospect. Cum ajută acesta la eliminarea substanțelor toxice din organism

30 oct. 2023, 11:34,
în Sanatate

Cărbunele medicinal, cunoscut și sub numele de cărbune activ, este apreciat pentru numeroasele sale proprietăți și poate fi de ajutor în tratarea balonării, reducerea nivelului de colesterol în sânge și în cazuri de otrăvire, fiind un remediu accesibil pentru toată lumea. În trecut, se credea că acesta poate trata o gamă largă de afecțiuni, dar în prezent, utilizările sale sunt mai limitate, după cum este indicat pe prospectul cărbunelui medicinal.

Cărbune medicinal prospect. Pentru ce afecțiuni este recomandat

Cărbunele medicinal este o pulbere fină și neagră obținută din diverse surse precum cărbune, coajă de nucă de cocos, turbă, cocs de petrol sau chiar sâmburi de măsline. El devine activ prin prelucrare la temperaturi ridicate și este mai poros decât cărbunele obișnuit. Cărbunele acționează prin atragerea substanțelor chimice din intestin, împiedicând astfel absorbția lor în organism. Poți să-l vezi ca pe un magnet sau ca pe un pol electric cu sarcină negativă, care atrage substanțele cu sarcină pozitivă, cum ar fi toxinele și gazele acumulate în stomac. Toate aceste substanțe toxice atrase de cărbune sunt ulterior eliminate din organism prin intermediul intestinului gros, fără a fi absorbit de celulele umane.

Datorită capacității sale de a absorbi substanțe toxice, cărbunele medicinal este folosit în caz de intoxicație, inclusiv cu medicamente, atunci când sunt ingerate doze mai mari decât cele recomandate de medic. De aceea, cărbunele nu trebuie consumat în timpul tratamentelor medicamentoase, decât dacă este recomandat de medic. Consumul a 100 de grame de cărbune la 5 minute de la ingerarea unui medicament poate reduce absorbția acestuia în organism cu până la 74 la sută. Dacă este consumat la 30 de minute de la ingerarea medicamentului, scade absorbția cu 50 la sută, iar dacă este luat la 3 ore după, efectul medicamentului scade cu 20 la sută. De aceea, este extrem de util în caz de ingerare accidentală de medicamente sau supradozare, dar poate avea efecte negative în timpul tratamentelor medicamentoase. Este important de menționat că în intoxicațiile cu alcool sau metale grele precum fierul, potasiul sau litiul, cărbunele medicinal nu este eficient.

Cărbunele medicinal poate fi eficient în susținerea funcției renale prin reducerea cantității de deșeuri care sunt de obicei filtrate de rinichi. Efectele sale sunt mai pronunțate la persoanele cu afecțiuni renale, unde funcția renală este diminuată și rinichii întâmpină dificultăți în filtrarea sângelui. Cărbunele medicinal acționează ca un burete pentru toxinele din organism, atrăgându-le și eliminându-le, ușurând astfel sarcina rinichilor. Utilizarea cărbunelui medicinal ca adjuvant în afecțiunile renale poate duce la scăderea nivelului ureei și a altor reziduuri din sânge, dar această corelație, deși susținută de unele studii, nu poate fi generalizată în totalitate.

Ce trebuie să mai știi despre acest produs

Sindromul mirosului de pește, cunoscut și sub numele de trimetilaminurie, este o afecțiune genetică în care trimetilamina, o substanță cu miros de pește în descompunere, se acumulează în organism. De obicei, această substanță este metabolizată înainte de a fi eliminată prin urină, dar la unele persoane lipsește enzima care să facă acest lucru, iar trimetilamina se acumulează în corp.

Cărbunele medicinal leagă atât colesterolul, cât și acizii biliari din intestin, împiedicându-le să fie absorbiți în organism. Prin aceasta, cărbunele medicinal contribuie la scăderea nivelului de colesterol. Un studiu a arătat că administrarea zilnică a 24 de grame de cărbune medicinal timp de o lună poate reduce nivelul total de colesterol și LDL (colesterolul „rău”) cu 25 de procente, în timp ce nivelul de HDL (colesterolul „bun”) a crescut cu 8 la sută. Așa cum am menționat, cărbunele medicinal a fost considerat mult timp un remediu universal, dar multe dintre utilizările sale nu sunt susținute de dovezi științifice solide. Prin urmare, se recomandă prudență și consultarea unui medic înainte de a fi administrat.

Astfel, cărbunele medicinal este recomandat după mese bogate, pentru a reduce balonarea, și este susținut de comunitatea medicală în acest sens. Există, de asemenea, opinii că poate fi util în filtrarea apei pentru a elimina metalele grele și fluorul. Cu toate acestea, nu este eficient în eliminarea virusurilor sau bacteriilor din apă. Mulți susțin că se poate utiliza pudra de cărbune medicinal pentru albirea dinților, dar stomatologii avertizează că poate deteriora smalțul dentar. Cărbunele medicinal ar putea preveni mahmureala, deși nu există suficiente dovezi pentru a susține această afirmație, și am menționat că nu ajută în intoxicațiile cu alcool. De asemenea, cărbunele medicinal nu are efecte miraculoase asupra pielii și nu vindecă sau ameliorează mușcăturile de insecte sau de șerpi. În cazul muscăturilor de șerpi, mai ales dacă te afli într-o zonă cu vipere, trebuie să suni imediat la numărul de urgență 112. Este recomandabil să apelezi la sfatul unui medic sau farmacist înainte de a lua orice formă de cărbune medicinal, și să citești cu atenție prospectul.

Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
a1.ro
„Popeye”, tânărul care și-a injectat ulei în brațe ca să impresioneze pe internet, a ajuns la spital: „Cum vei câștiga bani acum?”
Playtech.ro
Secretul pentru salata de icre pufoasă. Ce trebuie adăugat înainte de ulei
observatornews.ro
Cât costă să închiriezi un şezlong pe litoralul românesc în 2025. Două staţiuni introduc abonamente de vară
Playsport.ro
”O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani”. Un specialist vorbește despre longevitate și nutriție la..,
Evz.ro
Filmul fenomen care a cucerit topurile în doar câteva zile. O poveste fascinantă ce-ți taie răsuflarea
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum alegi cel mai dulce pepene. Semnul simplu care îți arată că este copt perfect
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nuntă înainte de înmormântare. Soția i-a pus verigheta pe deget lui Ciprian Pian și s-a căsătorit cu el în timpul priveghiului. A fost chemat și preotul să oficializeze cununia
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`