Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Cardiologii cer ca pacientii cu afectiuni cardiovasculare sa fie testati pentru COVID-19 la internare
Cardiologii cer ca pacientii cu afectiuni cardiovasculare sa fie testati pentru COVID-19 la internare

Cardiologii cer ca pacientii cu afectiuni cardiovasculare sa fie testati pentru COVID-19 la internare

20 mai 2020, 05:43,
în Sanatate

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dragos Vinereanu, a declarat ca bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu noul coronavirus si a subliniat importanta testarii pentru COVID-19 a persoanelor cu afectiuni cardiovasculare care se interneaza.

„Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinta de primavara, pe care am sustinut-o in ultimele cinci zile (…) si stau in felul urmator: bolile cardiovasculare reprezinta principala complicatie a infectiilor COVID-19, raspunzand de 70% dintre comorbiditatile din care pacientii cu COVID-19 decedeaza. Pe de alta parte, bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu SARS-CoV-2, intre 10 si 12% dintre infectiile cu SARS-CoV-2 se datoreaza bolilor cardiovasculare sau comorbiditatilor legate de bolile cardiovasculare”, a spus Vinereanu, marti, intr-o conferinta de presa online organizata de Societatea Romana de Cardiologie, potrivit ziare.com.

Importanta testarii pentru COVID-19

El a subliniat importanta testarii pentru COVID-19 a persoanelor cu afectiuni cardiovasculare care se interneaza.

„Patologia cardiovasculara (…) se poate decompensa in urma unei infectii cu SARS-CoV-2, de aici importanta testarii obligatorii la internare in spital a oricarui pacient cardiovascular si noi am facut un demers catre Directia de Sanatate Publica si catre Ministerul Sanatatii, in asa fel incat sa fie inclusa pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testata la internarea in spital si sa avem finantare corespunzatoare in acest sens. Deocamdata nu suntem pe aceasta lista”, a afirmat Vinereanu.

Consilierul prezidential Diana Paun a prezentat un mesaj din partea Administratiei Prezidentiale, potrivit caruia bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in Romania, dar nu numai.

Ea a afirmat ca bolile cardiovasculare sunt evitabile prin preventie, aspect care presupune evitarea factorilor de risc comportamentali. Diana Paun a spus ca in Europa hipertensiunea este asociata cu stilul de viata, cu obiceiurile nesanatoase, iar in Romania inclusiv cu lipsa traditiei in ceea ce priveste un tratament continuu.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Horatiu Moldovan a spus ca, printre masurile strategice pe care institutia pe care o reprezinta le are in vedere, referitor la bolile cardiovasculare, se numara cresterea capacitatii de a derula activitati de promovare a sanatatii eficace si eficiente la nivel national si local; evaluarea nevoilor, inclusiv adaptarea mesajelor si canalelor de comunicare la nevoile si specificul populatiei si nivelul actual de dezvoltare al societatii; mai buna cunoastere a starii de sanatate si a determinantilor bolii si evaluarea adecvata a rezultatelor imediate si pe termen lung; elaborarea de propuneri pentru revizuirea si actualizarea programei de educatie pentru sanatate in scoli si licee si in mai stransa colaborare cu Ministerul Educatiei pentru implementarea eficace a interventiilor vizand promovarea sanatatii si educatia pentru sanatate la copii de varsta scolara.
-0:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`