Medicii îl numesc „sânge de aur” pentru marea sa capacitatea de a salva vieți. Se crede că aceasta este cea mai bună grupă de sânge.
„Sângele de aur”, cea mai bună grupă de sânge
Există 35 de categorii ale grupelor de sânge, stabilite în funcţie de genele care conţin informaţia producerii de antigeni pentru fiecare dintre ele. Sistemul Rh (cunoscut şi ca Rhesus) este cel mai cuprinzător, conţinând 61 de antigeni.
Circa 160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe de sânge se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă vă lipseşte un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, grupa aceea e considerată rară, dar dacă aveți un antigen pe care 99% din oameni nu îl au, atunci grupa ta este foarte rară.
În anii 60 a fost descoperit un tip de sânge care nu avea avea absolut niciun antigen Rh. Această realitate a devenit cunoscută sub numele de „Rh null”. Persoanele cu „sânge de aur” pot primi transfuzii doar de la alte persoane cu aceeași grupă de sânge, în caz contrar antigenele Rh de pe globulele roșii donate ar putea provoca o reacție imună. Găsirea unui donator este totuși dificilă, din cauza rarității grupei.
Riscul de a avea „sânge de aur” este mai mare în familiile în care au existat căsătorii consangvine (căsătorii între veri, frate-soră sau orice persoană care este o rudă apropiată sau îndepărtată). Însă poate apărea și aleatoriu.
Riscurile de boli, în funcție de grupa de sânge
Grupele de sânge principale sunt: grupa 0, grupa A, grupa B și grupa AB.
Grupa 0 este cea mai comună grupă, la nivel global. Persoanele care dețin această grupă au un sistem imunitar foarte puternic și se crede că trăiesc mai mult. Bolile la care sunt predispuse persoanele cu grupa 0 adeseori sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite și afecțiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv. De asemenea, aceste persoane sunt mai predispuse la inflamații sau reacții alergice. Totuși, persoanele cu grupa 0 prezintă un risc redus de a dezvolta cancer la pancreas.
Persoanele cu grupa de sânge A au un sistem imunitar foarte eficient împotriva infecțiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infecția cu E.coli. Totuși, acestea prezintă risc să dezvolte probleme respiratorii precum astmul sau infecții ale sinusurilor. Pe de altă parte, multe studii susțin că această grupă de sânge prezintă și un risc crescut de apariție a cancerului gastric. Alt avantaj al acestei grupe de sânge este acela că femeile sunt mult mai fertile.
Persoanele cu grupa B sunt mult mai rezistente la infecțiile sau dezechilibrele digestive, astfel că alimentația celor din această categorie este mai permisivă. Aceștia sunt totuși mai predispuși la apariția bolilor de inimă.
Grupa AB este cea mai rară dintre toate cele patru. Cei cu această grupă sunt predispuși la boli respiratorii, otite, paraziți intestinali, anemie, dar și la cancer și la boli cardiovasculare.
Dintre grupele comune de sânge, se consideră că grupa 0 este cea mai bună grupă de sânge.