Sanatate

Care este perioada cea mai fertilă la femei? Metode de calculare a ovulației

Publicat: 14 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este perioada cea mai fertilă la femei Metode de calculare a ovulației
Perioada fertilă se referă la zilele în care este cel mai probabil să rămâi însărcinată.

Ești curioasă să afli care este perioada cea mai fertilă la femei? Ei bine, descoperă în rândurile următoare cele mai simple metode de a o identifica.

Perioada fertilă se referă la zilele în care este cel mai probabil să rămâi însărcinată. În cazul în care încerci să ai un copil și nu reușești, este util să-ți identifici „fereastra fertilă” (5 zile înainte de ovulație și ziua ovulației). Ovulația face parte din ciclul menstrual și are loc indiferent dacă ovulul este eliberat sau nu din ovare pentru a fi fertilizat de spermatozoizi.

Printre metodele care te ajută să determini perioada fertilă, se numără: metoda calendarului, testarea ovulației, modificările mucusului cervical, temperatura bazală a corpului și ecografia transvaginală.

Care este perioada cea mai fertilă la femei? Metode simple de calculare a ovulației chiar la tine acasă!

Pe lista celor mai simple metode de calculare a ovulației și implicit a perioadei fertile, se află, așa cum am spus, următoarele: metoda calendarului, metoda temperaturii bazale și mucus test.

Metoda calendarului

Această metodă îți permite să calculezi zilele de ovulație pentru doamne și domnișoare. Lucrul acesta apare de regulă cu 12-16 zile înainte de următoarea menstruație. Înainte de a utiliza această metodă, femeile ar trebui să-și înregistreze ciclurile menstruale timp de 6 luni. Calculează numărul de zile dintre începutul unei perioade menstruale și următoarea pentru a afla care este cel mai lung și cel mai scurt număr de zile dintre două menstruații.

Acum poți să iei o bucată de hârtie și un pix și să faci calculul. Scade întotdeauna 18 zile din intervalul minim. Exemplu: Pe parcursul a 6 luni de monitorizare menstruală, dacă numărul minim de zile a fost de 27 de zile, scade 18 pentru a obține a 9-a zi de la debutul menstruației. Scade întotdeauna 11 din numărul maxim de zile. De pildă: Dacă menstruația este la mai mult de 31 de zile, scade 11 pentru a obține a 20-a zi din menstruație. Utilizează aceste exemple pentru a oferi o privire de ansamblu asupra fazelor: perioada infertilă – de la prima zi până la a opta zi de menstruație; faza de fertilitate crescută – între zilele 9 si 20; a doua perioadă infertilă – ziua 21 până la începutul ciclului următor. În cazul în care ciclurile tale sunt neregulate, perioadele de fertilitate vor fi mai lungi.

Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii vine în ajutorul femeilor, pentru ca acestea să identifice ovulația, prin luarea temperaturii în fiecare dimineață. După ziua ovulației, temperatura bazală a corpului unei femei crește cu 0,5 grade sub influența hormonului feminin progesteron. Ia-ți temperatura în fiecare dimineață (sublingual, axilar, rectal) imediat după trezire (după cel puțin 5 ore de odihnă completă) și chiar înainte de trezire. Măsurarea precisă a temperaturii în fiecare zi cu același termometru precis este foarte importantă. În mod ideal, ar trebui să fie luat la aceeași oră în fiecare dimineață.

Din momentul în care ai sesizat trei valori succesive peste medie, înseamnă că perioada ovulatorie tocmai a avut loc.

Mucus test. Află când este perioada cea mai fertilă la femei

În timpul lunii, fluctuațiile nivelurilor hormonilor feminini estrogen și progesteron modifică proprietățile mucusului produs de vagin și col uterin. Cu câteva zile înainte de ovulație (când „oul” este eliberat), mucusul va fi apos, limpede și ușor gălbui. De asemenea, în ziua ovulației, este mai gros, mai umed și mai filamentos, cu o consistență asemănătoare albușului de ou, ceea ce poate provoca o senzație de umezeală în vagin.

Adauga un comentariu