Prima pagină » Sanatate » Care este perioada de incubație pentru varicelă? Iată cât timp este contagios vărsatul de vânt!

Care este perioada de incubație pentru varicelă? Iată cât timp este contagios vărsatul de vânt!

19 mai 2025, 13:50,
Redacția BZI în Sanatate

Perioada de incubație a varicelei reprezintă intervalul dintre momentul expunerii la virus și apariția primelor simptome. În acest interval, virusul varicelo-zosterian se multiplică în organism, pregătind terenul pentru manifestările clinice. Deși persoana infectată nu prezintă simptome în această perioadă, virusul poate fi transmis altor persoane în ultimele zile ale incubației.

Una dintre cele mai frecvente boli eruptive ale copilăriei, cunoscută și sub numele de vărsat de vând, varicela provoacă multe îmbolnăviri în lunile februarie-aprilie. Până la 90% din populația lumii ajunge să facă varicelă la un moment dat în viață.

Care este perioada de incubație pentru varicelă?

Varicela este o boală extrem de contagioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice. După infecția primară care provoacă varicelă, virusul rămâne în stare latentă în organism. În cazuri rare, el se reactivează și provoacă o altă boală, numită herpes zoster sau zona zoster. Ea apare mai frecvent la persoanele vârstnice.

Vărsatul de vânt, cum este mai cunoscută popular varicela, afectează de regulăă copiii cu vârste între 2 și 8 ani. Boala poate apărea însă și la adulți dacă aceștia nu au dobândit imunitate în copilărie.

O persoană infectată devine contagioasă cu una-două zile înainte de apariția erupției de pe piele și poate transmite virusul până când se formează crustele. Perioada de incubație a vericelei, de la expunerea la virus și până la apariția simptomelor, este de 10-21 de zile.

Studiile arată că un bolnav infectează circa 90% dintre persoanele cu care locuiește în casă dacă acestea nu au deja imunitate împotriva bolii. Varicela poate afecta copii și adulții pe tot parcursul anului, dar cazurile sunt raportate mai frecent iarna și primăvara, în intervelul februarie-aprilie.

Varicela sau vărsatul de vânt debutează cu manifestări de răceală, urmate de febră ridicată și apariția unei erupții pe piele. Simptomele inițiale sunt secreții nazale apoase; strănut; tuse; febră de până la 39 de grade Celsius; dureri și inflamație în gât; dureri de cap; indispoziție; oboseală; apetit scăzut. La una-două zile de la debutul acestor simptome, apare erupția pe piele. La copii, ea poate apărea ca prin simptom al varicelei.

Cum evoluează erupția cutanată

În cursul evoluției bolii, pe pielea copilului se găsesc erupții în toate stadiile și dispar progresiv, în ordinea în care au apărut. Cel mai neplăcut simptom al varicelei este mâncărimea puternică provocată de erupție.

Iată ce trebuie să ști despre erupția cutanată din varicelă: la început, ea are aspectul unor pete roșii, proeminente; în decurs de câteva ore, petele roșii se transformă în vezicule pline cu lichid clar; veziculele se extind în valuri, într-un interval de 3-6 zile; în a treia zi de la apariție, lichidul din aceste vezicule devine tulbure; treptat, veziculele formează cruste, care se desprind spontan în 7-10 zile. Durata de manifestare a varicelei variază între 10 și 21 de zile, dar, în cele mai multe cazuri, ea este de două săptămâni.

În cazul copiilor, boala infecțioasă are manifestări ușoare și foarte rar produce complicații. Atunci când apar, cele mai întâlnite sunt infecțiile bacteriene la nivelul erupției de pe piele și mucoase, de obicei cu streptococ de grup A și stafilococ.

Probleme serioase pot să apară în cazul bebelușilor (0-1 ani) și adulților, în special în rândul gravidelor și al persoanelor imunocompromise, precum vârstnicii, în general. Cea mai frecventă complicație este pneumonia, dar există un risc și de encefalită, inflamație a creierului, ataxie cerebeloasă, septicemie sau sindrom de șoc toxic.

O gravidă cu varicelă prezintă și un risc de naștere prematură sau chiar de pierdere a sarcinii. Din fericire, majoritatea gravidelor au trecut înainte prin boală și nu există niciun risc de a dezvolta boala în sarcină. Vărsatul de vânt la copii are un debut lent și perioada de incubație pentru varicelă este cuprinsă între 10 – 21 de zile.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Staţiunea populară din Turcia care a ajuns pustie. Era inima petrecerilor vara, de ce au abandonat-o turiştii
observatornews.ro
Rezultate Bac 2025. Edu.ro afişează notele la probele scrise înainte de contestaţii
Playsport.ro
Doi români au ajuns în cel mai mic oraș din lume, aproape de România. „Nu ne-a venit să credem ce am găsit aici”
Evz.ro
Zodia protejată de astre. Totul îi merge din plin
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Distanţa legală între maşini la semafor. Regula celor două secunde, explicată de Titi Aur
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
BNR pune jar pe spaimele românilor. Anunţul zilnic care îţi scoate bani de pe card fără să ştii
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`