Actualitate

Care este situația pensiilor speciale! Violeta Alexandru, contrazisă de premierul Ludovic Orban

Publicat: 14 aug. 2020
Violeta Alexandru își așază masca pe față
Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Care este situația pensiilor speciale! Violeta Alexandru, contrazisă de premierul Ludovic Orban.

Odată cu majorarea punctului de pensie, Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, i-a adus la cunoștință lui Ludovic Orban, care este situația pensiilor speciale.

Care este situația pensiilor speciale! Violeta Alexandru, contrazisă de premierul Ludovic Orban

Violeta Alexandru i-a vorbit premierului că majorând punctul de pensie, cresc și pensiile speciale pentru partea care se calculează pentru contributivitate. Cu toate acestea, Ludovic Orban spera să i se confirme faptul că pensiile speciale nu vor crește.

„Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza contributivității, care prin schimbarea anunțată de domnul ministru (Cîțu – n.r.), în mod automat vor crește, respectiv o parte – consistentă – care vine de la bugetul de stat și care în mod evident nu are niciun impact”, a afirmat Violeta Alexandru.

„Avem majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie, de la 1.365 de lei la 1.442 de lei, majorarea pensiei de la minime de 704 lei, la 800 de lei”, a anunțat, vineri, în ședința de guvern, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Principiul contributivității, explicat de Ludovic Orban

Premierul a luat cuvântul și a arătat de ce este imposibil ca pensiile să crească etapizat sau direct proporțional cu sumele primite de pensionari.

„Am văzut o întreagă discuție legată de modul în care să se facă această majorare. Fac o precizare, că mulți au spus să creștem pensiile mici, să facem o creștere direct proporțională cu mărimea pensiilor. Acest lucru nu este posibil, pentru că principiul care stă la baza acordării pensiilor pe contributivitate este principiul contributivității. Noi nu doar majorăm pensiile efectiv, noi majorăm punctul de pensie. Dacă am face o majorare diferențiată, procentual la nivelul pensiilor, practic am crea niște nedreptăți imense și am încălca grosolan principiul contributivității”, a spus Orban.

„Doamna ministru, vreau să fiu sigur sută la sută, am răspuns că nu se cresc pensiile speciale prin această majorare”, a mai spus premierul, adresându-i-se Violetei Alexandru.

Este oficial! Starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile

Vineri seara, Guvernul decide prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Acest anunț a fost făcut la începutul ședinței de către premierul Ludovic Orban.

Conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu vor fi introduse noi măsuri.

”În urma aprobării hotărârii CNSU, astăzi venim cu Hotărârea de Guvern care propune prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, cu modificări minimale, fără restricții suplimentare”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Ludovic Orban a precizat că acesta este primul punct pe ordinea de zi în cadrul ședinței de Guvernul, iar el și-a dat acordul. De asemenea,premierul vine cu o completare, spunând că tot vineri va trebui publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern.

Din momentul ieșirii din starea de urgență, care a avut loc pe data de 15 mai, România a intrat în stare de alertă, pentru prima oară. De atunci a mai fost dispusă încă o stare de alertă. Era de așteptat o a treia, din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Comentarii
  • Da este oficial câ se prelungește starea de aniversâri –a covizilor ludgwiști pe bani luași de la copi și pensionari și profesori—

Adauga un comentariu