E important să știi care sunt alimentele care scad febra pentru că alimentația joacă un rol foarte important în susținerea sistemului imunitar în lupta împotriva infecțiilor. Anumite alimente pot ajuta la reducerea temperaturii corporale, la hidratarea organismului și la furnizarea nutrienților esențiali necesari pentru recuperare.
Supele calde, în special cele pe bază de pui, sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora simptomele asociate febrei. Fructele și legumele bogate în vitamina C și antioxidanți pot sprijini funcționarea optimă a sistemului imunitar. Hidratarea adecvată este importantă, iar consumul de lichide precum apă, ceaiurile de plante și sucurile naturale poate preveni deshidratarea cauzată de transpirație excesivă.
Care sunt alimentele care scad febra?
Febra poate să dea o mulțime de bătăi de cap, astfel că trebuie să știm că se vindecă și fără medicamente. Oricât de greu ar părea, există câteva medicamente care reușesc să își ofere o stare de bine și scad temperatura corpului.
Alimentația este foarte importantă pentru fiecare dintre noi, astfel că nu trebuie să o lăsăm deoparte. Pentru a reduce febra, poți apela la câteva ingrediente speciale, care sunt la îndemâna tuturor, dar vor oferi un rezultat foarte bun.
Unul dintre alimentele benefice este ardeiul iute. Iuțeala sa te va ajuta să scapi de simptomele privind gripa și răceala. După ce îi mănânci, vei transpira mai mult, iar temperatura corpului începe să se regleze. Un alt beneficiu al său este că accelerează circulația sângelui și ajută corpul să se vindece, eliminând virușii.
În momentul în care suferim de gripă sau răceală, organismul nostru se deshidratează, astfel că avem nevoie să consumăm cât mai multe lichide. Ceaiul de ghimbir va lupta împotriva virusului și va accelera sistemul imunitar. El are efecte antiinflamatorii, antitermice și analgezice.
De asemenea, ceaiul de tei aduce beneficii organismului nostru și ar trebui să fie consumat atât în perioadele în care suntem bolnavi, cât și în momentele de sănătate de peste an. Va regla temperatura corpului din transpirație și reușește să scadă febra. Totodată, te ajută să dormi mai bine, fiind și un calmant natural.
De la ce temperatură ai febră
Adulții au febră dacă temperatura corpului crește până la 38,4 grade Celsius. Aceasta se numește febră de grad scăzut. O febră de grad înalt apare atunci când temperatura corpului este de 39 de grade Celsius sau mai mare.
Dacă limitele considerate normale sunt depășite cu mai mult de 0,5 grade, atunci vorbim despre febră. Există și situația în care temperatura corporală este crescută, dar fără să fie implicat centrul nervos al termoreglării. În acest caz vorbim despre hipertermie. În majoritatea cazurilor, febra dispare de la sine după una până la trei zile. O febră persistentă sau recurentă poate dura sau continua să revină până la 14 zile.
Simptomele asociate febrei la adulți includ: transpiraţie, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare, oboseală, slăbiciune. În mod normal, febra nu este dăunătoare. În majoritatea cazurilor, atunci când corpul luptă cu o infecție, dispare în câteva ore până la câteva zile.
Temperatura mare peste 39-40 de grade Celsius poate fi dăunătoare. La această temperatură are loc denaturarea proteinelor și sunt eliberate citokine inflamatorii care activează cascada inflamatorie cu afectarea organelor vitale.
De asemenea, febra poate provoca, în cazul copiilor, în special la copilul sub 3 ani, convulsii febrile, chiar dacă aceștia nu asociază alte afecțiuni preexistente. Prin urmare, trebuie să știi care sunt alimentele care scad febra.