Sanatate

Care sunt cauzele transpirației din jurul gâtului? Iată când trebuie să te îngrijorezi

Publicat: 30 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cauzele transpirației din jurul gâtului Iată când trebuie să te îngrijorezi
Transpirația excesivă sau hiperhidroza poate fi localizată la nivelul anumitor regiuni ale corpului sau poate fi generalizată.

Există numeroase cauze care pot contribui la apariția transpirației în jurul gâtului. Iată ce boli se pot ascunde în spatele acesteia și când trebuie să te îngrijorezi.

Transpirația este firească și nu ar trebui să constituie motiv de îngrijorare, mai ales când temperaturile sunt crescute. Însă, când devine excesivă, se transformă într-un răspuns exagerat al glandelor sudoripare. Acest lucru are drept consecință o creștere a secreției sudoripare, în exces față de cantitatea necesară termoreglării.

Transpirația excesivă sau hiperhidroza poate fi localizată la nivelul anumitor regiuni ale corpului sau poate fi generalizată. În esență, orice parte a corpului poate fi afectată, dar cele mai frecvente zone sunt palmele, tălpile și axilele. Sunt și persoane care transpiră abundent la nivelul gâtului, pe creștetul capului, la nivelul frunții sau al mustății.

o femeie care își face vânt cu evantaiul
Transpirația este firească și nu ar trebui să constituie motiv de îngrijorare, mai ales când temperaturile sunt crescute.

Cauze frecvente ale transpirației din jurul gâtului

Cele mai întâlnite cauze ale transpirației din jurul gâtului sunt: menopauza, hiperhidroza idiopatică, infecțiile, medicamentele dereglările hormonale, stresul și anxietatea.

Menopauza

În perioada menopauzei vă puteți confrunta cu bufeuri, care se manifestă atât pe parcursul zilei, cât mai ales pe timpul nopții. Astfel că, dacă aveți aproximativ 50 de ani și aveți perioade menstruale neregulate, în lipsa altor simptome, poate fi vorba despre menopauză.

Hiperhidroza idiopatică

Hiperhidroza idiopatică este caracterizată de producţia excesivă sudorală, independentă de condiţiile de temperatură. Deși nu se cunosc, cu exactitate, cauzele acestei afecțiuni, în unele cazuri emoţiile şi stresul pot duce la apariţia transpiraţiei excesive.

Infecțiile

Transpirația din jurul gâtului și nu numai poate fi declanșată de o infecție. Cea mai întâlnită este tuberculoza, însă de vină pot fi și infecțiile bacteriene, cum sunt endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamaţia osului şi a măduvei osoase) sau abcesele. Transpirația excesivă poate fi cauzată și de infecția cu virusul HIV sau SIDA.

un bărbat transpirat în cămașă albastră
Transpirația din jurul gâtului și nu numai poate fi declanșată de o infecție.

Medicamentele

Multe medicamente pot cauza transpirație abudentă. Acestea sunt: medicamente pentru depresie, medicamente care blochează hormonii, utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer (hormonoterapie), steroizi, inclusiv prednison şi cortizon, medicamente de calmare a durerii, cum ar fi aspirină şi acetaminofenul și antipsihotice de fenotiazină.

Dereglările hormonale

Testosteronul scăzut, sindromul carcinoid sau hipertiroidismul pot fi sursa transpirațiilor din jurul gâtului.

Stresul și anxietatea

Un semn fizic neobișnuit al acestor afecțiuni este transpirația excesivă. Puteți scăpa de acest simptom cu ajutorul psihoterapiei și a tehnicilor de relaxare.

Pe lângă cauzele menționate, transpirația din jurul gâtului mai poate fi generată și de: tulburări de anxietate, tulburări autoimune, neuropatie autonomă (afectarea nervilor autonomi), bruceloza (o infecţie bacteriană), dependenţa de droguri (tulburarea consumului de substanţe) sau retragerea (alcool, opioide, cocaina, canabis, benzodiazepine), endocardita (o infecţie a mucoasei interne a inimii), HIV/SIDA, hipertiroidism (tiroida hiperactivă), tulburări de somn (cum ar fi apneea obstructivă a somnului), accident vascular cerebral, boala tiroidiană sau boala de reflux gastroesofagian.

o femeie care își șlterge transpirația de pe frunte
Multe medicamente pot cauza transpirație abudentă. Acestea sunt: medicamente pentru depresie, medicamente care blochează hormonii, utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, steroizi, medicamente de calmare a durerii și antipsihotice.
Adauga un comentariu